kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Banka krizinde uzlaşma

Devlet Bakanı Kemal Derviş'i bir süredir uğraştıran ve dün piyasaları olumsuz etkileyen bankalara sermaye desteği tartışmasına dün liderler zirvesinde son nokta kondu.
Derviş'in "Üstü kapalı" istifadan söz etmesine yol açan sorunlar dün yapılan iki zirvede uzlaşmayla aşıldı. Sermaye desteği sağlanacak bankaların aktif büyüklüğü, devletin bankalara ortaklığına yol açacak hisse karşılığı destek sağlanması ve kamu bankalarının yöneticilerine yargı zırhı konusunda varılan anlaşma bugün kesinlik kazanacak. Uzlaşma çerçevesinde tasarıya son şekli bugün TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında önergelerle verilecek.

İlk zirvede 7 kritik konu masaya yatırılırken, uzlaşma sağlanan ikinci toplantıda ise üç kritik konuda düğümlendi. Uzlaşma zemini doğan kritik konular ve bulunan ara formüller şöyle:

* YÜZDE 1 ŞARTI: Yılmaz, "yüzde 1" şartı konusunda ara formüle "evet" dedi. Bu formüle göre, sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 0-5 arasında olan bankalara sermaye benzeri kredi verilirken "yüzde 1" şartı aranacak, bankalar da devletten alacakları sermaye desteği kadar kendi kaynaklarından ilave öz sermaye sağlayacak.

* HİSSE KARŞILIĞI DESTEK: Bahçeli, hisse karşılığı destekte geri adım attı. Buna göre, sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 5-9 arasında olan bankalara sermaye desteği verilirken yüzde 1 şartı aranmayacak. Ancak bu durumdaki bankalara hisse senedine çevrilebilir tahvil verilecek.

ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİ
* YARGI KALKANI: Derviş, başından beri savunduğu "yargı zırhı"nda yumuşadı. Sıkı pazarlıklar kamu bankalarının yöneticilerine yargı kalkanı konusunda yaşandı ancak şu formül ağırlık kazandı: Kamu ve fon bankaları yöneticileri kredileri yeniden yapılandırma işlemleri nedeniyle özel hukuk hükümlerine tabi olacak, ancak kendi dönemlerinde açılan krediler açısından devlet memuru gibi görülecek.

Şamil TAYYAR- Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır