kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Rektör itiraf etti

Rektör Aras olayı doğrulayıp "Ancak eksik dozdan hasta öldüğü dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir" derken Sağlık Bakanlığı skandala el koydu ve soruşturma açtı...
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Arena'nın gündeme getirdiği üniversite hastanesindeki bazı kanser hastalarının yanlış ışın tedavisi sonucu öldüğü iddialarını doğruladı. Sağlık Bakanlığı da skandala el koyarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hakkında ayrı bir soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bir yazı yazarak konunun Sağlık Bakanlığı müfettişlerince incelenmesini istedi. Tuncer, SABAH'ın konu ile ilgili sorusu üzerine de "Türkiye'de kanser tedavi merkezlerinin enstitü çatısı altında birleştirilip denetlenmesi gerekiyor. Hala standart bir tedavi yok. Tek elden bilimsel yönetim gerekli. Ankara Üniversitesindeki olayın sonucu soruşturmada ortaya çıkacaktır" dedi.

REKTÖRDEN AÇIKLAMA
Rektör Prof. Dr. Aras daskandalla ilgili olarak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu ve bazı öğretim üyeleriyle birlikte yaptığı basın toplantısında olayı doğruladı. Işın tedavisinde verilen eksik dozun ölüme yol açmayacağını savunan Prof. Aras, "Radyasyon miktarının ayarlanmasında böyle bir hata olmuştur. Ancak bu hata fark edilerek, tarafımızdan düzeltilmiştir" diye konuştu. Soruşturmayı, dönemin Tıp Fakültesi Dekanı sıfatıyla kendisinin açtırdığını belirten Aras, YÖK Denetleme Kurulu'nun olayla ilgili 101 hasta dosyasını incelemeye aldığını açıkladı.

TIPTA CİNAYET OLMAZ
Bir dönem Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Ahmet Çakmak'ın, konuyu "cinayet" olarak nitelendirmesini de eleştiren Prof. Dr. Aras, "Tıbbi tedavi sırasında cinayet işlenmez" dedi. "Kanser zaten öldürücü bir hastalıktır" diyen Prof.Aras, olaya neden olan Tuğba Atakul'un hakkında bu olay nedeniyle soruşturma açıldığını, ancak soruşturma görevden uzaklaştırmayı gerektirmediği için aynı birimde çalışmayı sürdürdüğünü kaydetti. Konunun, anabilim dalında çalışan 5 uzmanın uyarısıyla ortaya çıktığını doğrulayan Rektör Aras, "İncelemede eksik doz olayının ATC (Cobalt 60) cihazından değil, doz ölçümünde kullanılan cihazdan kaynaklandığı saptandı" dedi.

Bir örnek Londra'dan geldi
İngiltere Derriford Hastanesi'nde düşük dozda radyoterapi yapılan 132 kanserli kadın hastadan çoğu öldü İngiltere'nin Plymouth kentinde bulunan Derriford Hastanesi, kanser tedavisi gören 132 kadın hastaya gerekenden düşük dozda radyoterapi yapıldığını açıklayarak, bu ölümcül hatasından dolayı özür diledi. Ancak bu özür çoğu hasta için çok geç kaldı. Çünkü eksik tedavi gören hastaların çoğu hayatını yitirmişti.

Hastane yönetimi tarafından fark edilen korkunç hata hâlâ yaşamını sürdüren hastalara bizzat hastane yönetimi tarafından tek tek yapılan görüşmelerle açıklandı. Görüşmelerde yöneticiler, hastalarına tedavi için gereken ışın dozunda yanlış hesaplama yapıldığını ve bu nedenle gerekenden düşük dozda ışın tedavisi uygulandığını belirterek, kanserlerinin tekrarlama ihtimali bulunduğu yönünde uyarıda bulundu.

HATA KÜÇÜK AMA SONUÇ BÜYÜK OLDU
Hastane tarafından yapılanaçıklamada da bunun radyoterapi ekibinden bir uzmanın yaptığı "insani bir hatadan" kaynaklandığına dikkat çekildi ve "Doz çok küçük bir hata oranı taşıyor. Ancak bu o kadar küçük bir hata oranı ki, fark edilmesi bile uzun zaman aldı" denildi. Buna karşılık yanlış tedavinin uygulandığı hastaların çoğunun çoktan yaşamını yitirdiği ve hastane yönetiminin, bu ölümlerin yanlış doz uygulamasından kaynaklandığı iddialarını reddettiği belirtildi.

Fehmi ÖZTEKİN-Nevin BİLGİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   17
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır