kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Titreye titreye okula

Kar yüzünden eğitim sekteye uğrayınca, sömestr tatilinin öne çekilmesi gündeme geldi. Ama Bakan Bostancıoğlu noktayı koydu: Güneydoğu'daki çocuk değil mi?
Hava şartlarına en fazla sevinen çocuklar oldu. Hem okullar tatil edildi, hem de karın keyfini doyasıya çıkardılar. Ancak sürpriz tatil bütün okulların "eğitim planı"nı alt üst etti. Eğitim çevrelerinde "sömestr tatil öne çekilsin" tartışmaları başladı. Ancak Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ile eğitim kökenli milletvekilleri bu öneriye karşı çıktı.

Bostancıoğlu, deprem felaketinden sonra dahi eğitim-öğretim programında bir değişiklik yapılmadığını vurgulayarak, tatilin öne çekilmesi taleplerine tepki gösterdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da öğretmen ve öğrencilerin sürekli olumsuz hava şartlarında eğitim-öğretimlerini sürdürdüklerini anımsatan Bostancıoğlu, "Şimdi İstanbul'a kar yağdı diye mi bu isteniyor?" dedi.

KARNE ALABİLİRLER Mİ?
Bakan Bostancıoğlu'nun, eğitim öğretim yılı takviminde değişiklik yapılmayacağı açıklamasından önce, sınav tarihleri konusunda bir inceleme yaptırdığı ve bakanlık bürokratlarına "Tatili öne çekersek, sorun çıkar mı? Çocuklar karne alacak durumda mı?" sorusunu yönelttiği, aldığı olumsuz yanıt üzerine de "takvimde değişiklik yok" açıklamasında ısrarcı olduğu öğrenildi.

Meclis'te SABAH'ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Bostancıoğlu, daha önce ilan ettiği gibi, 2001-2002 öğretim yılı çalışma takviminde değişikliğe gidilmesinin sözkonusu olmadığını vurguladı. "Yarıyıl tatili ve ders kesimi ilan edilen tarihlerde uygulanacaktır" diyen Bostancıoğlu, şöyle konuştu:

"Erzurum'da, Kars'ta, Doğu illerimizde kış şartları yıllardır devam ediyor. Buna rağmen hiç 'bizi tatil edin' gibi bir talepleri olmadı."

VEKİLLER KARŞI
Eğitimci kökenli milletvekilleri ise sömestr tatilinin öne çekilmesi konusunda hemfikirdi.

MHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Kalkan, "Tatilin öne çekilmesi sıkıntı meydana getirir. Hazırlanıp, ilan edilen programın bozulmaması lazım. Sadece öğrenciler öğretmenler değil, aileler de buna göre plan program yapıyor şimdi. Ama öğretim yılı 3 dönemli hale de getirilebilir" derken, MHP Nevşehir Milletvekili Mükremin Taşkın, "Türkiye'de iklim şartları değişti. Önümüzdeki yıllarda da benzer olumsuz hava şartları ile karşı karşıya kalacağız. Öne çekilmemeli, kışın en şiddetli zamanları dikkate alınarak yeni tatil programlamasına gidilmeli" görüşünü savundu.

DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir de, "Önemli olan tatil değil öğretimin süresidir. Her hangi bir tatil icap etmişse, yıl sonuna eklenebilir. Kar yağmur sosyal hayatı etkileyecek koşullar ortaya çıktığında merkezi ve mahalli idareler konuşarak tedbirlerini alabilirler. 3-4 dönemli tatil bizim için fuzulidir. Kaldı ki, hava şartlarını bir sene önceden bilemezsin. Mevcut sistem iyidir" diye konuştu.

EĞİTİMCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ:
Cumartesi ders yapılsın

Rüstem Eyüboğlu (Özel Okullar Derneği Başkanı): Yazın okul olmaz
Ya sömestr kısaltılsın ya da cumartesi de ders yapılsın. Fark bahar döneminin sonuna kaydırılırsa istediğimiz verimi alamayız. Çünkü Mayıs'la birlikte havalar ısınıyor ve çocukların performansı düşüyor.

Alaaddin Dinçer(Eğitim-Sen Başkanı): Çoğunluk belirler
En doğrusu 8 Şubat'ta başlayacak 1. yarı yıl tatilinin öne alınmasıdır. Zaten tatili öne çekmezlerse ne yapacaklar onu da merak ediyorum? Milli Eğitim yöneticileri ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Türkiye'deki 12,5 milyon öğrencinin 2,5 milyonu İstanbul'da. Ankara ve İstanbul'da toplam öğrenci sayısının beşte ikisi okuyor. Ama şu anda bu çocuklar okula gidemiyor. Tabii ki, İstanbul ve Ankara'daki koşulların dikkate alınması lazım.

Şuayip Özcan (Türk Eğitim-Sen Bşk.): Tatil öne çekilemez
Pek çok okulda öğretmenler henüz 2., 3. yazılıları, sözlü sınavları yapmadı. Tatil öne çekilirse bu çocukların karne alması lazım, peki öğretmenler tek sınavla karne verebilecek mi? Tatilin öne alınması büyük karışıklıklara neden olur. Plan ve program yetiştirilemez. Eğitimden tasarruf yapılmaz. .

Ahmet Şenses (Türk Eğitim Sen Başkan Yardımcısı): Bir hafta tatil yeter
Sömestr tatili iki hafta sürüyor. Bu gidişle çocuklar Cuma gününe kadar tatil yapacaklar. Bu aradaki bir hafta ara tatilden düşülürse sorun kalmaz. Zaten çocuklar tatillerini yapıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır