kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tartışılan yasada uzlaşma arayışı

Koalisyon ortakları bankalara sermaye desteği operasyonu için ikna turlarına devam ediyor
Koalisyon ortaklarının bankalara sermaye desteği öngören yasal düzenleme üzerinde kıran kırana yürüttükleri pazarlıklardan dün de sonuç çıkmadı. Uzlaşma çıkmayınca bürokratlardan oluşan teknik bir heyetin tasarı üzerinde çalışma yapması benimsendi.

Tasarı'nın Bakanlar Kurulu'ndan Meclis'e sevkedildiği şekliyle çıkarılmasını isteyen Derviş, bu konuda büyük destek gördüğü Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte, ortakları ikna turuna çıktı. Özkan ve Derviş, dün, MHP'li Bal ile biraraya geldi. ANAP'la ikna turunu sürdürmeyi düşünen Özkan ve Derviş, bu turlardan sonuç çıkmadığı takdirde, yarın Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen tasarının görüşme takviminin değiştirilmesi ve son söz için liderlerin biraraya gelmesi bekleniyor. Ortaklar arasında pazarlık masasına yatırılan çözüm yolları özetle şöyle:

* YÜZDE 1 ŞARTI: Derviş'in çıkarılmasını istediği, sermaye katkısı sağlanacak bankaların aktiflerinin bankacılık sektörününün toplam aktiflerindeki oranın yüzde 1 olması konusundaki düzenlemede DSP ve MHP uzlaştı. ANAP, bu oranın kaldırılması veya bu oran hesaplanırken kamu bankalarının dışarıda tutulması önerisinde ısrar ediyor.

* HAZİNE ORTAKLIĞI: Daha önce kamuoyu önünde tartışılmayan ve Hazine'nin hisse senedi karşılığında bankalara dolaylı olarak ortaklık yolunu açacak madde üzerinde görüş ayrılığı doğdu. MHP, bu düzenlemeye, "özel bankaları devletleştirir" endişesiyle karşı çıkarak, sermaye yeterliliği yüzde 5-9 arasında olan bankalara Hazine kağıdı değil, sermaye benzeri kredi verilmesi önerisinde bulunuyor. ANAP da MHP'nin bu önerisine destek veriyor. "Yüzde 1" şartı üzerinde DSP ile ortak hareket eden MHP, bu konuda ANAP'la uzlaştı.

* BORSA RİSKİ: Tartışma yaratan bir diğer konu devletten sermaye desteği alan halka açık bankaların borsadaki pozisyonlarının ne olacağıydı. DSP ve MHP bu konudaki hukuki boşluğa dikkat çekti.

* ÇİFTE DENETİM: Bankaların uluslararası iki ayrı bağımsız denetim şirketi tarafından denetimini öngören madde üzerinde önemli ölçüde uzlaşma sağlandı.

* SINIRLI YARGI ZIRHI: MHP'nin ret oylarıyla tasarıdan çıkarılan, kamu ve fon bankalarının yöneticilerine yargı zırhı getiren madde, MHP'yi ikna etmek için kapsamı daraltılarak yeniden düzenlendi. ANAP'ın bu konuda karşı bir görüşü yok. Buna göre, kamu ve fon bankalarının yöneticileri, kendilerinden önceki dönemlerde açılan kredileri yeniden yapılandırmaları dolayısıyla "kasıt" hali dışında özel hukuk hükümlerine tabi olacaklar, kendi dönemlerinde açılan kredilerle ilgili usulsüzlük varsa kamu hukuku hükümlerine tabi olacaklar.

Şamil TAYYAR-Nevin BİLGİN- Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır