kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Fabrikayı Koç'a verelim'

Beyaz eşya üreticisi Brandt'i almak için 3 şirketle rekabete giren Arçelik, daha fazla işçiyi istihdam edeceğini açıklayınca bir adım öne çıktı. Karar önümüzdeki hafta açıklanacak
Beyaz eşya üreticisi Brandt'i satın almak isteyen Arçelik'e, Fransa eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ndan destek. Ülkenin en popüler politikacılarından biri olan Lille şehri Belediye Başkanı Martine Aubry, "Brandt fabrikalarından daha az sayıda işçi çıkaracak Arçelik'i destekliyorum" dedi.

Amerikalı Whirpool, İtalyan Candy ve İsrailli Elco şirketleriyle büyük rekabet yaşayan Arçelik, iflas ettiği için kayyuma devredilen Brandt'e yaptığı teklifi yenileyerek bir adım öne geçti. Sadece Fransa'da 5 bin 300 çalışanı olan şirketin 1.4 milyar dolarlık cirosu bulunuyor. Avrupa pazarında iddialı olmayı hedefleyenlerin iştahını kabartan Brandt'in Fransa'da 7, dünyada ise tam 11 fabrikası var. Ancak verilen teklifler Fransa'daki 7 fabrikayı içeriyor.

Teklif verme süresinin başladığı 4 Aralık 2001'den bu yana 4 şirket, tekliflerini sürekli yenileyerek Brandt için amansız bir savaş veriyor. Daha önce 6 fabrikayla birlikte, 3 bin 210 çalışanı istihdam etmeyi teklif eden Arçelik, şimdi çalıştıracağı işçi sayısını 4 bin 187'ye çıkarttı.

Arçelik, bunun yanı sıra 2 yıl içinde Brandt'e 500 milyon euro yatırım yapmayı da taahhüt ediyor. Şirketlerin verdiği önerilere sosyal açıdan bakan ve önceliği istihdam edilecek işçi sayısına veren Fransa'da tüm dikkatler bu teklif üzerinde yoğunlaştı. Fransız basını Koç Grubu'nun yaptığı yeni teklife geniş yer ayırarak, "Koç Grubu şanslı konuma geçti" yorumunda bulundu.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan 52 yaşındaki Martine Aubry de Brandt'in Lesquin fabrikasının önünde yaptığı açıklamada "Brandt'in Arçelik'e satılmasını destekliyorum. Fabrikalarda çalışan her 670 kişinin 500'ünü istihdam edecekler. Bu çok önemli bir öneri" dedi. Fransa'da sosyal haklara büyük önem vermesiyle tanınan Aubry'nin bu desteği ülke içinde de yankı uyandırdı. Koç Grubu'nun son teklifinden önce İspanyol Fargo ile işbirliği yapan İsrailli Elco, bu yarışta en şanslı şirket olarak görülüyordu. İsrailli şirket, 4 bin 195 kişiyi istihdam etmeyi vaadediyor.

DÜNYA MARKASI OLACAĞIZ
Nanterre Ticari Mahkemesi, bugünden itibaren Brandt'i satın almak isteyen dört şirketin verdiği teklifleri incelemeye başlayacak. Mahkemenin bir hafta içinde kararını vermesi bekleniyor.

Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, büyük önem verdikleri bu proje için bizzat Fransa'ya giderken, Koçlar da heyecanla mahkemeden çıkacak haberi bekliyor. Brandt'i satın aldıktan sonra Avrupa'nın dördüncü büyük beyaz eşya üreticisi konumuna gelecek Arçelik, 2 yıl içinde bir basamak yukarı çıkmayı hedefliyor. Esgin, "Brandt yurtdışına yayılmamızın ilk girişimi. Şirket üretim tesisleri ve markalarıyla Arçelik'in dünya çapında bir kurum olmasını sağlayacak" dedi.

Mete TANSU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır