kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Başbakanlık'ın seçtiği şirketlere kredi verdik

Zimmet suçuyla sorgulanan ve delil yetersizliğinden serbest bırakılan bankacılar, "Biz kredi verirken, YPK'nın aldığı kararı uyguladık" dedi
Kılıçbalığı Operasyonu kapsamında, dün de Emlakbank'ın eski şube müdürlerinden Ethem Davran ve Tayyar Cebernut'un ifadesi alındı.

Operasyon, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) Emlakbank'tan, 1997 ve 1998 yılları arasında, haklarında olumsuz rapor bulunan 15 ayrı denizcilik şirketi ile Özgen İnşaat ve İstanbul Havayolları'na, yabancı bankalardan kredi almaları için teminat mektubu verildiği ve bankanın yaklaşık 600 milyon dolar zarara uğratıldığı yönündeki raporu üzerine başlatılmıştı.

Şişli Cumhuriyet Savcısı Altan Günaydın; kendiliğinden gelen Emlakbank eski merkez ve şube yöneticilerinden Fahrettin Doğan, Özcan Atalay, Hüseyin Mızrak ve İbrahim Levent Dalgün ile polis tarafından getirilen Ethem Davran ve Tayyar Ceberrut'un ifadelerine başvurdu. Savcı Günaydın, "zimmet" suçundan ifadelerini aldığı Doğan, Atalay, Mızrak, Dalgün, Davran ve Ceberrut'u, daha sonra serbest bıraktı.

Önceki gün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında gözaltına alınan ve İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan 27 kişi de, Şişli Cumhuriyet Savcıları Altan Günaydın, Mecit Ceylan ve Nihat Aygün tarafından 4.5 saat sorgulandıktan sonra, "Gerekli görüldüğü takdirde, yeniden savcılığa başvurup ifade vereceğim" şeklinde imzalı yazı vererek, geceyarısı saat 01.00'de serbest bırakılmıştı.

DEVLETE KIRGINIM
Emlak Bankası eski Genel Müdürü Erdin Arı'nın da aralarında olduğu eski yöneticilerin, haklarında "zimmet" suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü halde serbest bırakılmasının sebebinin "delil yetersizliği" olduğu anlaşıldı. Savcılık yetkilileri, "Toplam 15 şirkete kredi verilmiş. Fakat bu kredilerin zimmete geçirildiğine dair kesin ve yeterli delil yok. Raporların tamamlanmasını bekleyeceğiz" dedi.

Emlakbank'ın eski yöneticilerinin, "denizcilik alanında faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin 1994 ile 1995 yıllarında Alman Landensbank'tan 200 milyon dolar kredi aldıklarını, ancak bunu geri ödeyemeyince söz konusu bankanın gemilere el koyma işlemiyle karşılaştıklarını" anlattıkları belirtildi.

"Bunun üzerine Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK), 3 Nisan 1998 tarihli toplantıda, 'denizcilik sektörünün desteklenmesi amacıyla kredi verilmesi' yönünde karar aldığını" öne süren sanıkların, "bunun için Emlak Bankası'nın görevlendirildiğini, kendilerinin de bu kararı uyguladıklarını" iddia ettikleri kaydedildi.

Bankacıların, "YPK'nın 3 Nisan 1998 tarihli kararıyla, denizcilik sektörünün kalkındırılması için Emlakbank görevlendirilmişti. Bu karar doğrultusunda, sadece Başbakanlık tarafından belirlenen ve bize bildirilen şirketlere kredi verdik" diyerek kendilerini savunduğu öğrenildi.

İfade verdikten sonra serbest kalan bankacılardan Emlakbank Proje Kredileri ve İstihbarat Dairesi eski Başkanı İbrahim Levent Dalgün, "Tam 28 yıllık devlet memuruyum. Devlete çok kırgınım. Emeklilik için başvuruda bulundum" dedi.

Hayati KILIÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır