kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkler'i istemiyoruz

Taliban'ı devirirken yardımlarından dolayı Türkiye'yi yere göğe sığdıramayan Afgan diplomatlar, geçici hükümet kurulunca bir anda ağız değiştirdi. İngiliz gazetesine göre, Afganistan hükümetindeki önemli isimler, Barış Gücü'nün Türkiye'nin eline geçmesini istemiyor. Nedeni ise General Dostum
İngiliz Daily Telegraph gazetesi dün birinci sayfadan "Afganlar, Türkler'in barış gücünü komuta etmesine şüphe ile bakıyor" ifadesini kullandığı haber yayınladı. Habere göre, bazı Avrupa ülkeleriyle Afganistan'da Aralık ayı sonu hayata geçen geçici hükümette önemli görevdeki diplomatlar, Türkiye'nin Nisan ayında Barış Gücü komutasını almasına karşı çıkıyor. Komutanın 3 ay sonra Türkiye'ye verilmemesi için Ankara'ya askeri ve diplomatik baskı yapıldığını belirten gazete, "Hükümetteki bazı diplomatlar, barış gücünün başka bir ülkeye devredilmesi için lobi faaliyetlerine başladı" diye yazdı. Gazetenin edindiği bilgiye göre, Afganlar komutanın özellikle Almanya'ya verilmesini istiyor.

TARAFSIZ OLMAZMIŞIZ!
İngiliz komutanlar, Türkler'le hiçbir sorunları olmadığını, 3 ay sonra da komutayı Ankara'ya teslim edeceklerini söylerken, Türk askerinin özellikle gerilla savaşındaki büyük başarısını yere göğe sığdıramadı. Ancak gazete muhabiri Peter Foster'ın Kabil'de görüştüğü bir diplomat, Türk askerinin başarısına rağmen "Türkiye'nin gerçekten mükemmel bir ordusu var. Ancak bu bölgeyle çok fazla bir tarihi bağı bulunuyor" diye konuştu. Foster, görüştüğü birçok Afgan yetkilinin "Türkiye tarafsız davranmayacak. Afgan halkı ve politikacıları böyle düşünüyor" dediğini yazdı.

"BAŞKA BİR ÜLKE OLSUN"
Peki Afganistan harekatı boyunca Amerika'dan sonra en çok teşekkür ettikleri ülke olan Türkiye'ye karşı Afgan diplomatların fikirlerini bir anda ne değiştirmişti? Foster'ın görüştüğü üst düzey bir hükümet görevlisine göre, bunun nedeni Türkiye'nin uzun yıllardır maddi manevi destek verdiği Özbek General Raşid Dostum... Afganistan'da pek sevilmeyen biri olan Dostum'a geçici hükümet kurulduğunda görev verilmemişti. Dostum, "Yeni hükümeti tanımıyorum" restini çektikten sonra Savunma Bakan Yardımcılığı'na getirilmişti. İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, sözlerini "Barış Gücü'nü Türkiye dışında bir ülkenin komuta etmesi daha adil olacak" diye noklatadı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır