kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Silikonu tak-çıkar ya sonrası

Önce Merve İldeniz... Şimdi de Ebru Şallı... Her iki manken de silikonlarını çıkarttırdı. Biri çocuğunu daha sağlıklı emzirmek istiyor. Biri ise bedenine artık "büyük" geldiğini söylüyor. Ama silikon memeye rağbet azalmıyor
Silikon meme sahibi olmak isteyenlerin öncelikle bilmesi gerekenler şu: Silikon protez nedir, ne değildir? Meme içine konulan protezlerin aslında sadece kılıfı silikon. Ancak içinde silikon jel, soya yağı, serum fizyolojik gibi maddeler bulunabiliyor. Günümüzde hala en yaygın olarak kullanılan, içi de silikon olan protezler...

Protezin içindeki sıvılar zamanla kılıftan, gözle görülmeyecek kadar küçük miktarlarda sızıntı yapar. Buna tıp dilinde 'protez sızıyor' denir. Bu beklenen, hesaplanan bir durumdur. Sızan sıvı, memede şekil değişikliğine yol açarsa, kişi tekrar ameliyat masasına yatırılır.

Medyada sıkça bazı ünlülerin silikonlarının patladığı haberlerine rastlıyoruz. Uzmanlar, bunun çok zor bir şey olduğunu belirtiyorlar. Silikonun patlaması için ya ameliyat esnasında bir cerrahi aletin silikonu delmesi ya da sonradan ciltte de ciddi bir yaralanmaya neden olacak darpın gerçekleşmesi gerekiyor.

KANSER YAPIYOR MU?
Silikonun kanser yaptığına dair kaygılar kimi çevrelerde devam ediyor. Amerika'da silikon üreten firmalara davalar açıldı. Ancak yapılan araştırmalar bu iddiayı haklı çıkaracak bir kanıta ulaşmadı. Şimdilik silikonun kanser yapmadığı kabul ediliyor.

Peki kim, hangi silikonu seçmeli? Öyle ya, damlası var, damla olmayanı var... Büyüğü var, küçüğü var... Silikonun şekli ve büyüklüğü kişinin cilt ve beden yapısına göre seçiliyor. Özellikle cildi ince ve kuru olan, açık tenli ve zayıf kadınlar çok büyük göğüslere heveslenmemeli. Büyük protezler bu kişilerde zamanla sarkmalara neden oluyor.

EMZİRMEYİ ETKİLEMİYOR
Silikon protezler meme dokusu ya da onun altındaki pektoral kasın altına yerleştirilir. Yani süt üretme yeteneğine sahip meme dokusu protezin üstünde kalır. Böylece süt üretimi de, emzirme de kesinlikle etkilenmez.

Silikon protezlerde ortaya çıkan sorunlar da var. Protezin etrafında zamanla bir kapsül oluşur. Bu, bedenin kendisine yabancı gelen bir cisme karşı gösterdiği doğal bir tepki. Korkulan, bu kapsülün kasılması, büzülmesi. O zaman meme sertleşir, şekil değişikliğine uğrar. Tedavisi de tekrar cerrahi müdahaledir.

Bir proteze biçilen ömür, yaklaşık 20 yıl. Ancak bu süre içinde cilt de, meme de yaşlanmanın etkisi ile sarkacaktır kuşkusuz. Bu nedenle memeye ikinci bir estetik, her halükarda bu süreden önce gerekecek.

İYİ KARAR VERİN
Silikon protez taktırmak, iyi verilmesi gereken bir karar. Çünkü kadın, bedenine, kendisine ait olmayan bir cismin yerleştirilmesine izin verecek. Üstelik de bir yıl sonra silikonlarından vazgeçerse, başka bir sorunla karşı karşıya kalacak. Silikonu alınmış göğüs, ne yazık ki sarkacak. Göğsün silikon öncesi haline dönebilmesi için toparlayıcı ek bir müdahale gerekecek.

Silikon taktırmaya niyetlenen kişi, kendine önce şunu sormalı, "Neden istiyorum?" Gögüsleri küçük ya da şekilsiz olduğu için kendini güvensiz hisseden ve "Kendim için istiyorum" diyenler daha isabetli karar verenler. Başkası için isteyenler var. Kocası, sevgilisi için ya da rekabette olduğu diğer kadınlar için... İşte onlar, içlerinden gelen sese bir daha kulak vermeliler.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır