kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Global menkul değerler'in dünyaya uzanan 'güzel' kolu

10 yıldır Global Menkul Değerler'de bir fiil görev alan İmregül Gencer piyasanın en güzel ve en başarılı borsacısı. Gencer'e göre parasız kalmak yeni kazanımlar açısından çok büyük bir fırsat
Lisede okurken ders verdim. Üniversitede yemekhanede çalıştım, alışveriş merkezinde satıcılık yaptım. 10 yıldır da Global'deyim

Konumuz Borsa ve Kadın. Konuğumuz ise piyasanın sayılı kadın borsacılarından İmregül Gencer. İmregül Gencer, Global Menkul Değerler'in Yurtdışı Satış ve Trading Direktörü. 10 yıldır bu şirkette. 14 kişiyle başladığı yerde şu anda tam 600 kişiyle birlikte çalışıyor. 10 yılda şirketin yönetici ortakları arasına girmeyi başarmış. Borsacılara "Para Sihirbazı" dendiği malumunuz. İmre Gencer ile 'bu sihirbaz bir de kadın olursa ne değişir'i konuştuk.

* Borsacı olmaya nasıl karar verdiniz?

Ben küçük yaştan itibaren para kazanmayı ilke edinmiştim. Ortaokul'da sporcuydum. Ve sporcu olduğum için okuldan sürekli harcırah alırdım. Lise'de sınıf arkadaşlarıma ders vererek para kazandım. Ben Teksas Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği ve Finansman okudum. Ama çok da gerekli miydi bilmiyorum. Üniversiteyken ilk senemi yemekhanede çalışarak geçirdim. Bir yandan da bir alışveriş merkezinde satıcılık yapıyordum. Üniversite hayatımın tüm masraflarını kendim karşıladım. Türkiye'ye kişisel sebeplerden dönmem gerekti. O zamanlar sermaye piyasaları emekliyordu. Karaköy'de ayaklı borsa dönemiydi. İşlem hacminin ve hiçbir yabancı yatırımcının olmadığı bir zamandı. İlk olarak bir yatırım bankasında çalışmaya başladım. Savunma Sanayii ile ilgili bir proje yürüttük. Proje bitince tekrar Amerika'ya gidecektim. Derken bugünkü Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bey (Kutman) beni Global'a gelmem için kandırdı. Ve 10 yıldır bu şirketteyim.

* Mesleğinizin size kazandırdığı en önemli şey nedir?

Dünyanın her tarafından, kendi sektörümdeki birçok insanı tanımam benim için büyük tecrübe. Para insanların hayatında en önemli şeylerden bir tanesi. Bazen para insanların ailesinden önde gidebiliyor. Hatta çoğu zaman insanın aklının bile önüne geçebiliyor. Bu sebeple paraya değil insan tanımaya önem veriyorum.

PARA DEĞİL İNSAN
* En son ne zaman yatırım tavsiyesinde bulundunuz?

Ben krizin en yoğun olduğu günlerde piyasaya "al" tavsiyesinde bulundum. Bunu takip eden yatırımcılar güzel kazandılar. Fakat önümüzdeki yılın çok değişen olduğunu düşünüyorum. Şu an "sat" tavsiyesinde bulunmuyoruz? Bence Türkiye'de her şeyin düzgün gittiği dönemlerde borsa oynanmamalıdır. Ne zaman çok fazla kargaşa vardır, o zaman kaybetme riskinin en düşük olduğu dönemdir. Yatırımcılar bilirler iyi günlerde yapılan alımlar hep para kaybettirir.

n Kriz sizi ve şirketi nasıl etkiledi?

Biz krizden güçlenerek çıktık. Ben bunu amatör ruhun varoluşuna ve yurt dışı bağlantılarımıza bağlıyorum.

KADIN OLMAK AVANTAJ
* Borsada kadın olmak... İlk olarak iç güdüleriniz işinize yarıyor mu?

İç güdü ve sağduyu çok işime yarıyor. İnsan psikolojisini iyi bilmek gerekiyor.

* Kadın olduğunuz için hiç zorlandınız mı?

Türkiye'de diğer sektörlerden farklı olarak finans sektöründe kadın-erkek oranı yarı yarıya. Şirkette de bu böyle. Cinsiyetin önemi olmadığını düşünüyorum. Bu sektörde de her sektörde olduğu kadar ayrımcılık var. Yeteneklerinizle ve verdiğiniz kararlarla başınıza gelebilecek tatsızlıkları minimize edebilirsiniz.

* Sosyal bakımdan sizden beklenenleri (iyi bir anne, iyi bir eş olmak gibi) yerine getirebiliyor musunuz?

Ben evli değilim çocuğum da yok. Bizler yoğun çalışma temposu yüzünde ayak uydurulması güç insanlarız. Ben bu sorunu ilişkilerimde de yaşıyorum. Her şeyden önce fazla seyahat etmemiz bağları koparıyor.

* En yakışıklı erkek hangisi?

a-Celal Pir (televizyoncu)

b-Mehmet Kutman (Patronu)

c-Kemal Derviş (Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı)

Benim yakışıklı bulduğum erkeğin ismi bu listede yok. Bu sebeple bir seçim yapamayacağım.

* Paranız kalmasa ne yaparsınız?

Ben bunu çok yaşadım. Üniversiteden mezun olduğumda para alacak paltom yoktu. Parasız olmak heyecanlıdır. Nasıl para kazanacığını düşünürsün. Parasız olmak belki de dünyanın en iyi fırsatlarındandır.

* Kendi 1 milyarınız var ne kadarını borsaya koyardınız?

Ben her zaman birikimimin %0'sini borsaya yatırırım.

Üç kişi sizi yemeğe davet ettiler, ne yapardınız?

a- 4 kişilik yemek parasını yanıma alırdım.

b- Yanıma para almazdım.

c- Kendi paramı alırdım.

Ben yanımda nakit taşımayı çok severim. Bu sebeple üzerimde dört kişilik yemeği ödeyecek kadar para mutlaka olur.

SİBEL ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır