kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kadında güzellik şart mı?

Kadınların sırtına yüklenmiş bir yük mü, güzel görünmek? Şoray, "Artık güzel olmak zorunda değilim" diyerek eşiği aştığını kabul etti. Özellikle göz önünde olan kadınlar bu 'görevden' çooook şikayetçi...
Güzellik ve kadın adeta bütünleşmiştir. Güzel denince akla kadın gelir. Erkeğin 'yakışıklısı' vardır, güzeli değil. Her daim güzel olması beklenir kadından. "Çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır" denir. Kadının bakımlısı makbuldür. Bu uğurda jimnastiğe, kozmetik ürünlerine, kıyafete dökülen paraların haddi hesabı yoktur. Erkekler göbeklerinden rahatsız olmazken, kadınlar selülitlerini eritmek için didinip durur...

Gülay Göktürk, bu meseleyi Türkan Şoray'ın "Artık güzel olmak zorunda değilim" sözlerinden hareketle kaleme aldı. "Birçok erkek yüksek sesle itiraf etmese de, çirkin kadının birçok şeye hakkı olmadığını düşünür" diyen Göktürk, 'Eşiği atlamak' başlıklı yazısında, kadının "artık güzel olmak zorunda değilim" dediği günü bir "kurtuluş günü"ne benzetti. Kadınlar ancak güzellikleri ile mi var olabiliyor? Güzellik kadın için bir görev mi? Kadının bakımsız olma hakkı var mı? Kadınların güzellik kaygısı ne zaman azalır? Kadınlar kimin için güzel olmak ister? Konuyu güzellikleri ile tanınan isimlere, yazarlara, estetikçilere ve tabii erkeklere sorduk...

MERAL AKŞENER

Kıyafetim için açık oturum yaptılar!
Kadınlar fiziksel olarak hep daha çok inceleniyor. Mesela ayakkabısı kirli ya da kıyafetinde bir sorun olan bir erkek meslektaşım kadınlar kadar eleştirilmiyor. Biz kadınların kıyafetine, saçına, başına her zaman daha çok dikkat edilir. Benim şıklık ya da rüküşlük gibi bir iddiam yok. Temiz, derli toplu giyinmeye çalışırım. Bakan olduğum dönemde modacılar bir araya gelip benim rüküş mü, şık mı olduğum üzerine bir açık oturum yapmışlardı. Şok geçirmiştim. Düşündükçe hâlâ işin içinden çıkamam. Hiçbir erkek bakan için böyle bir toplantı düzenlenmedi...

DERYA ALABORA

Kırışıklar erkekte çekici
Erkek egemen bir dünyada yaşadığımız için kadından beklenen hep güzellik oluyor. Kimse çirkin kadın görmek istemiyor. Aynı zamanda bu doğa kanunu. Mesela yüzünde çizgiler olan bir erkek hoş olabilirken kadında durum değişiyor. Acıklı bir durum. Bodrum barlarında orta yaşın üstünde giyinmiş kuşanmış oturan bir sürü kadın görürsünüz. Tek kaygıları kendilerini beğendirmek. Allahtan benim böyle dertlerim yok. Şoray'ı bu sözü için takdir ettim.

KENAN IŞIK

Her şey güzellikle çözülmez
Oyunculuğun kriteri güzellik değil yetenek olmalı. Maalesef bizde tam tersi bir anlayış var. Ama yeteneksizler gider, yine Türkan Şoray kalır. Her şeyin güzellikle çözüleceğini zannedenlerse çok yanılıyor. Mesela ABD'de birçok güzel kadın ve yakışıklı erkek varken Dustin Hoffman, Danny De Vito, Barbra Streisand yıldız oldu. Güzellik çabalarını insanın bedenine iyi davranması olarak görüyorum. İnsanın bedeninin yıpranmasını azaltmak istemesi çok doğal. Buna estetik de dahil. Nasıl sigarayı tehlikeli görüyorsam, jimnastiği de faydalı görüyorum. Kadınların güzel kalmak istemesi bence iyi bir şey.

KADİR İNANIR

Hem güzel hem yetenekli olsun
Kadın çirkin olmaz. Bana bir kadının çirkin olabileceğini kabul ettiremezsiniz! Önemli olan herkesin kendi güzelliğini ortaya çıkartabilmesidir. Her kadın güzel olabilir. Kadın güzel olduğu kadar yetenekli de olmalı. Benim tercihim hem güzel hem yetenekli olanıdır!

OSMAN OYMAK (Estetikçi)

Erkekler farksız
Beğenilmek kadının tabiatında var. Herkes bu yüzden saçına başına dikkat ediyor. Beğenilme kaygısı erkeklerde de var. Onlar da kellerini örtmek için arkadaki saçlarını öne doğru tarıyorlar. Böylece moda, kozmetik firmaları, estetikçiler para kazanabiliyor. Çünkü bu iş aynı zaman da bir ticaret işi. Bu yüzden moda 3 ayda bir değişiyor. 1.80'lik kızlara elbiseler giydirip tüm kadınlar heveslendiriliyor. Başkası için ameliyat olmak isteyen hastayı asla kabul etmem. Benim hastalarım sadece ve sadece aynalar için estetik olur. Doğrusu da bu.

FATMA GİRİK

Bakkalıma bile güzel olmalıyım
Türkan da ben de şu anki rollerimizden ötürü güzel görünmek zorunda değiliz. Ama ben 25 yaşındayken de Cüneyt Arkın'ın annesini oynamıştım. Benim rollerim hiçbir zaman güzellik üzerine oturmadı. Yine de güzel olmak mecburiyetindeyim. Sadece seyircime değil bakkalıma bile. Ama öncelikle kendime. Fakat bu güzellik işi kimi zaman abartılmıyor da değil. Mesela sırf bacakları güzel diye daktilo bilmeyen biri sekreter olabiliyor. Niye, çünkü burnu güzel, ağzı güzel! Bana ne, öpecek miyim? Önemli olan iyi daktilo yazıyor mu, not tutması nasıl, onlara bakmak lazım. Her şey güzellik değil.

NURSELİ İDİZ

Bizde beceri hiç öne çıkmadı ki
Bizim meslekte güzellik bir avantaj olduğu kadar dezavantaj da olabiliyor. Güzelseniz maça 1-0 galip başlıyorsunuz. Tabii önemli olan bunu yönlendirebilmek, aksi takdirde maçı kaybedersiniz... Yaşlandığında kadınlar ikincil rollere düşüyor mu? Hiç değil, çünkü Türkan Şoray bugün hâlâ kamera karşısında, Çolpan İlhan da öyle. Suna Pekuysal ne zaman sahneden indi? Türkan Şoray "Artık güzel olmak zorunda değilim" diyor ama o her zaman çok güzel. Sadece yaşıyla birlikte bir olgunluk ve sıcaklık kazandı. Bunlar da oynadığı role çok yakışıyor.

Şu doğru; kadın güzel ve bakımlı olduğu sürece önde oluyor. Mesela iş hayatında, herhangi bir işte kadın güzelse bir adım öne geçebiliyor. Bu da bizim ülkemizin gerçeği; bizde beceri hiçbir zaman öne çıkmaz çünkü.

AYŞEGÜL ALDİNÇ

Saçınızı dağıtma hakkı yok!
Bir kez güzel olarak lanse edilmişseniz artık hep güzel olmak zorunda kalıyorsunuz. Bu çok feci ve abuk sabuk bir şey. Her zaman şık olma zorunluluğu hapishane gibi. Bunun rahatsızlığını çok duyuyorum. Bir kilo alsam sanki günah işlemiş gibi oluyorum. Bugün moralim bozuk, süslenmek istemiyorum diyemiyorsunuz. Bırakın bunları saçınızı dağıtma hakkınız bile yok. Tahammül edilebilir gibi değil. Erkeklerin de böyle dertleri var, ama onlar çok daha gevşek. Erkekler bu konuda kurtarılmış bölge. Bizim buna hakkımız bile yok!

VİVET KANETTİ

Cazibe kalça tekelinde değil
Şahsa mahsus ve formülsüz bir "giz" olan güzellik, aura, hatta cinsel cazibe, erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da hiçbir yaş diliminin, kilonun, kalça ve göğüs ölçüsünün tekelinde değil. Hayata dikkatli bir gözle bakanlar, bunun öyle olmadığını bilirler... Gerisi, dayatma ve beyin yıkamadır. Kadın güzelliği konusundaki ömür biçmelere, iktidarını sürdürmek için çırpınan cins ayrımcı bir ideolojinin hurafeleri olarak bakıyorum. Hakiki hayatın potansiyelleri bu hurafelerden çok daha zengin ve ilginç... Elbette Türkiye'de de onlar galip gelecek... Kadın güzelliği konusunda bir noktadan sonra "istifa"yı seçenlere, biraz dişlerini sıkmalarını öneriyorum.

BUKET AŞÇI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır