kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Mucize' yaşamın keyfini çıkarıyor

70 metrelik yükseklikten ölümün kıyısına sürüklenen, ama güçlü bir manevrayla tekrar hayata dönen paraşütçü Hülya Çetişkol, şimdi uçamıyor ama özgürlüğüne düşkün olanlara uçuş dersi veriyor
Milli Takım kadrosuna seçilmişti. Dünya Hava Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etme hakkına sahipken talihsizlik yakasını bırakmadı. Denizli'deki Honaz Dağı'nda yamaç paraşütü yaparken 70 metre yükseklikten düşerek ölümün kıyısından döndü. 33 gün yoğun bakımda kaldı, kalçası ve dirsekleri kırıldı, omurgası çatladı, tek böbreği çalışmaz hale geldi.

Arkadaş çevresinde 'Deli Hülya' adıyla nam salan Hülya Çetişkol, kazadan bu yana geçen dört yılda da deliliğinden hiçbir şey kaybetmemiş. Uçma özlemini ise 'uçmayı öğreterek' gideriyor. Ege Üniversitesi Havacılık Kolu Yamaç Paraşütü Takımı kökenli Hülya, şimdi uçamıyor ama İzmir Kayak ve Doğa Sporları Kulübü Daedalus Yamaç Paraşütü Takımı'nda uçmak isteyenlere eğitmen olarak ders veriyor.

Çetişkol, kazayı bedeninde bıraktığı izlere inat tebessümle anıyor: "Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde okurken Honaz Dağı'nda antrenman uçuşları yapıyordum. Yeni havalanmıştım, sert bir termiğe yani yer şekillerinin farklı ısınmayla oluşup yükselen sıcak hava akımına girdim. Paraşütüm iyi kapandı, elimden geleni yaptım ancak mesafem en fazla 60-70 metre kadardı yani oldukça kısaydı. Yedek paraşüt açacak yükseklikte değildim. Dönerek düştüm. Her zaman trafik kazasında ölmektense paraşüt kazasında ölmeyi tercih ettiğimi ve çakılırsam bunun spiralle (dönerek) olmasını istediğimi söylemişimdir."

15 gün boyunca hiç uyanmadan uyuyan, uyanık olduğu günlerini ise tavandaki karoları sayarak geçiren 27 yaşındaki Hülya, hastanede su bile içmeden geçirdiği zaman boyunca en çok kola içmeyi özlemiş. Sırf bu kola hasreti yüzünden bir hastabakıcıdan 250 bin lira borç istemek zorunda kalmış. Başucunda durmadan bipleyen en az üç makineye, her deliğinden bedenine bağlanan hortumlara, havada asılı duran kollarına, üzerinde ağırlık duran bacaklarına rağmen o kola istiyordu. Doktorların kola içemeyeceğine ikna etmesi epeyce zor olmuştu.

İKİ PROTEZLE YAŞIYOR
Kalça kırıklarının 18 saat içinde ameliyat edilmesi gerekirken kendisinin İzmir'e ancak kazadan bir gün sonra getirildiğini, bu yüzden de büyük sorunlar yaşadığını söyleyen genç paraşütçünün kalçasında iki protez eklemi var: "Onlar benim metal aksamlarım" diyor, bir yandan da hayatla dalga geçiyor.

Hülya Çetişkol, şimdi mucize eseri kurtulduğu ikinci hayatında mutluluğun ve yaşamın tadını çıkartıyor. Uçmak tutkusu yüzünden okulunu da bir süre askıya alan genç kız, şimdi bir yandan okulunu bitirmeye çalışıyor bir yandan da özel bir şirkette çalışıyor.

"Neden uçmak?" sorusuna hâlâ bir yanıt bulamadığını ama herkesin içinde böyle bir duygunun olabileceğini söyleyen genç kızın hedefi her şeyi sığdırabileceği bir hayat. Bunun için de elinden geleni yapıyor. Şarkı söylüyor, yamaç paraşütü eğitmenliği yapıyor, ebru kursuna gidiyor, İtalyanca öğreniyor.

AYLA ÖZCAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır