kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Dağda peynir ve sucuk

Avrupa işgalimizde yeni rota Fransa'nın Alp yamaçları. Chourchevel kadar olmasa da, Val d'Isere'de de tanıdığa rastlamak mümkün. Bu nedenle şıklığınızı elden bırakmayın
Val d'Isere, Fransız Alpleri'nin arasındaki vadilerden birine yerleşmiş küçük bir köy imiş. Bildiğimiz, ortasında bir kilisesi olan, daracık sokaklarında köylülerin birbirleri ile selamlaştıkları bir köy. Kış aylarında vadiye kar düşünce, uzun bir uykuya dalan bir köy. Sonra, otuzlu yıllarda Avrupa sosyetesi kayağa merak salınca, Val d'Isere uyanmış ve kısa sürede yaşlı kıtanın en popüler kayak merkezlerinden biri haline gelmiş.

Val d'Isere'de yüz otuz küsur pist var. Bazı yerlerde bin 300 metrelik dik yamaçlardan aşağı kayabileceğiniz gibi, kendinizi daha kolay çanaklardan aşağı da salabilirsiniz. Köye yarım saat mesafede olan La Rosiere'den kayakla Alp dağlarının öteki tarafındaki İtalya'ya geçebilir, akşam tekrar Fransa'ya dönebilirsiniz.

Köyün bulunduğu Savoy bölgesi, mutfağı ve özellikle peynir spesiyaliteleri ile ünlüdür. Buna bir de Fransa'da bulunduğunuza göre nefis şaraplar eklenince, dağda kayarken, aşağıda görünen şirin köy sizi sürekli kendine çağırır. Midenizin bu çağrısını ve aşağıda görünen cafe ve restoranların konsantrasyonunuzu bozmasını önlemek için uzak pistlerde kaymakta yarar var. Val d'Isere'de isterseniz helikopter ile kalabalıklardan çok uzaklaşabilir, helikopterin sizi bırakacağı ücra köşelerden uzun ve yorucu, ama herhalde çok keyifli bir kayak serüveni ile köye geri dönebilirsiniz.

Akşam olup kalabalığın arasına karıştığınızda, Val d'Isere'de şıklığa önem verildiğini hatırlamanız gerekir. Courchevel'deki kadar değilse bile, bir tanıdığa rastlama ihtimaliniz yüksektir, çünkü milletimiz Kanuni zamanında vazgeçtiği Avrupa işgalini, son yıllarda Fransa'nın Alp yamaçlarında sürdürmektedir.

ŞÖMİNEDE SUCUK
Val d'Isere'de iyi yemek alternatifleri çok. Gecelemek için köydeki tipik dağ otellerinin yanı sıra şaleleri de tercih edebilirsiniz. Bu, arkadaş grupları ile yapılan tatillerde iyi bir fikir olabilir. Bütün gün karlı tepelerde üşüdükten sonra, gece şalenizde kendi şöminenizin başına geçip ısınabilirsiniz. Şöminede sucuk yapmak istiyorsanız, buradan giderken bavulunuza birkaç kangal atmakta yarar olabilir.

KİMLİK KARTI FRANSA
* NÜFUS: Fransa 60 milyon

* KONUŞULAN DİL: Fransızca

* PARA BİRİMİ: Fransız Frangı, yılbaşından sonra Euro

* İKLİM: Val d'Isere'de kışlar tabii ki soğuk ve karlı

* SAAT FARKI: 1 saat

* NASIL GİDİLİR: Swissair ile Cenevre üzerinden veya THY ve France ile Paris üzerinden gidilebilir. Biletler 375 dolar.

OTEL, RESTORAN VE BARLAR
Val d'Isere'de Le Savoyarde, Le Blizzard ve Le Christiania gibi dört yıldızlı otellerin yanı sıra isterseniz taş ve ahşap ağırlıklı dekorasyonu kadar, adı ile de dikkat çeken Kandahar otelde de kalabilirsiniz. Öğle yemekleri için Le Frutiere, yöresel yemekler için La Becca veya La Raclette gibi restoranları tercih edebilirsiniz. Kayak sonrası eğlenceniz için Dick's ve Moris gibi publar veya canlı müzik için Cafe Face gibi barlar hizmetinizde. BuradaFransa'da olduğunuzu unutturacak kadar İngiliz'e rastlayabilirsiniz. (www.valdisere.com)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır