kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Savulun! Yüzüklerin Efendisi geliyor...

Tolkien'ın kült kitabı 'Yüzüklerin Efendisi'nin ilk bölümü 'Yüzük Kardeşliği' 21 Aralık'ta tüm dünyayla beraber bizde de gösterimde. Serinin diğer bölümleri de gelecek Noel'lerde gösterilecek

JR. R. Tolkien'in dev romanı "Yüzüklerin Efendisi"nin ilk bölümü "The Hobbit" 1937'de yayınlanmış ve yarattığı düş dünyasıyla ilgi çekmişti. Yazar iki bölüm daha yayınlayınca üçlemeye dönüştü.

Bugünkü biçimiyle "Yüzüklerin Efendisi" 1950'lerde yayınlandı. Önce "The Fellowship of the Ring - Yüzük Kardeşliği", sonra "The Two Towers - İki Kule" ve de "The Return of the King - Kralın Dönüşü". Kitaplar bu kez daha büyük bir ilgi gördü, yeni basımları yapıldı. Sonraki basımlarda, nerdeyse yeni bir dil yaratma çabasında olan yazarın kendine özgü sözcükleri yayıncılar tarafından değiştirilmeye başlandı: "dwarves"ı "dwarfs", "elvish"i "elfish", "further"ı "farther", "nasturtians"ı "nasturtiums" yaptılar örneğin. Ve Tolkien'in geri kalan yaşamı bunları düzeltmekle geçti!..

OKUYANLAR VE OKUMAYANLAR

Tolkien, 1973'te öldü. Ve eserinin ulaştığı büyük başarıyı göremedi. Bu dev yapıtın yayım serüvenini izlemek, oğullarından yayıncılığı seçen Christopher Tolkien'e kaldı.

Tolkien'in dev kitabı, yalnızca harika bir masal değil. Aynı zamanda insanlığın temel değerlerini ve erdemlerini savunan dev bir destan. Homeros'un destanlarından, Dante'nin "İlahi Komedya"sından ya da Chaucer'ın öykülerinden beri hiçbir kitap, "insanlık durumu"na bu denli kapsayıcı biçimde yaklaşamamıştı. Daha 1960 sonlarında, kitap klasik statüsüne ulaşmıştı. Birçok kuruluş, kitabı "yüzyılın edebi eseri" olarak seçmişti bile. İngilizler'in saygın London Times gazetesi "Dünya iki tip insana bölünecek: 'Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okumamış olanlar" diye yazdı.

Tolkien'in Orta-Dünya dediği gizemli bölgede insanların yanı sıra Hobbitler, Elfler, Cüceler, Büyücüler, Dev Troller, Zalim Orklar, Yüzük Tayfları ve Uruk-Hai'ler gibi farklı yaratık ve kültürler var. Tüm bunları perdede canlandırmak, yapıtı sinema haline getirmek isteyenlerin önünde uzun süre büyük bir engel olarak kalmıştı.

Ve sonunda, teknolojinin ulaştığı boyutlar, bu projeyi de gündeme getirdi. Eserin çekilmesi gereken ülke Yeni Zelanda olunca, yönetmen de Peter Jackson oldu. Yeni Zelanda'nın dünyaca tanınan tek yönetmeni...

Jackson, senaryo üzerinde üç yıl çalıştı. Amacı seyirciye romanın büyüsünü aynen taşımaktı: "Kitabı hiç okumamış, hobbitler, cüceler ve elfler hakkında hiçbir şey bilmeyenleri etkilemek ve zevk almalarını sağlamak istiyordum."

Tıpkı romanın piyasaya sunuluş biçimi gibi, üç bölümde çekildi film. Ama sinemanın ünlü üçlemelerine aykırı biçimde, tümü birden: "Böylece hikâyenin epik doğasının hakkını vermiş olacaktık ve üç hikâye, muhteşem ve tek bir hikâye olacaktı." Çekimler bir yılı aşkın bir süre devam etti. Sonra yapım-sonrası işlemleri için İngiltere'deki stüdyolara gelindi.

DEV KADRO
Filmin dev bir kadrosu var. Kimler yok ki... Küçük kahraman Frodo Baggins'i genç oyuncu Elijah Wood oynuyor. Amcası Bilbo Baggins'te büyük karakter oyuncusu Ian Holm var. Yaşlı büyücü Gandalf'ta Sir Ian McKellen, Üç Hobbitler'de Sean Astin, Dominic Monaghan ve Billy Boyd, Boromir'de Sean Benn, büyücü Saruman'da efsanevi korku filmleri oyuncusu Christopher Lee, cesur dişi savaşçı Elf Arwen'de güzeller güzeli Liv Tyler, Elf kraliçesi Galadriel'de Cate Blanchett, Aragorn'da Viggo

Mortensen var.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır