kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ezik hastalığı

Kalp krizi için artık "ezik hastalığı" diyebilir miyiz?
Bir arkadaşım anlattı. National Geographic'te seyretmiş. Yönetenler, ister insan olsun ister maymun, daha sağlıklı oluyormuş!

Maymunlar üzerinde deney yapmışlar. Grupların en tepedekileriyle en alttakilerini alıp karşılaştırmışlar. Tepedekilerin kalbi sapasağlam, damarlar bal dök yala cinsinden tertemizken, en alttakilerin durumu felaketmiş. Kalp tekliyor, damarlar tıkalı, bir sürü tümör...

Sonra aynı incelemeyi insanlar üzerinde yapmışlar. Sonuç: Hiyerarşide ne kadar yukarıda olursan kalp-damar ve kanser hastalıklarına o kadar dayanıklı oluyorsun. Aşağıya düştükçe, üzerindeki gerilim arttıkça vücut zayıflıyor ve hastalıklara karşı daha korunaksız oluyorsun.

HER ŞEY KORTİZOLDAN
"Niye niye" diye düşünmüşler ve sonunda "kortizol"e bağlamışlar durumu. İnsanlar ve maymunlar gerilim altında olunca böbrek üstü bezleri "kortizol" hormonu salgılıyormuş. Sonumuzu getiren işte bu kortizolmuş. Bir yerde "eziklik hormonu" diyebiliriz aslında.

Esasında kortizol kötü bir hormon değilmiş. Doğumda akciğerlerin açılmasında faaliyeti olan bir hormonmuş. Sürekli alarm durumunda olmamızı sağlıyormuş. Gerilim anında yıkılıp gitmiyorsak, gücümüz artıyorsa kortizol yüzündenmiş. Bir sürü başka marifeti de var. Tansiyondan da o sorumlu. En çok sabahları salgılanıyormuş. Sabah ereksiyonları bu yüzden oluyormuş...

Ancak işte durum abartılınca vücuda zarar vermeye başlıyormuş.

Biz içimize attıkça, sinirlendikçe, gerildikçe, vücut kortizol yapıyor, sonra ne oluyorsa bir sürü şey daha birleşip, damarlarımızın içi katmer katmer yağ bağlamaya başlıyormuş. Vücudumuzun çeşitli yerlerinde minik minik tümörcükler doğup, serpiliyormuş.

STATÜ MESELESİ
Sonra demişler "Eh liderlerin, üst düzeylerin daha sağlam olmaları çok normal çünkü üst düzey olabilmek için zaten dayanıklı, sağlam, tuttuğunu koparan cinsinden olmak gerekiyor." Bunun üzerine şempanzelerde şöyle enteresan bir deney yapmışlar: Grubun lideri olan maymunu almışlar muayene etmişler. Hayvan turp gibi. Sonra bu maymunu başka bir grubun yanına vermişler. İki ay sonra tekrar muayene etmişler ve görmüşler ki, kalp tekliyor!

Demek ki birilerine "şunu yap, bunu yap", "nerede kaldı o iş", "ne demek hastayım? Derhal işe gel", "bayramda çalışacakları anons ediyorum", "geç gelenlerin maaşından kesinti yaptım", "zam mam yok, yallah", "savaşa giriyoruz, hadeee" demek, bünyeye iyi geliyor.

Ne kadar otorite o kadar sağlık.

Vay be. Yani bir sürü insanı itip kakmaları, zengin, gaddar, kötü, merhametsiz, şımarık olmaları yetmiyormuş gibi sağlıklılar da... Haksızlığa bak! Tevekkeli millet birbirini yiyor müdür olacam, şef olacam, onu buna emir verecem diye... Sağlık içinmiş!

Bayram tavsiyem, kendinize derhal itip kakacak birini bulmanız. Kocalarınız olabilir mesela... He he...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır