kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Belalı gezegen satürn

7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70... Bu yaşlar size bir şey ifade ediyor mu? Bir düşünün; yedi yaşında okula başlıyorsunuz.
Bu, ailenin korunaklı ortamından uzaklaşıp, sosyal hayata geçmek demek. 14 yaşında ergenliğe giriyorsunuz. Cinselliğin keşfi, bedenle ruhun çatışması... 21 yaşında okul bitiyor, gelecek korkusu başlıyor. 28 yaşında ilk kez 'yaşlanıyorum' diye düşünmeye başlıyorsunuz. 35, yolun yarısı. 42, ilk ciddi hastalık. 49, 'eyvah yaşlandım, oysa daha yapmak istediğim çok şey vardı' krizi... 56, belki ciddi bir ameliyat. 63, ölümle burun buruna gelmek. Yaş 70'te iş bitmiş derler...

SATÜRN TRANSİTİ
İnsanoğlu, yedi yılda bir ciddi bir buhran yaşıyor. Bu buhranın astrolojik açıdan bir adı da var; Satürn transiti. Satürn transitini ve insanlar üzerindeki etkilerini konuşmak üzere Astrolog Ayda Ersan'la görüştük. Sabah gazetesinde günlük burç yorumu yapan Ayda Ersan, yıllardır astrolojiyle ilgileniyor. Gezegen transitlerinin insanlar üzerindeki etkilerinden önce, yıldız haritasının ne olduğunu anlatıyor: "Biz doğduğumuz anda, o gezegenlerin dünyaya doğru bir takım konumları var. İşte o konumların hesaplanması, yıldız haritamızı ortaya çıkarıyor."

Yıldız haritası astrologlar tarafından oluşturuluyor. Doğum tarihi, saati ve yerinin bilinmesi, yıldız haritasının oluşturulması için yeterli. Ersan, geliştirilen bir bilgisayar programı aracılığıyla, yıldız haritasının artık çok kolay hesaplandığını söylüyor, "Harita ortaya çıktıktan sonra da kişinin, gezegenlerin hareketlerinden nasıl etkilendiğini yorumluyorum."

YILDIZ HARİTASI
Ayda Ersan, yıldız haritasının enerjilerin nasıl yönlendirildiği hakkında önemli ipuçları verdiğini söylüyor, "Bu harita sürekli olarak değişimlerden etkileniyor; yani hiçbir şey doğum anındaki gibi kalmıyor. Çünkü sistemdeki gezegenlerin hepsi sürekli hareket halinde ve oluşturulan gök haritasına etkiler göndermeye devam ediyor. İşte bu etkileri 'transitler' olarak adlandırıyoruz."

Transitler, geleceği tahmin astrolojisinde kullanılan en önemli yöntemlerden biri. Gezegenlerin güneş sistemindeki yerine göre bu transitlerin etkileri uzun veya kısa vadeli olabilir.

YEDİ YAŞ ÖNEMLİ
Her gezegenin transiti, insan hayatını farklı yönde etkiliyor. Ancak Satürn, diğer gezegenlere göre çok farklı. Ona, gezegenlerin en belalısı deniyor. Mitolojide Satürn, zaman tanrısı Kronos'la özdeşleştiriliyor. Kısıtlayan, korkularınızın nerede bulunduğunu belirten bir özelliği de var. Eski çağlardan beri hep korkulan, bela getiren bir gezegen olarak görülen Satürn'ün Güneş'e uzaklığı diğer gezegenlere göre daha fazla. Yedi yılda bir Satürn, doğum anına kare açı yapıyor. Kare, çok sert ve zorlayıcı bir açı. Eğer sağlam temeller üzerinde durmuyorsak, örneğin sağlık durumumuz pek iyi değilse, bu ciddi bir hastalığa yol açabilir. Bu nedenle eski çağlardan beri, yedi rakamı uğursuz olarak değerlendirilir.

KAVUŞUM ANI
Ayda Ersan, Satürn'ün ilk kare açı yaptığında, yani yedi yaşında, iyi bir temel atmamız gerektiğini söyleyerek şöyle devam ediyor: "Mesela ilkokulda, iyi bir birinci sınıfa denk geldiysek, yani iyi bir altyapı aldıysak, bir sonraki Satürn transitlerinde zorlanmıyoruz. Mesela ilkokulda çok ortam değiştirmişiz, kötü bir ilkokul öğretmenine düşmüşüz... Bunlar, sonra kendimize olan güvenimizi zedeliyor. Satürn'ün yıldız haritamızdaki transitleri bu tarz devrelere geliyor. Herkes kendi yaşantısında bu dönüm noktalarını hesaplayabilir. İnsanlar ne yaşamış, onlara bakarak, geçmiş deneyimlerinden faydalanarak daha kolay atlatılabilir."

29 yılda bir ise Satürn, doğum anına tam kavuşum yapıyor. Yani 360 derecelik açıyı tamamlıyor. Bu, 2-3 sene süren bir süreç. Ayda Ersan, bu sürecin çok zor geçtiğini söylüyor, "Çoğu insanın, 27-30 yaşlarına baktığınızda, bir takım ciddi deneyimler, sınavlar verdiği görülüyor. Zorlanmalar, kısıtlanmalar, korkularıyla yüzleşmeler gerçekleşebiliyor."

58 yaşında ise Satürn ikinci transitini tamamlıyor. İlk transitini kolay atlatanlar, ikincisini de atlatabiliyorlar diyor Ersan ve ekliyor: "İkinci Satürn transiti, kişinin yaşam enerjisini kısıtlar, sınavlar getirir. Hastalığa, kazaya ya da ruhsal bir krize yol açabilir. Ama Satürn biraz da kaderseldir. Yani yaşayacağınız bir şey varsa, o oluyor zaten."

Satürn'ü atlatamayanlar
Satürn doğum anına bir 29, bir de 58 yaşında tam kavuşum yapıyor. Bu aşağı yukarı 3 yıl süren bir süreç. Ayda Ersan, bu iki yaş dönümünün çok önemli ve tehlikeli olduğunu söylüyor. Belalı gezegen, bu dönemde kişinin hayatını alt üst edebiliyor, yaşam enerjisini kısıtlayabiliyor. Kazaların, ruhsal bunalım sonucu intiharların ve ağır hastalıkların bu dönemlere denk gelmesinin rastlantı olmadığını söylüyor Ersan. Gerçekten birçok ünlünün ölüm tarihine baktığımızda, şaşırtıcı bir sonuç görüyoruz:

Mustafa Kemal Atatürk, 57 yaşında hayatını kaybetti. Barış Manço ve Kemal Sunal vefat ettiklerinde 56 yaşındaydılar. Ünlü Alman yazar Bertold Brecht, 58 yaşında hayatını kaybeden ünlülerden. Orhan Kemal 56 yaşında, George Harrison 58 yaşında öldü. Nirvana'nn solisti Kurt Cobain, 27 yaşında intihar etti. Janis Joplin de 27 yaşında öldü. Şarkıcı Ajlan Büyükburç 29, Gökhan Semiz 28 yaşında kaza geçirerek hayatlarını kaybettiler.

NAZAN BİLGİÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır