kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kadir Gecesi'nin aydınlığı

Her türlü iyiliği, güzelliği, hayrı, bereketi, mağfireti ve daha nice ilah” tecellileri bünyesinde barındıran, manevi haz ve vecdin doruğa ulaştığı bir Ramazan Ayı'nın son günlerine gelmiş ve Kur'an-ı Kerim'in "Bin aydan daha hayırlı olduğunu" bildirdiği bir Kadir Gecesi'ni daha bu akşam idrak etmiş olacağız.

Zaman ve mekânlar; kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesi; bu bakımdan hiçbir zamana nasip olmayan, beşer tarihinin en önemli hadisesi olan Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı ve Yüce Allah'ın hakkında müstakil bir sure gönderdiği müstesna bir gecedir. Aynı adı taşıyan surede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır.

"Şüphesiz Biz, Kur'an-ı Kadir Gecesi'nde indirmişizdir. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Fitneye, kin ve anarşiye yer yok
Hz. Peygamber'e risalet ve nübüvvet görevinin verilişi ile, en büyük hidâyet rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in vahyedilmeye başladığı Kadir Gecesi'nin insanlık adına taşıdığı önemi ve değeri anlayabilmek için İslam öncesine bakmak ve Hz. Peygamberlerle insanlığın neler kazandığını, madd” ve manev” alanda hangi noktaya geldiğini kıyaslamamız gerekir. İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen onun mantık ve vicdanını aydınlatan, ahlâki değerlere yönelterek bizi mutedil ve huzurlu bir ruh yapısına ulaştıran; Kur'an'dır ve bizzat O'nun canlı tefsiri olan Muhammed (s.a.v.)'dir. O'nun öngördüğü mesajlarda; hiçliğe, boşluğa, anlamsızlığa, karamsarlığa, ümitsizliğe, gayesizliğe, tembelliğe, cehalete, tefrikaya, fitneye, kin ve düşmanlığa, terör ve anarşiye asla yer yoktur. Aksine Kur'an'ın vaz' ettiği ilke ve prensiplerin özünde aydınlık bir ruh, huzur dolu bir kalp, sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dayanışma, dostluk, ilim, irfan ve ahlâk vardır.

"Yaratan Rabbinin ismiyle oku"
Kur'an, okunmak, anlaşılmak ve ışığından istifade edilmek üzere gönderilmiş bir kitaptır. O, hayat gerçeğinin adeta bir kullanım kılavuzdur. Ondan istifade edebilmek ancak onu okumakla ve üzerinde düşünmekle mümkün olabilir. Kur'an düşünceyi ibadet sayan, düşünceyi körelten her türlü fiil ve eylemi de yasaklayan bir kitaptır.

Kur'an'ın, doğrudan insana yönelen en önemli katkısı, ona, içinde yaşadığı evrenin öncesi ve sonrasını, kendini çevreleyen varlık ve nesnelerle ilişkisini, nihayet kendi benliğini (fıtrat) tanıması ve anlaması için ölçüler sunmasıdır. İnsanın gerçek anlamda mutlu bir hayat sürmesi, istek ve eylemlerinin gayesini bilmekle mümkündür.

Kur'an doğuştan getirdiğimiz kabiliyetlerimizi, nasıl insanileştirebileceğimizi ve bütün varlıklarla ilişkilerimizi nasıl tayin edeceğimizi bildiren hikmetli bilgilerle doludur. Kur'an bizi sürekli bilgi edinmeye teşvik etmektedir. İlk buyruğu "Yaratan Rabbinin ismiyle oku" (Alak, 1-2)'dur.

Önce tevbe ve dua edin
Kur'an dünya ve ahiret mutluluğuna erişmek için insana okumayı, düşünmeyi, anlamayı ve bu doğrultuda yaşamayı tavsiye etmektedir. Buna göre insan önce etrafında olup bitenlere bakacak, sonra hayretle dolan bakışlarını iyi değerlendirecek, daha sonra da düşünerek ders ve ibret alacak, şükür edecek ve sabırlı olacaktır.

Günümüzde Müslüman toplumların karşı karşıya olduğu problemlerinde çoğu, Kur'an'ın bildirdiği evrensel ilkelerden uzaklaşmaktan kaynaklanmaktadır. İnsanlığı da huzursuz eden bu ızdıraplardan kurtulmanın çaresi, bütün beşeriyeti kucaklayacak, onların hepsine şamil olan, hak, adalet ve merhamet duygularının insanlığın vicdanında hakim olmasını sağlamaktır.

Kadir Gecesi bu açıdan biz Müslümanlar için çok önemlidir. Dolayısıyla bu gecede yapmamız gereken öncelikli iş, Kur'an'ın üzerine yoğunlaşmaktır. Ayrıca bu gece Rabbimize tevbe ve dua etmeyi de ihmal etmemeliyiz. Tevbe, ruhumuzu yıkamanın ve yeniden dirilişin bir vasıtasıdır. Dua ise, Hz. Peygamberin ifadesiyle ibadetlerin özüdür, sınırlı varlık olan insanın Kad”r-i Mutlak'ı imdada çağırmasıdır.

Kırık kalpleri onaralım
Bu gece dargınlıklara, kırgınlıklara son vermek, nefretin yerine sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, dostluk ve kardeşliği hakim kılmak için de bize önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu gece kırık kalpleri onaralım. Ebeveynlerimizi ziyaret ederek dualarını almaya çalışalım. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların bükük boyunlarını doğrultalım.

Bu vesileyle, aziz milletimizin, yurtdışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla bütün Müslümanların Kadir Gecelerini kutluyor, bu gecenin dünyanın değişik bölgelerinde akan kan ve gözyaşının durmasına, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenâb-ı Hak'tan niyaz ediyorum.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır