kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kepazeliğin dik âlâsı

Türkiye'nin dünya kadar ve hepsi birbirinden önemli dış politika sorunu var değil mi? Ve gelin bunlarla mücadele etmesini beklediğimiz Dışişleri Bakanlığı bütçesine bir bakalım ve utanç verici rakamları size aktaralım..

Bütçeden Dışişleri Bakanlığı'na ayrılan pay, sıkı durun, sadece, "binde 4.5.."

İnsanda beş gram izan olur yahu.. Meclis'te "Büyük devlet" diye atıp tutanlar, önce kafalarını kumdan çıkarsın.. Dışişleri Bakanlığı, bu küçücük bütçe ile nereye yetişsin? Kadrosu 888 kişi.. Bunların 518'i dışarda, 370'i merkezde.. Komik bir sayı.. Sonra bu bakanlığa önüne geleni alamazsın.. Çünkü Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye devletinin prestijidir.."

İşte size devletin prestiji ile ilgili utanç verici rakkamlar:

Bakanlığın bütçesi 435 trilyon 358 milyar lira.. Devletin hesabına göre, 241 milyon dolar.. Ama bu paranın içinde, yurt dışında görev yapan öğretmen ve din görevlilerine ödenen 42, uluslararası kuruluşlara katkı payı olarak verilen 48 trilyon lira da var.. Bu toplam 90 trilyon lirayı düşerseniz görürsünüz ki, "devletin prestijinin bütçesi", reel olarak "binde 3.5..." Bozdur bozdur harca..

Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi hazırlanırken, Yüksek Planlama Kurulu, "2001 yılında 1 dolar olsa olsa 714 bin lira olur" diyerek bu hesabı yapmış.. Türkiye şu anda uluslararası kuruluşlara, 20 trilyon lira takmış durumda.. Bunun bir de faizi işliyor.. Ya oy hakkımız kalkarsa? Hazine, "Param yok, veremem" diyor.. Peki, Türkiye'nin prestiji ne olacak? Bunu hesap eden var mı?

Şimdi alın size, bazı başka ülkelerin Dışişleri Bakanlığı bütçelerinden örnekler: Amerika 8 milyar dolar, Japonya 7 milyar dolar.. Sonra, Almanya 1.7 milyar, İngiltere 1.7 milyar dolar.. Avusturya 297, Yunanistan 264, İsrail 304, Finlandiya 575 milyon dolar. Hepsi bizden fazla.. Türkiye gibi, iddialı bir ülkenin Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi, en az "1 milyar dolar" olmak zorundadır. Yani Portekiz kadar.. Yanlış mı bu düşüncemiz? Bugünkü rakamlarla, Bakanlık bu yılı mümkün değil çıkartamaz..

Belki yüzleri kızarır
Bir başka büyük sıkıntı da diplomatlarımızın Özlük Hakları'nın 1994 yılından beri değişmemesi. Bu nedenle de yurt dışı görevleri için günde 120 dolar alırlar.. Peki bu para ile ne yaparlar? Size somut bir örnekle anlatalım.. Anlatalım ki, Dışişleri Bakanlığı konusunda Meclis içinde ve dışında olan "yeminli Dışişleri Bakanlığı düşmanları" öğrensin.. Belki yüzleri kızarır..

Geçenlerde, Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha'daki önemli toplantısına giden diplomatlarımız, konferansın yapıldığı otelde kalamadılar. Çünkü otelin gecelik fiyatı 350 dolardı.. Bunun üzerine kalabilecekleri en ucuz otel arandı ve bulundu, gecesi 125 dolar.. Harcırah 120 dolar, sadece otel 125 dolar.. Bu arada yurtdışı temsilciliklerimizden toplantıya katılanların hali daha da yürekler acısı.. Çünkü onların harcırahı 80 dolar.. Buna yemek masraflarını, ulaşımı da koyun.. Diplomatlarımız ceplerinden para harcadılar.. Öyle zamanlar oldu ki, elçilik ısmarlamasa yemek yiyemeyeceklerdi.. Sonra "Büyük devletiz" diye atıp tutan siyasiler.. Devletin prestiji, öyle mi? Bunlar acı, ama hepsi gerçek.. Kimse bu bakanlık için işkembeden atmasın..

Hele bir de bakanlığın başına gelen bir "inşaat rezaleti" var ki, onu bir başka yazımızda anlatacağız..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır