kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vekile hediye yasağı

Akarcalı'nın yasa teklifine göre milletvekilleri ticari faaliyette bulunamayacak, müşavirlik yapamayacak, geziler de izne bağlanacak
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı ve 29 arkadaşının imzasını taşıyan ve TBMM'de "Siyasi Ahlak Komisyonu" kurulması isten yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile milletvekillerine hediye yasağı da geliyor. Akarcalı, aynı konuda geçen yıl da TBMM'ye yasa teklifi sunmuş, ancak teklif Meclis Anayasa komisyonunda reddedilmişti.

Tüm ciddi meslek kuruluşlarının bu tür etik kurulları bulunduğunu söyleyen Akarcalı, komisyonun amacını, "TBMM üyeleriyle dışarıdan atanan bakanların kendilerine yönelik iftira ve haksız ithamlara karşı korunması ve savunulması ile bu kişilerin görevleriyle ilgili siyasi, sosyal ve ekonomik kural ve kısıtlamalarla, ahlaki davranışların düzenlenmesi" olarak tanımlandı.Yasa yapma yetkisi olmayan komisyonda tüm siyasi partiler eşit temsil edilecek.

İFTİRAYA ARAŞTIRMA
Teklife göre, komisyon, milletvekilleri ve hükümet üyelerine yönelik iddia, iftira ve ithamları inceleyecek, araştıracak ve sonucunu açıklayacak. Milletvekilleri ticari faaliyette bulunamayacak, ticaret ve sanayi kurumlarında görev alamayacak, herhangi bir taahhüt işini kabul edemeyecek, meslek kuruluşları, sendikalar ve derneklerde yönetici olamayacak, bakanlar ayrıca kâr amaçlı bütün işlerini birinci ve ikinci dereceden yakın akrabası olmayan bir kayyuma devredecek.

30 vekil tarafından hazırlanan yasa teklifinde TBMM üyelerinin kurum ve kuruluşlarda ücret karşılığı iş takipçiliği, komisyonculuk, müşavirlik yapmaları yasaklanırken, devletin maddi çıkarları ile ilgili davalarda devlet aleyhine vekil olmaları da engelleniyor. Milletvekilleri ve bakanlar kendilerine, eş ve velayetleri altındaki çocuklarına ve bakmakla yükümlü oldukları ana-babalarına ait taşınmaz mal, para, hisse seneti, tahvil, ziynet eşyasının yanı sıra herhangi bir kaynaktan sağlanan onursal ücret niteliğindeki kazançların ile hayır kurumlarına hibe niteliğinde yapılan ödemelerin kaynak, tarih ve miktarlarını, borçlarını ve nedenlerini, aldığı hediyeler ile davet edildiği gezileri de mal beyanında belirtecek. En geç üç ay içinde komisyona mal beyanını vermeyenler ilan edilecek.

KURULDAN UYARI
Teklifle TBMM üyelerinin doğrudan doğruya ve aracı eliyle hediye kabul etmeleri de yasaklanıyor. Milletvekilleri, değeri bir aylık net asgari ücret toplamını aşan hediye veya hibe niteliğindeki eşyayı en geç bir ay içinde komisyona teslim edecek. Milletvekili ve bakanlara gönderilecek her türlü hediye ve numunlere, "Siyasi Ahlak Komisyonu"nun izni olmadan dağıtılamayacak.

Yurt içinden veya dışından gelen konaklama ve yolculuk giderleri ödenen davetler, komisyonun iznine tabi olacak. Komisyondan izin alınmadan kabul edilen gezilerin yolculuk ve konaklama masrafları milletvekilinin maaşından kesilecek.

Komisyon, görevleri ile ilgili olarak milletvekili ve dışardan atanan bakanlardan bilgi istemek ve bilgi almak yetkisine sahip olacak.

Komisyon, ahlaki yönetim ilkelerine uyulmadığını belirlediğinde bunun düzeltilmesi için uyarıda bulunabilecek, uyarıya karşın bu durumun sürmesi durumunda ilgilinin kınanmasına karar verilecek ve bu kamuya açıklanacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır