kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Öteki adaylardan daha bilgiliyiz

Aday ülkeler arasındaki araştırmada Türklerin yüzde 47'si "Çok iyi bilgilendiriliyoruz" diyor. Bu oran Polonya'da yüzde 17, Macaristan'da ise yüzde 15!
Eurobarometre yönetiminde Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülkeler arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre hazırlanan rapora göre, Türk halkı AB'ye aday ülkeler içinde uluslararası kurumlardan en çok haberi olan ülke. Halkın yüzde 95'i AB'nin varlığını bildiği gibi yüzde 69'u Avrupa Konseyi, yüzde 83'ü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yüzde 80'i NATO, yüzde 58'i AGİT nedir diye sorulduğunda doğru cevap veriyor.

"Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunda tatmin edici düzeyde bilgilendiriliyor musunuz?" sorusuna Türk halkının yüzde 47'si çok iyi bilgilendiğini ifade etmiş. Üstelik bu rakam öteki adaylarla kıyaslandığında oldukça iyi durumdayız. Örneğin Kıbrıs'ta halkın sadece yüzde 18'i, Polonya'da yüzde 17'si, Macaristan'da yüzde 15'i, Bulgaristan'da yüzde 16'sı çok iyi bilgilendirildiğini ifade ediyor.

"ONLAR DA KAZANIR"
Bilgilendirilmediğini düşünenlerin sayısı Türkiye'de yüzde 3.

Peki Türk halkı, AB üyeliği referanduma sunulsa ne yönde oy kullanır? Araştırmanın sonucuna göre yüzde 68'i "Evet", yüzde 2'si ise "Hayır" diyor. Oylamaya katılmayacakların sayısı ise yüzde 4.

Zira halkın yüzde 69'u AB üyeliğinin Türkiye'ye birşeyler kazandıracağını düşünüyor. "Peki, bu üyelikten AB bir şey kazanır mı?" diye sorulduğunda büyük çoğunluk, yüzde 58 "Evet" cevabı vermiş. Aynı soruya "Hayır" diyenlerin oranı ise yüzde 28! AB'nin imajı konusunda da halkın yarısından çoğu "olumlu" görüş belirtiyor. Yüzde 16'nın tarafsız kaldığı yüzde 25'inin olumsuz dediği bölümde yüzde 51 AB imajını olumlu buluyor.

İş, güven konusuna geldiğinde Türk halkının yüzde 53'ü "AB'ye güveniyorum" derken, yüzde 34'ü hiç mi hiç güvenmiyor.

2010'DAN ÖNCE OLMAZ
Kurumlar bazında bakıldığında ise halkın yüzde 53'ü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, yüzde 48'i Birleşmiş Milletler'e güveniyor. NATO ise güven sıralamasında yüzde 48 ile dördüncü sırada yer alıyor. Genel değerlendirmeye bakıldığında Türkiye'de AB-Türkiye ilişkilerinin yerinde saydığı ifade ediliyor ve ilişkilerin hız kazanması gerektiği vurgulanıyor. Ancak halkın büyük bir bölümü Türkiye'nin (yüzde 31) 2010'dan önce AB'ye üye olamayacağını savunuyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır