kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kopyalayıp öldürdüler!

İnsan klonlaması konusunda üzerine çalışan ABD'li Advanced Cell Technology ilk kopya embriyosunun başarıyla üretildikten sonra imha edildiğini açıkladı
Tıpta bir dönüm noktası oluşturan çalışmada bilimadamları bir ilki gerçekleştirerek sperm kullanmadan insan embriyosu üretmeyi ve bunu belirli bir süre yaşatmayı başardı. İlk kopya embriyo yaratıldıktan 5 gün sonra bilimadamları tarafından imha edildi ancak bu çalışma sayesinde insan kopyalamasının da önü açılmış oldu.

BİLİMADAMLARI TARTIŞIYOR
Elde edilen embriyoların büyük bölümü çalışmanın başında öldü. 6 tanesi ise 5 gün boyunca bölünmeyi sürdürdükten sonra bilimadamları tarafından imha edildi. West, başlangıç aşamasındaki çalışmaların umut verici olduğunu ve araştırmalarına köpekler ve maymunlar üzerinde devam edeceklerini söyledi.

Çalışmanın açıklanmasıyla birlikte hem bilim dünyasında hem de siyasetçiler arasında büyük bir tartışma başladı. Bazı bilimadamları, çalışmanın başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek varılan bu noktada ne insan klonlanmasının ne de kök hücre elde edilmesinin mümkün olabileceğini açıkladılar. Uzmanlara göre, embriyonun kök hücre oluşturabilmesi için en az 5 gün yaşaması gerekiyor. Eğer embriyolar gelişimini sürdürseydi kök hücre üretemi gerçekleşecekti ve bu kök hücreler kanserden, kalp hastalıklarına kadar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere alınacaktı. Ancak çalışma başarılı olamadı.

VATİKAN KIZDI
Açıklamanın ardından dini çevreler, kürtaj karşıtları ve politikacılar da ayaklandı. Klonlama yapanların sadece basit hücrelerle değil insan hayatıyla oynadıklarını savunan Vatikan sözcüsü "Eğer gerçek bir embriyo yaratıp daha sonra da imha ettilerse bu kınanması gereken bir davranıştır" açıklamasını yaptı.

ECO: HİTLER YARATAMAZLAR!
Dünyaca ünlü İtalyan yazarı Umberto Eco, "İnsan kopyalayabileceklerini, bir başka Hitler veya Napolyon yaratmaya kadar ulaşacaklarını sanmıyorum. Her gün kopyalamayla ilgili yeni şeyler çıkıyor. Problem haberler gazeteciler tarafından yazılıyor, bilim adamlarınca değil" diye konuştu.

KANUNEN YASAK
ABD Kongresi geçen Temmuz'da insan klonlanmasını yasaklayan bir karar çıkardı. Başkan Bush da buna yüzde yüz karşı olduğunu ve federal fonların bu çalışmalara aktarılamayacağını açıkladı. Gelecek yıl Şubat ya da Mart ayında yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre West'e ve Advanced Cell Technology (ACT) yetkililerine 10 yıla kadar hapis ve 1 milyon dolar (yaklaşık 1.5 trilyon lira) para cezası verilmesi gerekiyor. ACT mali kaynağını özel kanallardan sağladığı için yasal olarak bir şey yapılamıyor.

Embriyo kopyalamak benİm fikrimdi
İtalyan genetik uzmanı Severino Antinori dün Roma'da yaptığı açıklamada ABD'li bilimadamlarını, "Fikrini çalmakla" suçladı. Antinori, insan embriyosunu kopyalamanın kendi fikri olduğunu savundu ve bunu da zaten 6 ay içinde üretmeye hazırlandığını belirtti.

İlk kopya embriyonun üretildiği duyurulduğu sıralarda, başka bir proje çerçevesinde bir araya gelen 12 bilimadamı da bu yıl sonunda klonladıkları embriyoları ana karnına yerleştirerek, ilk klon insanların üretimini planladıklarını açıkladı.

Kıbrıs Rum Kesimi asıllı Amerikalı bilim adamı Panayotis Zavos, Fransız AFP Ajansı'na yaptığı açıklamada, insan klonlama çalışmalarını, 12 kişilik bir bilim adamı grubuyla başlattıklarını ve ilk sonuçları bu yıl sonunda veya 2002 başında almayı planladıklarını kaydetti. İtalyan bilim adamı Severino Antinori ile birlikte çalışan Zavos, çocuğu olmayan 10 çiftten alınan hücrelerle klonladıkları insan embriyolarını 200 kadının rahmine yerleştirerek hamile bırakacaklarını ve böylece ilk klon bebekleri dünyaya getireceklerini söyledi. Zavos, çalışmalarını adını açıklamadığı 2 ülkede yürütüyor.

DOLLY'NİN YÖNTEMİ UYGULANIYOR
Kopya embriyo üretiminde "Bakire Doğumu" adı verilen, daha önce dünyanın ilk kopya koyunu olan Dolly'nin yaratılmasında kullanılan yöntem kullanılıyor.

1-Döllenmemiş yumurta hücresinin çekirdeği çıkarılıyor.

2- Genetik özellikleri ortadan kaldırılan bu hücreye bir deri hücresinden alınan çekirdek yerleştiriliyor.

3- Bu hücre laboratuvarda kimyasal maddeler aracılığıyla bölünmeye başlayarak embriyo oluşturuluyor.

4- Oluşan embriyonun kök hücreleri alındıktan sonra embriyo imha ediliyor.

5- Kök hücreler enjekte edildikleri organın hücrelerine dönüşüyor ve hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır