kapat
29tr>
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gizli strese dikkat!

Batılı uzmanlar kişinin farketmeden yaşadığı gerilime 'gizli stres' adını veriyor. İşte gizli stresin vücuttaki belirtileri
Amerikalı ve İngiliz doktorlar uzun süre farkedilmeyen ve önlem alınmayan stresin son derece ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinin altını çiziyor. İşte gizli stresin vücudumuzdaki 10 belirtisi:

1- Aşırı yemek: İngiliz beslenme uzmanı Alan Hunter, "Stres vücudun her yerine baskı uygular. Eğer kişide yiyecekler konusunda zaten bir zaaf varsa bu, stres döneminde daha da artar" diyor. Stres altındaki kişi vücudunu dengelemeye çalışırken yemeğe yüklenir. Bu dönemde insan en çok aburcubura, sodalı içeceklere, kafeine, nikotine ve alkole başvuruyor. Çünkü bunlardan birini almak kişiye stresini 10 dakika unutturuyor.

2- Zedelenme ve çürükler: Eğer vücudunuzda nedenini nasılını hatırlamadığınız çürük ya da küçük kesikler varsa bunun nedeni de stres. Çünkü stres altındaki kişinin vücudu doğal ağrı kesici 'endorfin'i salgılyor. Bu da kesik ya da çarpmanın yol açacağı acıyı hissetmemizi önlüyor. Ayrıca baskı altında olduğumuz zaman yaraların iyileşme süresi yüzde 24 oranında uzuyor.

3- Saç dökülmesi: Stres saçı güçlendirip geliştiren vitanminlerin alınmasını engelliyor. Sonuç: Birçok kadında yüzde 30'a varan saç kaybı! Stresin damarları daraltması da saçları döküyor.

4-Ciltte dökülme ve kaşıntı: Egzema ve benzeri cilt hastalıkları stresle ağırlaşıyor. Ancak kişi rahatlayınca, örneğin tatile çıktığında iyileşiyor! Stres altındaki kişi bir neden yokken kaşınıyor. Ayrıca histamin adlı hormonun salgılanmasına yol açarak alerjik reaksiyonları başlatıyor.

5-Ciltte belirtiler: Stres kuru cildi daha da kurutur. Eğer cildin sivilceli bir yapısı varsa, sivilce sayısında patlama olur. Bunun nedeni stresin adrenalin seviyesini artırmasıdır. Adrenalin diğer hormonların düzenini bozar.

Yarın:
Gizli stresin yarattığı diğer sıkıntılar ve mücadele yolları.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır