kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sarmısak aspirin gibi

Sarmısak 'her derde deva' aspirine andırıyor. Tansiyon ve sıtmadan sonra şimdi de kanser tedavisinde kullanılacak!
Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, sarmısağın, sıtma hastalığında olduğu gibi kanserle savaşta da önemli rol oynadığı saptandı. Sarmısağın içinde bulunan bileşimlerin sıtmada enfeksiyon oluşmasını önlediği biliniyordu. Sarmısakta bulunan bileşimlerin kanserle savaşta ortaya konulan mekanizmayla aynı olduğu belirtildi.

'Disulfides' adı verilen sarmısağın içindeki bileşimler, doğal olarak soğan ve mohogany ağacında da bulunuyor. Sarmısaktaki bileşimlerin; anti-mantar, anti-kanserojen ve anti-bakteriyel özellik taşıdığı açıklandı. Disulfides adlı bileşimleri kanser hücreleri üzerinde deneyen uzmanlar, sarmısağın içindeki bileşimlerden bazılarının, kanser hücrelerini öldürebildiğini belirledi. Bilim adamları, günün birinde sarmısağın içinde bulunan bu bileşimlerden, sıtma paraziti ve bazı kanserler için ilaç elde edilebileceğini düşünüyor.

Bir ilacın elde edilmesi durumunda ilacın sarmısak kokup kokmayacağıyla ilgili düşünceleri sorulan uzmanlar, "Laboratuvarda bileşimlerin olduğu küçük şişeyi açtığımızda, herkes laboratuvardan kaçmaya çalışıyordu" diye yanıt verdi. Sarımsak araştırmasıyla ilgili rapor, ABD'nin Atlanta kentinde başlayan, 'American Society of Tropical Medicine and Hygiene' genel kurulunda açıklandı.

İşte sarmısak kralı
43 yıldır İstanbul Sebze-Meyve Hali'nde kabzımallık yapan, sarmısak uzmanı 'Kürt Hüseyin' lakaplı Hüseyin Oğuzhan (67) sarmısak piyasasını şöyle anlatıyor: "Şimdi en çok lahana ve tatlı kabak satıyorum. Çünkü sarmısak çok pahalı; vatandaş alamıyor. Sarmısağı bizim için toplayıp kooperatife getiren adamlarımız var. Kastomonu, Babaeski ve Yeniköy'den gelir. Ben de başta Migros olmak üzere büyük marketlerin depolarına ve vatandaşa satarım. Eskiden tek başıma haftada 4 ton mal alırdım. Son zamanlarda 1 tonu geçemedim. Zaten kooperatife gelen tüm mal bazen 1 tonu ancak geçiyor. Her hafta zarar ediyoruz. Çünkü sene başında kilosunu 1 milyon liradan aldığımız sarmısağı şimdi 4 milyona zor buluyoruz. Bilseydim fiyatının bu kadar artacağını vallahi bütün paramı basardım.

Bazen arkadaşlarla şakalaşıyoruz. 'Yakında bizim sarmısak kamyonları, bankaların para taşıyan araçları gibi soyulursa hiç şaşırmayın' diyoruz... Bazen yanıma uğrayan eşe dosta birkaç kilo sarmısak hediye ediyoruz, sanki çeyrek altın takmışcasına seviniyorlar."

İlker AKGÜNGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır