kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sevgili okurlar...

1. Bazılarımızın okurla teması yoğundur. Konuşurlar, cevap verirler, diyaloğa girerler... 2. Bazılarımız ise okurlar teması keser. Kendi çizgisini bozmamak, özerkliğini korumak için diyalogtan kaçınır... İki tarzın da kendine göre geçerli nedenleri vardır; makul karşılamak gerekir.

Ben ilk kategoriye giriyorum. Telefona çıkar, e-postalara, fakslara cevap veririm.

Ancak!!!

Bu her zaman mümkün olmuyor. Çünkü bazı okurlarımız maalesef ortaya bir fikir koymadan sadece hakaret ediyor. Peki niye hakaret ediyor? Çünkü burada ortaya atılan ve tartışılan fikirlerle onun fikirleri (daha doğrusu duyguları) uyuşmuyor. Sadece ve sadece bu uyuşmazlık nedeniyle demediğini bırakmıyor bazıları.

Bir örnek vereyim: Dün Fenerbahçeli oyuncuların Trabzonspor karşılaşmasında sürekli yaptıkları bir hataya dikkat çektim. Boştaki arkadaşlarına pas vermedikleri için Fener ne goller kaçırdı.

Birçok okurumuz e-posta göndererek, çok haklı olduğumu, kendilerinin de aynı şeyi gözlediklerini ve kahrolduklarını söylediler. Buna karşılık bir okurumuz (Allah'tan sadece bir kişi), "Bu ne biçim futbol yazısı" diye hakaretler yağdırdı. Peki kendi fikri neydi? Yok! Gerçekten hiçbir şey söylemiyordu, sadece hakaret ediyordu.

Halbuki medya, haberlerin yanısıra, fikirlerin de ortaya konduğu bir mecradır. Küfretmek, hakaret etmek ise fikirlerin bittiği yerde başlar. Yani söyleyecek, savunacak bir fikriniz yoksa küfredersiniz.

Ayrıca şunu da söyleyeyim: Ben küfre karşı değilim. Ama nasıl karşı değilim? Amerikalı yazar Mark Twain ne demiş: "Kızgınsanız 4'e kadar sayın... Çok kızgınsanız küfredin..." Eğer, size hakaret etmeyen bir kişiye küfrediyorsanız; fikriniz yok demektir. Durup dururken küfretmek boş kafalı oluğunuzu gösterir.

O halde bugünkü yazıyı şöyle bağlayalım: Benim ortaya attığım fikirlere, yine fikirle karşı gelen, eleştiren okurların başımın üstünde yeri var. Buna karşılık küfredenlerle, hakaret edenlerle işim olmaz. Çünkü fikirsiz insanlar diyalog kurulmaz. Böylece biline...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır