kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Arjantin göze girmek için vergileri artırıyor

Arjantin, IMF'nin 1.3 milyar dolarlık krediyi askıya alması üzerine geciktirdiği ev ödevlerinin maliyetini, vergi artırarak kapatacak
İflasın eşiğindeki Arjantin, ekonomisini ayakta tutabilmek için her türlü çareye başvuruyor. IMF'nin 1.3 milyar dolarlık kredi dilimini askıya alması üzerine paçası tutuşan hükümet, geciktirdiği ev ödevlerinin maliyetini vergi artırımıyla kapatma kararı aldı. Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo, IMF'nin 1.3 milyar dolarlık kredisinin serbest bırakılması için gereken taahhüdün yerine gelmesi için, hükümetin önümüzdeki yıl 4 milyar dolarlık kurumlar vergisi indirimini kaldıracağını açıkladı.

Hafta sonu Washington'a acil bir ziyaret yapan Cavallo, IMF yetkilileriyle yaptığı çetin müzakerelerden sonra, ülkenin IMF kaynaklarından yararlanabilmesi ve ekonomiyi işler durumda tutabilmesi için vergi gelirlerini artırmak zorunda olduğunu söyledi. Cavallo, şirketlere uygulanan bazı vergi indirimlerini kaldırarak, öngörüldüğü gibi 4 milyar dolarlık ek kaynak yaratılabildiği takdirde, IMF'nin ısrarla istediği denk bütçe hedefinin de tutturulacağını belirtti.

TANSİYON DÜŞMÜYOR
Cavallo, göreve geldiği Mart ayında 41 aydır durgunluğun pençesinden kurtulamayan ekonomiyi canladırmak için vergi oranlarında indirimler yapmıştı.

Haftasonu temaslarının ardından IMF yetkililerinin "Görüşmeler olumlu geçti" şeklindeki açıklamaları ülkede yükselen tansiyonu indiremedi. Hükümetin devalüasyon baskısına karşı koymasına rağmen, halk bulduğu her fiyattan peso satarak dolar alıyor. Resmi kur bire bir olmasına rağmen, doların 1.40 pesoya kadar çıktığı belirtiliyor. Bu da yüzde 40'lık devalüasyona denk geliyor.

Hükümetin bankalardan çekilebilecek paraya haftalık 250 pesoluk sınır getirmesinin ardından oluşan kuyruklar da devam ediyor. Cuma günü borçların ödenebilmesi için özel emeklilik fonlarının bankalardaki 3.2 milyar dolarına el konacağının açıklanması üzerine protestolarını artıran Arjantinliler, Cavallo'nun istifasını istiyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır