kapat
11.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Emlakbank yaklaşımı

Yaklaşık 500 milyon dolar takipte kredisi bulunan Emlakbank, tahsilat için yeni bir formül buldu. Banka, borcunu kısa sürede kapatanlara cari oranın yarısı kadar faiz uygulayacak
Bankalar ve iş dünyası İstanbul Yaklaşımı'nın çerçevesinin çizilmesini beklerken, tasfiye halindeki Emlak Bankası, sesiz sedasız 'Emlakbank yaklaşımını' başlattı. Banka, alacaklılarına "Parayı getir, bırak temerrüt faizini, cari faizin bile yarısına razıyım" diyor. Bankanın amacı, Ziraat Bankası'na devredildiği sırada yaklaşık 500 milyon dolarlık takipteki krediyi tasfiye etmek. Kredilerin 300 milyon dolarlık kısmının 200 armatöre ait olduğu ifade ediliyor.

ŞUBELERE YAZI GİTTİ
Geri dönmeyen kredileri izleyen Takip Daire Başkanlığı, uygulama çerçevesinde Kasım başında kapılarında Ziraat Bankası tabelası bulanan eski Emlakbank şubelerine bir yazı gönderdi. Yazıda, aldıkları krediyi bir defada, ya da üç-dört taksitle ödemeyi kabul eden borçlulara temerrüt faizi uygulanmaması istenerek, "Bu borçlara 6 Temmuz 2001'e kadar cari faiz (yüzde 125), 6 Temmuz- 15 Kasım 2001 arası ise yüzde 80 faiz uygulansın. Bu yolla hesaplanan faizin yüzde 50'si tahsil edilsin" denildi. Şubelere gönderilen yazıda borçlularla anlaşma yolu özetle şöyle:

* 15 Kasım 2001'e kadar anapara tutarının tamamen veya defaten ödenmesi halinde yukarıda belirlenen şekilde hesaplanan faizin yüzde 50'si tahsil edilmeli,

* 15 Kasım 2001 tarihinden sonra yapılacak ödemeleri için ise yüzde 50 tahsilat yüzdesine her geçen gün için binde 2 faiz eklemek suretiyle hesaplama yapılmalıdır.

31 MART SON TARİH
Şubeler tarafından yapılan bu hesaplamalar tüm detaylarıyla Takip Daire Başkanlığı'na gönderiliyor. İşlemler oradan gelen izne göre başlatılıyor. Kasım'da başlatılan uygulamanın vadesi 31 Mart 2002 itibariyle sona erecek. Bu tarihten sonra borca yeniden temerrüt faizi uygulanmaya başlanacak.

Borçlularla masaya oturma zeminini hazırlayan Emlak Bankası, hem süre hem de kapsam olarak İstanbul Yaklaşımı'nın önüne geçti. Her ne kadar İstanbul Yaklaşımı ile ilgili yasal düzenlemelerin yıl sonuna kadar çıkacağı belirtilse de borçların yeniden yapılandırılma süresinin uzayacağı konuşuluyor. İstanbul Yaklaşımı'na girecek firmaların bir bankalar konsorsiyumu tarafından seçilecek olması, kapsamı daraltıyor. Oysa Emlak Bankası bu uygulama ile yıllardır borcunu nakit veya kısa vadede ödemeye niyetli olana oldukça düşük faizle kapısını yeniden açıyor.

Herkesle tek tek görüşüyorlar
Emlak Bankası'nın takipteki alacaklarına uygulayacağı yeni yaklaşım armatörleri yakından ilgilendiriyor. Bankaya yaklaşık 300 milyon dolar kredi borcu bulunan armatörler henüz bu uygulamadan haberdar değil. Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, bankanın her şirkete ayrı bir formül bulduğunu belirterek, "Haziran ayında borçların 1 yılı ödemesiz, 5 yıl vade tanıyan bir kararname çıktı. Ancak bunu bile uygulamıyorlar. Ne yapmak istediklerini anlamak mümkün değil. Her müşteri ile ayrı ayrı görüşüyorlar" derken, DTO Meclis Başkanı Erol Yücel de henüz armatörlerle yapılan özel bir görüşmenin olmadığını söyledi. Denizcilik sektörünün 1998 yılından bu yana zor bir dönem yaşadığını anlatan Yücel, "Topu topu 300 milyon dolarlık bir kredi var. Bir kararname çıkardılar, borcu taksitlendireceğiz dediler. Sonra da uygulamadılar. Silsinler demiyoruz ama, bu borcun tamamını silseler ne olur ki. Dünyadaki bir çok ülke denizcilik sektörünü destekliyor. Biz öyle korumasız olarak bekliyoruz" dedi.

HACER GEMİCİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır