kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Baraj kalksın

Seçim Kanunundaki yüzde 10 barajın amacı oyların fazla dağılmasını engellemek, Meclis'te parti "enflasyonu"na yol açmamak ve koalisyon seçeneklerini en aza indirerek siyasi istikrarı sağlamaktı.

1991'den bu yana bu amaçların hiçbiri gerçekleşmedi, Meclis'e yine çok sayıda ve hepsi zayıf partiler girdi; koalisyonların hepsi itiş-kakışların ve krizlerin kaynağı oldu.

Bugün yüzde 10 baraj uygulaması ile seçime gidilse, çok tuhaf sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Örneğin bir parti oyların yüzde 17'sini alır, diğer bütün partiler barajın altında kalır ve yüzde 17'lik bir partinin mutlak iktidarı kurulur. Barajı iki parti geçebilir ve biri yüzde 15-16 ile 450 milletvekili getirir, diğeri yüzde 10-11 ile 100 milletvekilinde kalır ve yine ülkenin sadece dörtte biri Meclis'te temsil edilmiş olur.

Bugünkü partiler tablosunda şöyle bir genel görüntü ile karşılaşıyoruz:

3 partinin oy potansiyeli yüzde 5 ile 10 arasındadır.

9 partinin oy potansiyeli yüzde 1 ile 5 arasındadır.

5 partinin oy potansiyeli yüzde 1'in altında, 0'ın üstündedir.

Şu anda yasal olarak seçime girebilecek 17 siyasi partinin toplam oy potansiyeli yüzde 50'yi ancak bulmaktadır. "Büyük" partiler küçüldüğü için "büyükler" ile "küçükler" arasındaki oy potansiyeli farkları da azalmıştır.

Siyaseti "Zorla" tenhalaştıramazsınız!
Bu partiler dışında siyasi parti olmak için hazırlık yapan, çalışan en az 5 "sivil" hareket bulunmaktadır. Bunlardan biri, Güneydoğu'da HADEP'in rakibi olacaktır. Diğer merkez ve merkez sol eğilimli hareketler de kendi çizgilerini ve kadrolarını oluşturmaya çalışmaktadır.

Seçmenin yüzde 50'si varolan 17 siyasi partinin herhangi birisini beğenmemekte, kendine daha yakın "yeni"yi beklemektedir.

Siyaset sahnesi bundan daha fazla "parçalanmış" olamaz. Bu sahneyi "zorla" tenhalaştırmanın, mümkünse biri sağda, biri solda iki partiye indirmek çabalarının sonuç vermesinin mümkün olmadığı da tecrübeyle sabittir.

Bütün ülke "arayış" halindedir. Bu kanunlarla seçime gidilmesi durumunda ülkenin en az yüzde 65'inin parlamentoda temsil edilmeyeceği kesindir.

Herkes "değişim" diyor, "dönüşüm" diyor, "yenilenme" diyor. Ülkenin en az yarısı siyaset sahnesinin "yenilenmesi"ni istiyor.

Herkes halk önünde sınava girsin
Bütün bunların gerçekleşebilmesi için, eteklerdeki bütün taşların döküldüğü, "makul" ve "akıllıca" olanın hayatın içinden, doğal akışların arasından bulunduğu bir ortamın oluşması gerekmektedir.

Böyle bir aşamadan geçmeden "makul" olanın bulunması, "değişim" sancılarının doğuma dönüşmesi oldukça zor görünmektedir.

Halkın önünde herkes sınava girsin; değişime öncülük edeceğini iddia eden herkes ortaya çıksın, yüzde 10 barajı kaldırılsın ve bütün Türkiye siyaset sahnesine çıksın. Barajın kaldırılmasıyla birlikte partilere seçim ittifakı imkânı da verilsin, buna karşılık koalisyon yapacak partiler bunu önceden açıklamaya mecbur olsun.

Eteklerdeki taşlar böylece dökülecektir, hiç kimsenin hiçbir bahanesi kalmayacaktır. Doğu Avrupa ülkeleri böyle bir aşamadan geçtiler ve hepsinde siyaset sahnesi bu aşamanın ardından yeniden kuruldu, toplumdaki değişimin siyasi yansıması kendi mecrasına oturdu, "akıl" yolları ortaya çıktı, "makul" olmayı herkes öğrendi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır