kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İngiltere Euro'ya geçmek için referanduma gidiyor!

HASAN FİDAN ÖZFİDAN

Bakın, İngiltere Euroya geçmek için yakında Referanduma gidecek. Batı ülkeleri sıkça çekinmeden halka giderek Referanduma gidebiliyor ama bizde gidilemiyor. Daha öncede belirtmiştim. Ülkenin önünü açacak tek şey, referandum müessesesinin Batı Ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdede yerleştirilmesidir.

Siyasiler, nezaman Referandum konusu gündeme gelse "Maalesef Referandum." Yada "Referandum tehlikesi." diye bahsediyorlar. Neden bu kadar Referandumdan korkuyorlar ve bir türlü Halka gitmeye cesaret edemiyorlar? Her hangi bir konu hakkında Referanduma gidilmesi gündeme gelse, siyasiler Halkımızın daha buna hazır olmadığını ve Ülke Menfaatlerini düşünmeden yanlış karar verebileceği beyan etmektedirler.

Kısacası, halkın vereceği kararlara itibar etmemektedirler.

Siyasilere göre, halkımız daha Rüştünü ispat etmemiştir. Seçimlere giderkende, kendi tespit ettikleri adaylarla göstermelik seçimlere her zaman gitmişlerdir. Yani, halkın iradesinin olması gerektiği yerde bile Halkımızı mahrum bırakmışlardır.

Unutmamalıdır ki Halkımız 1789 Tarihinde Fransız İhtilalini yapan dönemin Fransız Halkından Haberleşme araçlarının gelişmesi sonucu, daha bilinçlidir ve onlardan daha iyi karar verebilecek düzeydedir. Aynı şekilde Amerikanın kuruluşundan bu yana Amerikan Anayasasının çok değişikliğe uğramamasının ve Toplumun ihtiyaçlarını karşılamasının ardındaki gerçek ise, halka gidilerek Referandumla çıkartılması yatmaktadır. Yine, siyasi partiler kanunu Dünyada ilk defa gerçek anlamda 2. Dünya Savaşindan sonra Batı Almanyada 1955 Yılında kamuoyunda tartışmaya açılmış ve 1967 Yılında da halk oylamasına sunularak yürürlüğe konulmuştur.

Görülüyorki, önemli konularda Halkına güvenerek danışan ülkeler, daha sonra bu konularla ilgili herhangi bir Problemle karşılaşmamakla birlikte uzunca bir müddet bu değişiklikleri güncelleştirmeden kullanmaktadırlar. Bizdede aynı şeyin kısa zamanda uygulamaya konulması gereği vardır.

Ülkemizin her konuda önünü açacak olan tek şey, Amerika ve Batı Ülkelerinde olduğu gibi Referandum müessesesinin Ülkemizde yerleştirilmesidir. Nezaman, referandum konusu gündeme gelse siyasiler Referanduma gitmekten Öcü gibi korkmaktadır. Korkmalarının nedeni ise, yaptıklarının çoğunun, milletin istek ve ihtiyaçlarını karşılamasından uzak olmasıdır. Yani bu makama millete hizmet için değil, milleti kendilerine hizmet ettirmek için geldiklerinden dolayıdır.

Siyasilerin dediği gibi, referanduma gitme Meclisin iradesine gölge düşürmez. Aksine, meclisin üzerinde bir iradenin olduğunu Siyasilere hatırlatması açısından son derece yararlıdır.

Halkın Siyasileri seçimden seçime denetlemesi yerine, referandum müessesesinin yaygınlaştırılmasıyla, halkın istek ve görüşlerinin siyasiler tarafından her zaman gözönüne alınmasının sağlanması ve Halkın iradesinin Meclisin üzerinde Demokrasinin Kılıcı gibi durması ve siyasilerin bunu hissetmesi son derece yararlı olacaktır. Bunu aksini iddia edenlerin ise, mutlaka halkın çıkarlarıyla çakışan bir isteği olduğu bilinmelidir.

Aslında Susurluk Kazasından sonra, yapmış olduğum bilimsel çalışmaların anafikrini oluşturan "MECLİSİ VE SİYASİLERİ İLGİLENDİREN YASALAR, HALKA GİDİLEREK REFERANDUMLA DEĞİŞTİRİLİNEBİLİNİR."

Hükmü, ilgili yasalara konularak Siyasilerin Halkın çıkarları doğrultusunda hareket etmeleri sağlanmalıdır, fikrini uzun yıllardır Yasal Yollardan duyurma çabası içersindeyim. Bununla ilgili, daha detaylı bilgi almak için www.ekonomikcozum.com Sitesine bakabilirsiniz.

Görüş ve eleştirilerinizi almak üzere, huzurlarınıza sunarım.

SAYGILARIMLA.

Hasan Yaşar Özfidan.

Ekonomist - Bilgisayar Programcısı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır