kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gerekirse kurbanımı Bulgaristan'da keserim

Kurban derisi tartışmaları bu yıl erken başladı. Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, "Gerekirse kurbanımızı Bulgaristan'da keseriz" diyerek restini çekti!
Abdurrahman Dilipak, dünkü yazısında, 'Deri savaşları erken başladı' diyerek tartışmanın hararetini biraz daha artırdı. Dilipak yazısında şöyle diyordu: "Müslümanların kurbanlarına yine el atılacak. Eğer şehirlerde engel oluyorlarsa mesela ben köye gider orada keserim. Dağda keserim. Derisini filan da öyle kimse zorla alamaz. Çok inada binerse Bulgaristan'a gider, orada keseriz, vekalet verir orada kestiririrz. Ukrayna'da kestiririz. Çünkü onlar bile bu konuda daha insaflı. (...) Onların derdi kurban derisinde. Dilerim her yıl tekrarlanan rezillikler bu sene de tekrarlanmaz."

Kurban derisi tartışmalarında eleştiriler Türk Hava Kurumu (THK) üzerine yoğunlaşıyor. THK Genel Sekreteri Emekli Tuğgeneral Bican Erçakır ise üstüne basa basa deri toplamada tek yetkili olduklarını vurguluyor. İlahiyatçı Prof. Saim Yeprem, Türkiye'de ibadetin baskı altında olmadığını ve Bulgaristan'da kurban kestirmenin gereksiz olduğunu söylerken, Prof. Zekeriya Beyaz ise yeni uygulamayla tarikatlerin önünün kesileceğini belirtiyor. İşte 2001 yılı kurban derisi tartışmasında görüşler...

Gelirlerin nereye gittiği belli!
* Emekli Tuğgeneral Bican Erçakır (THK Genel Sekreteri)

Kurban derisi toplamada tek yetkili THK'dır. Her yıl derilerle ilgili tartışma çıkartılıyor. Halbuki derilerle elde edilen gelirlerin nerelere gittiği belli. 2000'de 6 trilyon 750 milyar lira gelir elde edildi. Bunun 3 trilyon 600 milyarı sayıları 932'yi bulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumlarına, 202 milyarı Diyanet Vakfı'na, 270 milyarı Kızılay'a, 202 milyarı Çocuk Esirgeme Kurumu'na verildi.Paranın yüzde 40'ı da THK'ya kalıyor. Rakamlar ortada, yaptıklarımız ortada.

Yeni uygulama çok daha sağlıklı
* Prof. Dr. Zekeriya Beyaz(Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı)

Vekalet verilerek başka yerde kurban kestirilmesi dinen mümkün ama kaç kişi bunu yaptırabilecek ki? Ayrıca dini vecibelerini yerine getiremeyenler için vekalet vermek söz konusu edilebilir. Ama sırf devletle muhalefet olmak adına böyle bir şeye gerek yoktur. Getirilecek yeni uygulama ile sokak aralarında kesilen kurbanların derilerini alan bazı dernekler bunu yapamayacak.

Gerekli yerlere bağış yapılmalı!
* Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)

Kurban kesme, bizzat kişinin kendisinin yaptığı bir ibadettir. Ama imkânı yoksa bazı durumlarda birilerine vekalet verebilir. Türkiye'de ibadet baskı altında değil ki vekalet veresin? Deri meselesi rant yüzünden tartışılıyor. Derilerin kime verileceği konusunda zorlama unsuru olmamalı ve halk bilinçlendirilerek kurban derisini gerekli yerlere bağışlanması sağlanmalı. İbadet Allah ile kul arasındadır. Kanunla düzenlenmez. Resmi makamlar sadece yardımcı hizmet getirebilirler.

Özlem YURTÇU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır