kapat
28.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sıra Kandahar'da

Savaş boyalarını süren Amerikan komandoları, Kandahar'ı ölümüne savunmaya yemin eden Taliban askerleriyle çatışmalara başladı
Kandahar'da Amerikan askerleriyle Taliban birlikleri arasında çatışmalar başladı. Kandahar yakınlarındaki Dolangi havaalanında üslenen bin kadar Amerikan deniz piyadesi, kentin eski valisi Gül Ağa komutasındaki Taliban karşıtı aşiretlerle birlikte kente doğru saldırıya geçti. Amerikan askerlerinin, muhalif aşiret askerlerine lojistik destek verdiği çatışmalarda çok sayıda Taliban askeri hayatını kaybetti.

İngiliz SAS komandolarının da bölgede savaştığı ve önceki günkü çatışmalarda 4 askerin yaralandığı bildirildi. Telegraph gazetesinin haberine göre, Amerikan arama ve kurtarma ekipleri tarafından yaralı olarak bulunan İngilizler, helikopterlerle Özbekistan'a ve oradan da İngiltere'ye gönderildiler. Amerikan F-14 jetleri de dün Kandahar yakınlarındaki bir Taliban konvoyuna saldırı düzenlediler. Keşif uçaklarının Taliban'ın zırhlı araçlarını ve tanklarını tespit etmesi üzerine bölgeye çağırılan F-14'lerin açtığı ateşte çok sayıda araç isabet aldı.

KAÇIŞ YOLLARI KAPANACAK
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bölgedeki Amerikan askerlerinin 2 bin kişilik bir tugayla daha takviye edileceğini bildirdi. Rumsfeld Kandahar'daki Amerikan birliklerinin Taliban ve El Kaide'nin serbestçe dolaşmasını önlemek amacıyla bölgede bir ileri üs kuracaklarını, askerlerin amacının İran ve Pakistan'a kaçış yollarını kapatmak olduğunu söyledi.

Kandahar yakınlarında bir hava üssü oluşturulması ve Amerikan askerlerinin bölgeye sevk edilmesinin ardından El Kaide örgütü ve Taliban çevresindeki çemberin daralacağı, operasyonun sonuna yaklaşıldığı yorumları yapılıyor. Amerikan askerlerinin de çatışmaya girmesinin ardından Kandahar'daki Taliban askerlerinin morallerinin gittikçe bozulduğu bildiriliyor. Pakistan'a kaçan Muhammed Asan adlı bir Taliban askeri, Taliban güçlerinin eskisi kadar aktif olmadığını ve fazla devriye görevi yapmadığını söyledi.

Ancak Taliban'ın elindeki son kent olan Kandahar'ı bırakmamakta kararlı olduğu ve çok sert çatışmaların yaşanabileceği bildirildi. İngiliz The Sun gazetesinin haberine göre elinde 15 bin asker ve 500 tank bulunan Taliban, kenti "ölümüne" savunmaya yemin etti.

HAREKAT MERKEZİ TÜRK OKULU
Bu arada Mezar-ı Şerif ve Kunduz'da esir alının Taliban askerlerinin bulunduğu Cenk Kalesi'nde çıkan ayaklanmayı bastırmak için düzenlenen harekatın kentteki Türk okulundan yönetildiği bildirildi. Telegraph gazetesinin haberine göre, bastırma harekatı okulu merkez olarak kullanan kamuflajlı Amerikan askerlerinin verdiği emirler doğrultusunda gerçekleşti. Okul, Türkiye tarafından yaptırılmıştı.

Ayaklanmanın bastırılması sırasında 5 Amerikan askeri de "dost kuvvetler" tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Amerikan NBC televizyonunun haberine göre, yaralanan askerler, uçaklarla vurulacak hedeflerin koordinatlarını bildiriyorlardı. Ancak bir pilot vurulacak hedefin koordinatıyla Amerikan askerlerinin bulunduğu yerin koordinatını şaşırınca bombalardan ikisi isyancı Taliban birlikleri yerine Amerikan askerlerinin üzerine indi.

Helikopterle Özbekistan'a götürülen ağır yaralı 5 askerin tedavisine Almanya'da devam edilecek. Bombalardan birinin de bir Kuzey İttifakı tankına çarptığı, seken parçalar yüzünden İngiliz Sky televizyonu kameramanının da yaralandığı bildirildi. Mezar-ı Şerif'e 10 kilometre uzaklıktaki Cenk Kalesi'ndeki isyanın bastırılması sırasında 700 Taliban askeri öldürülmüş, 40 Kuzey İttifakı ve 1 Amerikan askeri de hayatını kaybetmişti.

Ladin, umarım son nefesini bu bayrağa bakarak verirsin
Amerikan askerlerinin Kandahar yakınlarında kurdukları Dolagi üssünde, çok yakında üzerinde Dünya Ticaret Merkezi'ne 11 Eylül günü düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerinin yakınlarının ve arkadaşlarının imzalarının bulunduğu bir bayrak dalgalanacak. New York polisi tarafından Deniz Kuvvetleri görevlilerine teslim edilen bayrak Perşembe günü Afganistan'a doğru yola çıkacak ve Dolagi üssüne asılacak.

Dünya Ticaret Merkezi enkazında kurulan arama kurtarma merkezine dikilen bayrağa ilk olarak saldırıda hayatını kaybeden 27 polisin adı işlenmişti. Daha sonraki günlerde kurbanların yakınlarının duygu ve düşüncelerini bayrağın üzerine yazmaları bir gelenek halini aldı. Bayrağın üzerindeki mesajların bazılarında Amerikan halkı doğrudan Suudi terörist Usame bin Ladin'e sesleniyor. Bu mesajların birinde "Ladin, umarım son nefesini bu bayrağa bakarak verirsin" deniliyor. Enkazdan çıkarılan diğer Amerikan bayrakları da bölgedeki savaş gemilerinde göndere çekilmişti.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Superbahis
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır