kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hopdediks'i doyuran kent

Dünyanın en prestijli Michelin yıldızlı restoranlarının bulunduğu, gastronominin başkenti diye anılan Lyon, zamanında Asteriks okurlarının pek yakından bildiği Galya eyaletine de başkentlik yapmış
İçinden nehir geçen şehirler ile ilgili yazılarda, hep nehir kıyılarının yürüyüşler, kafeler ve küçük açık hava sergileri için ne kadar hoş yerler olduğu yazılır. Bu satırların yazarı da, içinden nehir geçen şehirleri pek sever ve yazılarında öncelik verir. Lyon'un içinden de körün istediği bir göz, Allah vermiş iki göz misali iki tane nehir geçiyor. Fransa'nın ikinci büyük şehri, Alplerden doğup Akdeniz'e doğru akan Rhone nehrine Saone nehrinin katıldığı noktada kurulmuş. Bu da Romalıların parlak fikri imiş. Çünkü Lyon, o zamanki adı ile Lugdunum, Asteriks okurlarının yakından tanıdıkları Galya eyaletinin başkenti imiş. Bu nedenle şehrin görülecek eserlerinin başında Romalılardan kalma tiyatrolar var. Gerçi bizde benzerlerinden çok bulunduğu için, siz şehrin diğer güzellikleri ile ilgilenebilirsiniz. Örneğin Güzel Sanatlar Müzesi, Louvre'dan sonra Fransa'nın en önemli müzesidir. Lyon Operası müzenin hemen karşısındadır. Kısa bir yürüyüşten sonra Saone nehrinin karşı yakasına geçip Eski Lyon'u gezebilirsiniz. Buradaki Rönesans'tan beri adeta hiç dokunulmamış olan binalar ile bir anda kendinizi yüzyıllarca geride bulabilirsiniz. Bol miktarda antikacı olduğunu belirtmemize herhalde gerek yok.

YILDIZLI RESTORANLAR
Eski şehrin sırtını yasladığı tepeden, Rhone nehrinin batısına kadar uzanan şehri seyredebilirsiniz. Gözünüze Saone nehri kıyısındaki bir pazar yeri çarparsa, hemen tepeden aşağıya inip, branda gölgeliklerin arasına girip, satılan mevsimlik ürünlerin tadına bakın. Çünkü Lyon'a gitmişken, mutlaka yapmanız gereken şey, yemek yemektir. Bunu her gittiğimiz yerde zaten yapıyoruz demeyin, çünkü Lyon'daki kadar iyi yemek yiyebileceğiniz restoranları bir arada, dünyada hiçbir yerde bulamazsınız. Burada dünyanın en önemli şefleri sanatlarını icra ederler. Lyonlular, Olympique Lyon'un futbolcularının isimlerini bildikleri gibi, bu şeflerin isimlerini de ezbere bilirler. Bunlardan Paul Bocuse gibi bazıları, ünlü olmanın getirdiği nimetlerden faydalanmak uğruna dünyayı gezerken restoranlarını ihmal ediyorlarsa da, Lyon'un restoranları, hatta Rue Merciere'deki kafeleri ağız tadına önem verenler için vazgeçilmez adresler olmaya devam ediyor. Çok kişi, şehirden yükselen nefis yemek kokularının, insanı yolda yürürken bile restoranların içine çektiğini söyler. Evet, burası çok kişiye göre dünyanın yemek yeme başkentidir.

NEREDE KALINIR?
Lyon'da gece uyurken bile yemeklerden uzaklaşmamakta fayda var. Alt katında Michelin yıldızlı nefis bir restoran bulunan La Tour Rose, ahşap kirişli eski evlerden oluşuyor. İpekten hoşlanıyorsanız, odalarına bayılacaksınız (00-33-478372590). Gene Rue de Boeuf'taki eski binalardan oluşan Le Cour des Loges biraz daha büyük ve ünlü (00-33-478427575). Her odası farklı döşenmiş butik otellerden hoşlanıyorsanız, Globe et Cecil'i deneyebilirsiniz (00-33-472419906). Villa Florentine ise, eski şehre tepeden bakan bir konumda. Manzarası çok güzel ve tabii ki Michelin yıldızlı bir restoranı var. (00-33-472565656)

Freskler altında şarap
Lyon, Fransa'nın yemek başkenti olarak kabul ediliyor. Bir restoranın alabileceği en prestijli ödül olarak kabul edilen Michelin yıldızlarından Lyon'da bol miktarda var. Birçok restoran dünyaca ünlü şeflerinin adları ile anılıyorlar. Rue du Boeuf'teki Philippe Chavent'in restoranı La Tour Rose ve Jean-Paul Lacombe'un ağır dekorasyonlu yeme-içme mabedi Leon de Lyon bunların iyi örnekleri. Freskler ile süslü bir tavanın altında çınlayan tabak sesleri ve nefis yemekler, Lyon'un en tipik restoranı Brasserie Georges'a gitmek için yeterli neden. Lyonlular 1836 yılından burada yediklerine göre bir bildikleri olmalı. Lyon'un dünyaca ünlü şarabı Beaujolais, şehrin hemen kuzeyindeki bir bölgenin bağlarının ürünü. Beaujolais Villages'lar ise daha iyi şaraplardır ve genellikle ilkbahara kadar içilmezler.

KİMLİK KARTI: FRANSA
* NÜFUS: 59 milyon (Lyon 500 bin)

* KONUŞULAN DİL: Fransızca

* PARA BİRİMİ: Fransız Frankı, yılbaşından sonra Euro.

* İKLİM: Kışlar serin ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak.

* SAAT FARKI: 1 saat

* ULAŞIM SÜRESİ: Uçak ile 2 buçuk saat

* NASIL GİDİLİR: THY veya Air France ile her gün Paris'e uçabilirsiniz. Üç saatlik bir uçak yolculuğundan sonra Lyon, tablo gibi manzaraları seyrederek gideceğiniz hızlı trenle iki saat.

Teoman HÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır