kapat
25.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Hayata dönüş başladı
Türkiye'yi krizin dibine çeken girdabı, siyasete beslenen güvensizlik körükledi. İnsanlar, daha zor günler gelecek korkusu ile temel ihtiyaçlarına yönelik harcamalarını bile asgariye indirdiler. Fabrikalar, dükkânlar kapandı, işsizlik felâketli boyutlara dayandı.

A. SAVAŞ AKAT
Faiz-enflasyon ikilemi
ABD'ye yönelen terör Türkiye'ye zaman kaybettirdi. Eylül'ün ikinci yarısında olabilecek toparlanma iki ay gecikti. Ekonomi yönetiminin denetimi dışındaki bu tür olaylara "dışsal şoklar" deniyor. Sorunlu ekonomilerde olumsuz etkisi daha çok hissediliyor.

ÇETİN ALTAN
Resmi kalıpları aşan çılgınlıklar özlemi...
Önce ahlakı düzeltmek gerek, der. Karşısındaki başını sallar: Bize eli sopalı biri gerek... Bir üçüncüsü de, hem bu görüşleri onaylar; hem de, uygulanması gereken yöntemi açıklar:Sallandır iki kişiyi, bak her şey nasıl düzelir.

ERDAL BİLALLAR
AB şartı ile Kıbrıs'ı istiyorlar
Banyodaki fotoğrafın (Rumların katlettiği bir çocuğu kanlar içinde gösteren fotoğraf) unutulduğundan şikâyetçisiniz. Haklısınız. Buna ek olarak toplu mezarlar var; 16 günlük bebeklerle ilkokul öğrencilerinin topyekün katledilmeleri var.

MURAT BİRSEL
İnternet virüsü bulaşınca!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde böyle insanlar var mı acaba? Meclis'te bu konuda bayrak dalgalandıracak en bilinen isim, DSP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı. Bilgisayarla makine dilinde konuşur ve çok iyi anlaşırlar. ODTÜ Teknokent'in yani "Türk Silikon Vadisi'nin" mimarı.

YAVUZ DONAT
Duvar
"Kalkınma köyden başlayacak" söylemi, "bilmem kaç yıldır" tekrarlandığına göre...Düşündük ki...Ankara'nın "kırsalı... Tahıl ambarı... Yüzlerce köyün ku şattığı... Yüz bin nüfuslu" Polatlı ilçesi, Paris olmuştur.Ve "Paris'e gittik."İnönü Caddesi...Yavuz Selim Caddesi...Sümer Caddesi..."Bizim Paris'in"...

UĞUR DÜNDAR
Borçlanırken 20 yaş kuşağını kaybettik...
Ama dinleyen kim? Doğruyu söylediği için, yüklendikçe yükleniyorlar. Ellerinden gelse Derviş'i dokuz köyden kovacaklar! Hatta vatan haini ilan edecekler! Taze para sevinciyle "Dilenci Bayramı" yapan koro, şimdi hep bir ağızdan aynı teraneyi çalıyor:

GÜLAY GÖKTÜRK
"Kadınlar ne bekler"
Bu tür başlıkları o kadar çok görüyorum ki, artık ciddi ciddi, kadınların ve erkeklerin karşı cinsten beklediklerinin büyük ölçüde bu yazılar tarafından belirlendiğini düşünmeye başladım. Yani bana öyle geliyor ki, bu "kılavuzlar" insanların karşı cinsi daha iyi anlamalarına kılavuzluk etmekten ziyade...

OKAY GÖNENSİN
Adamlık
"Adamlığı seven, adam olmayıştan nefret eder. Kim adamlığı seviyorsa, onun için artık daha ötesi yoktur. Kim adam olmayandan nefret ediyorsa, onun adamlığı o kadar kuvvet kazanır ve adamlığa yaraşmayan hiçbir şey ona yaraşmaz.

İLKER SARIER
Bırakın riyakarlığı
Öğretmeni duyan yok... Öğretmenin içler acısı hali... Affet bizi öğretmenim... Öğretmenim canım benim... Sen ağlama öğretmenim... Öğretmen ateş hattında...Ve cart ve curt!..Bir mesleğin maddi ve sosyal sıkıntıları "zırlamakla" hallolsaydı, öğretmenler ihya olurdu..

SEDAT SERTOĞLU
3'üncü Dünyacılık
Dünkü gazetelerde, Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu ismi Günter Verheugen ile, bizim Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in beyanatları vardı. Özeti şu:Verheugen: Rum yönetiminin AB'ye girmesinden sonra, Türkiye'nin KKTC ile entegrasyona gitmesi halinde büyük sorunlar yaşanır..

MEHMET TEZKAN
Rum kesiminde çalışıp akşam eve dönen Türkler..
Bu gençler neden böyle düşünüyor diye sorgulanmadan linç ayini başladı.. Beylik laf.. Yazıklar olsun.. Kıbrıs Rum pasaportu alan yedi binden fazla Kıbrıslı Türk'e mi? Onları buna iten, buna zorunlu bırakan yönetime mi?. Kime, yazıklar olsun?..

HINCAL ULUÇ
Ne kadar arkadaşsınız?..
CNBC-E tam benim kafama göre filmler seçiyor.. Cumartesi sabahları müzikaller.. Pazar sabahları westernlerle, gençliğimi yeniden yaşatan bir nostalji getiriyorlar bana.. Pazar akşamları, maç için zaten evdeyim, maç bitince, en yeni filmlerden oluşan bir gala gecesi var sanki..

ABDURRAHMAN YILDIRIM
Türkiye yeni bir kalkışa hazır
Ekonomideki daralmanın yüzde 9'a ulaşması, milli gelirdeki azalmanın 52 milyar dolara varması bekleniyor. Böyle bir yıldan elbetteki hiçbir kesim kârlı çıkamıyor. İşverenlerin sermayesi eridi, bazıları iflas etti. İşini kaybedenlerin sayısı bir milyona yaklaştı. Ücretler çok ciddi düşüşler kaydetti.

MEHMET NURİ YILMAZ
Dindarlık tezahürü olarak toplumsal uzlaşma bilinci
Sosyolojide insan toplumsal bir varlık olarak tanımlanır. Sosyolojinin bu görüşü İslam bilginlerince de kabul görmüştür. Topluma baktığımızda orada dünya hakkında değişik, fakat genellikle birbiriyle çatışma halinde olan insan ilgileri, özlem ve bakış açılarının olduğunu görmekteyiz.

HAYRULLAH MAHMUD
Ataleti yenmek
Bir krizden çıkıp yeni bir tanesine giriyoruz...Oysa...Sorun temelde bir yerlerde yatıyor...Bu anlamda Mümin Sekman'ın Alfa Yayınları arasında yeni piyasaya çıkan "Ataleti Yenmek" isimli kitabından birkaç pasaj aktarayım... İşte Sekman'ın "Atalet yaratan enformasyon" başlığı altında topladığı maddeler:

EMRE AKÖZ
Rakıyla oruç bozma
İlk olay: Altınoluk'tayız. Yaz. İftara az kalmış. Karşı evin terasındaki adam mangalı yakmış, eti hazırlamış. Masaya oturmuş, gözü karşı kıyıda. Elinde rakı bardağı. Derken Ayvalık camilerinin şerefe ışıkları yandı. O da orucunu rakıyla bozdu. İkinci olay: Egeli bir adam. Babası imam. Kayınpederi tarikat ehli.

REFİK DURBAŞ
Şiddetin pençesinde kadın...
Şair, zaten bütün kadınları seviyor.Bilinen bir olgu, dünya gerçekten bir "erkek egemen" toplumun hegemonyası altında değil mi?Kurucularının hepsinin "kadın"lardan yana olduğuna kuşku yok, ama İsmail Cem'den TahsinYücel'e on beş aydınımızın oluşturduğu "Kültür Girişimi" içinde kaç kadının yer aldığını...

İSKENDER GÜNEN
Kan durmuyor
Antalya gibi sezon başından beri sorunlarla boğuşan bir takım karşısında bile, üstelik evinde önemli yetersizlikler sergiledi Trabzon. İlk yarı boyunca rakibe baskı kurmazken, karşı kalede bırakın pozisyon üretmeyi, kaleciyi rahatsız edebilen atak girişimine bile rastlamadık.

DOĞAN KOLOĞLU
Lucescu risk aldı
lk yarı sonunda G.Saray Başkanı Mehmet Cansun bu çelişkili yorumlardan tedirgin olduğunu ifade etti ve pankartın neden sahaya çıkarıldığını da bilmediğini söyledi. Neyse ki bu tartışmalar, üç günde bir maç yapan, sinirleri gergin, oruç tartışmasından sahanın ağırlığına ve her an gelebilecek sakatlıklara...

ERMAN TOROĞLU
Ne penaltısı!
2-0 mağlup duruma düştükten sonra bile moralleri ve tempoları hiç bozulmadı. Maçın yorumundan evvel hakem Murat Ilgaz'ın G.Saray lehine verdiği penaltıdan bahsetmek istiyorum. Ali Sami Yen'de basın tribünü sahaya çok yakın. Penaltı pozisyonunun olduğu kaleye de uzaklığı nereden baksanız, kuş...

GÖKMEN ÖZDENAK
Perez&Ayhan
Ancak sahada insanüstü bir mücadele sergileyen Galatasaray'da, teknik yönetim olarak hatalar yapılıyor. Sarı-kırmızılılar gerçekten çok iyi bir takım. Bireysel yeteneklere de sahip. Ama böyle ağır sahalarda dar alanda oynamak yanlış. Tam aksine oyunu açmalısınız.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır