kapat
19.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'10 milyar doları çarçur etmeyelim'

Bu para hibe değil borç olarak geliyor.
Türkiye'nin bunu çok iyi değerlendirmesi gerek. Çözüm kaynaktaymış gibi geliyor ama asıl çözüm üretimde. Türkiye her 6 ayda bir ek kaynakla yürümesi gereken bir ülke değil. Bu şubat ayındaki çöküntüyü gidermek açısından yararlı olacak

Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF'nin 10 milyar dolarlık ek kaynağı prensipte onayladığını, bu kaynağın hibe olmadığını, çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Derviş, IMF'nin Ankara'daki çalışmalarının değerlendirildiğini, rakamların doğruyu yansıttığı kanısına varmalarının ardından, IMF Başkanı Horst Köhler'in bu konudaki teklifine sıcak baktıklarını ve buna destek verdiklerini ifade etti. Kanada'da G-20 toplantısına katılan Derviş, özetle şu konulara değindi:

BORÇ ORTA VADELİ
* 2002 yılı için mevcut programlara ek olarak 10 milyar dolar kaynak sağlanması, bunun da vadesi ve maliyetinin uygun olmasını istiyoruz. Bu konuda da bizi destekliyorlar. Orta vadeli, maliyeti yüksek olmayan kredi cinsinden istiyoruz.

* Ancak bu para bir hibe değil, borç olarak gelen bir kaynak. Türkiye'nin bunu çok iyi değerlendirmesi lazım. Çözüm kaynaktaymış gibi geliyor ama çözüm aslında kendi kaynaklarımız, kendi gücümüz. Bu konuda bir ek destek, bir dış kaynak özellikle vadesi ve maliyeti bakımından alacağımız uygun bir ek kaynak hiç şüphesiz yararlı, ancak Türkiye her 6 ayda bir ek kaynakla yürümesi gereken ülke değil. Bu, geçici bir bunalımı atlatmak ve özellikle Şubat ayındaki çöküntüyü gidermek açısından yararlı.

* İhale yasa tasarısı bu hafta içinde meclise sunulacak, yıl sonundan önce de yasalaşacağını ümit ediyorum.

* G-20 ülkeleri dünya milli gelirinin yaklaşık yüzde 85'inin üzerinde bir orana sahip.

Bu ülkeler dünyadaki ekonomik gelişmeler ve politikalar açısından önemli bir grup. Sadece zengin değil gelişmekte olan ülkelerin de ağırlığı olduğu bir grupta Türkiye'nin yer alması sevindirici.

* Toplantı çerçevesinde olumlu geçen ikili görüşmeler yaptık. Fransa, İtalya, Japonya, Hindistan, Çin ve Almanya merkez bankası başkanları ile görüştük.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır