kapat
19.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Zordaki fabrikaya yabancı umudu

Başbakan Ecevit, ek kaynakla birlikte ekonominin rahatlayacağını belirtti ve ekledi: Şimdi sıra üretimi artırmakta. Zor durumdaki fabrikalar için dünya çapında bir kampanya başlatıyoruz. Yabancıların gelişini de kolaylaştıracağız
IMF'den gelecek 10 milyar dolarlık kredi ile birlikte Türkiye'nin borçlarını ödemekte belli bir rahatlığa kavuşacağını söyleyen Başbakan Bülent Ecevit, "Ancak ekonomiyi yeniden canlandırmak, her şeyden önce yatırımları artırmak gerekiyor" dedi.

NTV'de canlı yayına çıkarak, ekonomideki son gelişmeler ile Türkiye'nin iç ve dış politikasını değerlendiren Başbakan Bülent Ecevit, yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekecek önlemlerin önümüzdeki iki üç hafta içinde alınacağını açıkladı. "IMF'nin aktardığı yardım hibe değil, kredi" diyen Ecevit, IMF'nin bu kredilerin yerinde kullanılması için büyük bir titizlik gösterdiğini anlattı. Ecevit, "Önümüzdeki yıl üretimi artırmak, ekonomiyi canlandırmak için mutlaka atılım yapmamız gerekiyor. Güç durumda ve kurtarılabilecek şirketleri kurtarmak için elden gelen çabayı göstermek zorundayız" dedi. Başbakan Ecevit özetle şunları söyledi:

TASARRUF ZAMANI
* Kapanan, üretimini durduran çok sayıda tesise müşteri aramak için bir kampanya başlatıyoruz. 81 ilde kapanan fabrika ve tesisleri duyurmak için bütün dünyayı kapsayan bir kampanya başlatıyoruz. Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye yatırım yapmalarını kolaylaştırıcı önlem almak kararındayız.

* Türkiye'nin ciddi bir takım kaynakları var. Bunların başında işsiz kalan girişimciler geliyor. Mutlaka onlara iş yapma olanağı sağlamamız gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye'nin maden ve mineralleri yeteri kadar değerlendirilmedi. Bu konuda da ciddi adımlar atmaya kararlıyız.

* Devlet taşınmazlarını gerçek değerleri ile elden çıkarmakta kararlıyız. Türkiye iki yıl bir krizin etkisinde kaldığı halde son haftalarda iyimserlik uyandıran bir canlanma başladı. Yine de ihtiyatlı konuşuyorum. Allah esirgesin 11 Eylül olayı gibi, herhangi bir olay çıkmazsa önümüzdeki yıl ekonomide darboğazdan çıkma konusunda ciddi adımlar atılacağına inanıyorum. Burada dar gelirlinin, emeklinin köylünün haklarının korunması için elimizden geleni yapacağız.

* Tasarruf tedbirleri çerçevesinde öncelikle bölge müdürlükleri kapatılacak. Çünkü bunlara gerek yoktu. Tasarruf tedbirleri her zaman ezici can sıkıcı olur. Bu tedbirleri alanlar için de bu durum son derece üzücü. Ama bunları almaya mecburuz. Tasarruf tedbirleri dolayısıyla olumsuz etkilenen yurttaşlarımızın da rahata kavuşması için adımlar atacağımız kanısındayım. Bölge müdürlükleri derken tüm kurumlarınkini kastediyorum. Hemen hemen hepsi kapanacak.

* Tasarruf tedbiri çerçevesinde bakan sayısının azaltılması önümüzdeki seçimlerden sonra olacaktır. Bu, aslında kaynak yaratmak bakımından ciddi katkıda bulunacak bir önlem değil.

* Bizim rahatlamamız vatandaşların rahatlaması ile mümkün olur. Bu tedbirleri almazsak dış kaynakları sağlamamız olanaksız hale gelir.

BİR KAÇ AY SABIR
Vatandaşlarımız bir kaç ay sabrettikleri taktirde beklenmedik olumsuz olaylar olmazsa toplumsal olarak rahatlama olacak.

* Seçim konusunda çok kesin konuşuyorum, böyle bir zor programı üstelendiğimiz ve uyguladığımız bir aşamada erken seçimin sözünün bile edilmemesini düşünüyorum. Bu konuda değişik kararsızlık düşünceler kamuoyunda sergileniyor. Sıkışık bir ekonomide eğer erken seçim havasına girecek olursak program tümü ile aksar. Türkiye dış kaynak bulmakta da zorluklarla karşılaşır. Çok dikkatli olmamız gerekiyor.

40 kapı 1'e inecek
Bürokratik engeller yüzünden yılda 1.2 milyar dolarlık yabancı sermaye kaçıran Türkiye'ye müjde. Bürokrasi azalıyor. Yatırım için gelmek isteyenlerin en az iki-üç yılda izin alabildiğini söyleyen Bülent Ecevit, bunun da Türkiye'ye yatırım hevesini kırdığını anlattı. Ecevit, "Üstelik yatırım yapmak için başvuranlar en az 40 kapıya çalmak zorunda kalıyor. Biz bu 40 kapıyı bire indiriyoruz" diyerek üç yıllık süreyi de üç aya indireceklerini açıkladı. Ecevit, yabancı sermaye başvurularının en çok üç ay içerisinde karara bağlanacağını ifade ederek şunları söyledi: "Bu tür gelişmelerin yabancıların Türkiye'ye yatırım yapmasını artıracağına inanıyorum. Bir de tabii yargıya müdahalemiz olamaz ama ekonomik konularla ilgili davalar çok uzun sürüyor. Bu da yabancılar için caydırıcı."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır