kapat
19.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Lenin'in kemiklerini sızlatan TV programı

Eskiden Ruslar, Lenin'in mumyasını görmek için kuyruğa girerdi. Şimdi ise onun az ötesinde 'Vitrin Arkasında'ki gençleri izlemek için itişiyorlar
Vladimir Putin-George Bush zirvesiyle Rusya tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Ancak 11 Eylül saldırıyla hızlanan ABD-Rusya ittifakı, Rus basınında "Za Stiklom" kadar yer bulamadı. "Za Stiklom" Rus televizyonu TV 6'da yayınlanan bir programının adı. Anlamı: "Vitrinin arkasında". Bizdeki, 'Biri Bizi Gözetliyor'un ya da Almanya'daki "Big Brother'ın Rus versiyonu.

Rusya'nın en önemli gazetelerinden Izvestia, Bush-Putin zirvesini birkaç satırla geçiştirirken, 'Za Stiklom'a koca bir sayfa ayırdı. Ve şunları yazdı: "ABD'deki 11 Eylül saldırılarından bu yana en heyecan verici, en çok insanı ekran karşısında toplayan olay, Za Stiklom oldu. İlki binlerce kişinin canlı yayında ölümünü izlemekti, ikincisi ise birkaç kişinin banyodan yatağa kadar özel hayatlarının halkın gözü önüne serilmesi. İkisi de uygarlık ilkelerinin çiğnenmesi. Ancak biri uygarlığa karşı devrimci bir saldırı, ikincisi ise uygarlığa karşı demokratik saldırı..."

HERKES GÖNÜLLÜ AJAN
'Vitrinin Arkasında' dünyanın tüm ülkelerinde son zamanların en büyük televizyon olayının Rusya'daki tekrarından başka bir şey değil. 3 genç kız ve 3 delikanlı 35 gün boyunca kameraların önünde bir evde kapalı yaşayacaklar. Gazete yorumcuları bu 'olay'ı irdelerken George Orwell ve ünlü yapıtı 'Büyük Birader'i de atlamıyorlar tabii: "Bu Rusya için hiç de yeni bir şey değil. TV bu kadar etkili değilken, Büyük Birader rolünü apartman komşuları, çöpçüler ya da KGB'nin gönüllü ajanları üstleniyordu. 'Tuvalette Stalin'in konuşmasının yer aldığı gazeteyi kullandın ha... Sibirya'daki bir çalışma kampında birkaç yıl geçir de aklın başına gelsin...' TV'deki Büyük Birader ise, Orwell'in anlattığından farklı; çünkü gözetleme karşılıklı uzlaşma üstüne kurulu..."

Programda 6 genç yoldan gelip geçenlerin gözü önünde yaşıyorlar. Zira evleri Avrupa'nın en büyük oteli olan, 3100 odalı Rusya Oteli'nin (Hotel Rossija) zemin katında. Kızıl Meydan'ın iki adım ötesinde. Ve gençlerin evi, gelip geçenin gözetlemesini sağlamak için düz camdan oluşturuldu.

KUYRUKLAR GERİ DÖNDÜ
Lenin'in mozolesi sadece 200 metre ötede. 1980'lerin sonunda kadar Sovyetler Birliği vatandaşları bu mozoleyi ziyaret etmek için kilometrelerce kuyruk olur, saatlerce beklerdi. Şimdi mozolenin ziyaretçileri sadece birkaç yabancı. Buna karşılık Hotel Rossia'nın önü ana-baba günü gibi. Sabah 09'dan gece 23'e kadar binlerce, binlerce kişi vitrin boyunca gidip geliyorlar. Meraklılar demir bariyerler, polisler ve polis otolarıyla kuşatılmış vitrine yaklaşabilmek için kuyruğa giriyor, en az 1-2 saat bekliyorlar. "Novye Izvestia" gazetesi yorumcusu, "Son kuyrukları Gorbaçov'un Perestroyka'sı döneminde görmüştüm" diyor ve ekliyor: "O da sosis ya da sabun kuyruğuydu. O zamanlar insanlar ekmek için kuyruğa girerdi, şimdi oyun için kuyruktalar..."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır