kapat
19.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Başınıza dikkat!

Son 35 yılın en şiddetli göktaşı yağmuru gece yarısı başlıyor. Leonid adlı meteor bir hafta boyunca dünyaya korku dolu saatler yaşatacak
Leonid meteor yağmuru bu geceden itibaren dünyayı etkisi altına alacak. Meteor yağmuru bu yıl özellikle Kuzey Amerika, Avustralya, Endonezya ve Japonya'da çıplak gözle görülebilecek. Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının 35 yıl sonra ilk kez dünyaya bu kadar yakın geçtiğini belirten uzmanlar, bu nedenle bu yıl ki meteor yağmurunun da hayli şiddetli olmasını bekliyorlar. Her yıl Kasım ayında yaşanan Leonid meteor yağmurunda daha önceki seneler atmosfere saatte 10-15 meteor düşerken bu sene bu rakamın 2-8 bin dolayında olması bekleniyor.

BU GECE TEHLİKE BÜYÜK
İlk göktaşları dün öğlen saatlerinde California ve Hawaii'den izlenebildi. Ancak asıl şiddetli meteor yağmurunun (saatte 8 bin meteor) bu akşam Türkiye saati ile 23.30-03.30 arasında Tokyo ve Avustrulya'dan izlenebileceği belirtiliyor. Uzay bilimciler her yıl olduğu gibi bu seneki yağmurun da 48 saat süreyle gece yarısından sonra Avrupa'dan da gözlemlenebileceğini belirtti. Ancak Türkiye, meteor yağışının en yoğun olacağı saatler bakımından uygun gözlem koşulları taşımıyor.

SANİYEDE 70 KM İLERLİYOR
Buna karşın şehir ışığının bulunmadığı bölgelerde havanın çok açık olması şartıyla meteor yağmuru Türkiye'den de teleskopla izlenebilecek. Leonid meteoru saniyede 70 kilometre hızla ilerliyor. Meteor yağmurunu görmek için gökyüzünde Leo takımyıldızı doğrultusuna bakmak gerekmekte. Leo takımyıldızı Kasım ayında İstanbul'da Doğu yönünde soru işareti şeklinde yükseliyor. Uzmanlar geçen yıl Leonid'in geçişi sırasında dünyadan 500 kadar göktaşının gözlemlendiğini açıklamıştı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır