kapat
18.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Laf atan paşa paşa tazminat ödeyecek

Yargıtay sarkıntılık gibi laf atmanın da manevi tazminat gerektiren bir suç olduğuna hükmetti. Artık kadın ya da erkek kendisine laf atandan para talep edebilecek
Yargıtay laf atanların, laf attıkları kişiye manevi tazminat ödemeleri gerektiğine karar verdi. Kararda tazminat için sarkıntılık suçu arayan yerel mahkeme kararı bozularak, laf atmanın yeterli bir neden olduğu belirtildi.

İstanbul'da oturan davacı kadın G., kendisine laf atan S. aleyhine "manevi tazminat" ödemesi gerektiği iddiasıyla hukuk mahkemesinde tazminat davası açtı. Ancak, davanın görüldüğü mahkeme, yaptığı yargılama sonunda, tazminat talebini reddetti. Mahkeme bu kararını "Davalının eyleminin suç teşkil etmediği ve tazminat gerektirmediği" gerekçesiyle açıkladı.

Bunun üzerine davacı G. kararın bozulması için Yargıtay'da temyiz davası açtı. Temyiz davasını gören Yargıtay 4. Hukuk Dairesi davalı S.'nin "sözle sarkıntılık etmek" suçundan Bağcılar Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak ceza aldığını anımsatarak, tazminatın reddedilmesi kararını usul ve yasaya aykırı bulup, bozdu.

TCK'nın 421. maddesinin ilk cümlesi "kadınlara ve genç erkeklere" laf atanlara 3 aydan 1 seneye kadar hapis cezası verilmesini düzenliyor. Yargıtay, "laf atma"ya maruz kalan kişinin manevi bir acı duyduğunu ve bu yüzden, laf atan kişinin tazminat ödemesi gerektiği sonucuna vardı. Yargıtay'ın kararına göre, kendisine laf atılan erkekler de manevi tazminat isteyebilecek.

Yargıtay'ın kararını değerlendiren İstanbul Barosu avukatlarından Cengiz Hortoğlu, hangi sözün "laf atma" suçu kapsamına girdiği yönündeki soruya şu yanıtı verdi: "Hukukun genel hükümlerine göre, kişilik haklarını ihlal eden bir fiil işleyen kişi tazminat öder. Ölçütümüz budur. Yani hangi sözün "laf atma" kapsamına girdiğini, o sözün kişilik haklarını ihlal edip etmediğine bakarak karar veririz. Bu tür davalarda buna bilirkişinin karar vermesi gerekir"

Bu tür davaların Türkiye'de çok az açıldığını, oysa Batı'da oldukça yaygın olduğunu belirten Hortoğlu, "Batı'da bu tür fiiller, elle ya da sözle olduğuna bakılmaksızın 'taciz' olarak değerlendirilir. Örneğin ABD'de İstihdamda Fırsat Eşitliği adlı bir kuruluş, tacize uğrayan kadınlar adına açtığı davalarda 50 milyon dolara varan tazminatlar kazandırıyor" diye konuştu. Hortoğlu, bu tür olaylarda tazminat cezasının hapis cezasından daha caydırıcı olduğunu belirtti. Hapis cezasının paraya çevrildiğini veya ertelendiğini ifade eden Hortoğlu, "Ancak bu kişinin canını bir şekilde yakmak lazım. Bunun da en iyi yolu yüklü tazminat ödettirmek" diye konuştu.

Hangi laflar sözlü sarkıntılığa giriyor?
YargItay kararına göre, bir sözün "laf atma ve sözlü sarkıntılık" kapsamına girmesi için her olaya göre ayrı bir değerlendirme yapmak gerekecek ve gerekirse bilirkişi görüşüne başvurulacak.

Buna göre "Uf yavrum", "Hepsi senin mi?" ,"Pilice bak", "Minare yıkılmış ama mihrap yerinde" gibi ifadeler de "sözlü sarkıntılık" olarak nitelenebilecek.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır