kapat
18.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu yasa öldürür

Silah ruhsatı alımını kolaylaştıran yönetmeliğin ölüm ve yaralama olaylarında büyük artışa neden olacağını belirten sivil toplum örgütleri, iptali için Danıştay'a başvuracak
İçişleri Bakanlığı'nın Ateşli Silahlar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, daha çok kişiye silahlanma yolunu açmasına, silahı olanları da daha rahat kullanabilme olanağı sağlamasına sivil toplum örgütlerinden büyük tepki geldi. SABAH'ın dün manşetine taşıyarak kamuoyunun tepkisini dile getirdiği "Teksas Yasası" konusunda bir açıklama yapan Umut Vakfı'nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, yapılmak istenen değişikliklerle hüsrana uğradığını belirtti. İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan ise yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvuracaklarını söyledi. İşte İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Ateşli Silahlar Yönetmeliği'ne tepkiler:

UMUT VAKFI KURUCU BAŞKANI NAZİRE DEDEMAN:
Korkunç bir şey bu! Silahsızlanma adına bu kadar çaba sarfederken, bu girişim beni ve benim gibi bu uğurda mücadele eden binlerce kişiyi tek kelimeyle hüsrana uğrattı. Bu yapılanın tek bir anlamı var. Devlet vatandaşlarına 'silahlanın!'diye çağrı yapıyor. Kime karşı? Yurttaşı yurttaşa karşı silahlandırmaya teşvik ediyor. Silahların bile toplatılıp, bilinçli ellere verilmesi gerektiğini savunurken; silah ruhsatı almak için de araba ehliyeti gibi bir şart koşulmasını isterken; bugün geldiğimiz noktada insanların silahlanması özendiriliyor.

ÖLÜMLERDE PATLAMA YAŞANIR

UMUT VAKFI BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. MEHMET GÜRKAYNAK:
Silahın var oluşu başlı başına zaten şiddeti körükleyen bir neden. Rakamlar, silah bulunan evlerde yüzde 40 ila 60 oranında ev fertlerinden birinin vurulup yaralandığını gösteriyor. İnsanlara taşıdığı silahla değil, devlet tarafından korunduğunun güvencesi verilmeli. Daha fazla kişinin silah sahibi olması, silah kullanma yüzdesini artıracağı gibi, ölüm ve yaralanma olaylarında da patlama yaratır.

İZİMİR BAROSU BAŞKANI NOYAN ÖZKAN:
Türkiye'de zaten tehlikeli boyutlarda bir silahlanma söz konusuyken; çok sayıda insan pompalı tüfekler kullanırken; İçişleri Bakanlığının yeni hazırladığı yönetmelikle silahlanmayı teşvik etmesi kabul edilebilecek bir şey değil. Biz İzmir Barosu olarak yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurmayı düşünüyoruz.

Oğlunun anısını vakıfla yaşatıyor
Nazire Dedeman acılı bir anne. Oğlunu bir silahtan çıkan mermi sonucu kaybetti. Dedeman Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Nazire Dedeman'ın oğlu, Mehmet Umut Önal, 1993'te Kürt Ahmet adıyla tanınan Ahmet Turgut'un oğlu İdris Melih Turgut'un Ankara'daki evinde öldüğünde 17 yaşındaydı. Melih Turgut'un ifadesine göre olay kazaydı. 2 yıl süren davada mahkeme, Turgut'a ''tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu adam öldürme'' suçundan 4 yıl, ruhsatsız silah kullanmaktan dolayı 1 yıl verdiği hapis cezalarını 18 milyon 570 bin lira para cezasına çevirdi ve dava kapandı. Ne var ki Nazire Dedeman, bazı noktaların açığa çıkması için kişisel mücadelesini sürdürüyor. Nazire Dedeman, oğlu Umut Önal'ı kaybettikten sonra 1993 Aralık'ında silahlanmaya karşı mücadele etmek için Umut Vakfı'nı kurdu.

Silahlanma virüs gibi!..
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı silah ruhsatlarındaki düzenleme ile tekrar gündeme gelen "silahlanma hastalığı" virüs gibi yayılıyor. Yapılan düzenleme çeşitli meslek gruplarından binlerce kişiye daha silah taşıma ruhsatı alma yetkisi verirken, buna sahip olamayanlarda av tüfeği ya da pompalı tüfek alıyor. Bu yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle silah fiyatlarında görülen yüzde 100-150 oranındaki artışa rağmen 2001'in ilk altı ayında 8 binin üzerinde silah alındı. İşte yıllara göre silahlanma artışını ortaya koyan bilanço:

1994: 47 bin 414 taşıma ruhsatı, 29 bin 389 bulundurma ruhsatı verildi.

1995: 62 bin 608 kişiye taşıma, 46 bin 899 kişiyi de bulundurma ruhsatı verildi.

1996: 73 bin 35 tane taşıma, 44 bin 799 da silah bulundurma ruhsatı verildi.

1997: 51 bin 26 taşıma ile 44 bin 174 bulundurma ruhsatı verildi.

1998: 51 bin 334 taşıma ruhsatı, 40 bin 27 tane de bulundurma ruhsatı verildi.

1999'un ilk 6 ayındaki rakamlar ise şöyle oldu: 11 bin 500'ü aktif 4 bin 60 emekli kamu görevlisine ve 10 bin 557 vatandaşa silah taşıma belgesi verildi. Toplam 17 bin 117 kişiye taşıma ruhsatı verilirken, aynı dönem 21 bin 666 kişiye de bulundurma ruhsatı verildi.

1999 yılının ilk 6 ayına kadar alınan silahlara ilişkin belgelerin toplam sayısı ise şöyle oldu: 311 bin 534'ü silah taşıma ruhsatı, 226 bin 954 kişiye silah bulundurma ruhsatı ile 7 bin 181 yivli av tüfeği ruhsatı, 914 bin 464 tüfeğe av teskeresi, 250 bin 455 yivsiz tüfeğe ise sahiplik belgesi verildi.

Ünsal ERGEL - Bülent GÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır