kapat
18.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

6.5 milyar dolar borca garanti verdi

IMF ile uzlaşma gereği, dış proje kredisi konusunda eskisi gibi kolay "garanti" vermemeyi kararlaştıran Hazine'nin 6.5 milyar dolar yükümlülük altına girdiği anlaşıldı. Hazine, garanti verdiği ancak kredi kullanan asıl kuruluşun karşılayamadığı borçlar yüzünden 2002'de 1 milyar 885 milyon dolar ana para ve faiz ödemesi yapacak.
2000 yılı sonu itibariyle kamu sektörüne toplam, 6 milyar 591 milyon dolar dış proje ve alım garantisi veren Hazine, KİT'ler için 3 milyar 462 milyon dolar, belediyeler için 2 milyar 87 milyon dolar, belediye iktisadi teşebbüsleri için 743 milyon dolar, fonlar için 625 milyon dolar, kalkınma ve yatırım bankaları için 417 milyon dolar yükümlülük altına girdi.

THY borçla uçuyor
Hazine'nin en fazla garanti verdiği ilk üç kuruluş ise THY 1 milyar 257 milyon dolar, TEAŞ 960 milyon dolar ve Savunma Sanayi Fonu 544 milyon dolar olarak sıralandı.

Hazine garantisi ile iş yapan KİT'lerden bazılarının borçları ise şöyle: Botaş (391 milyon dolar), Telekom (39 milyon dolar), TCDD (121 milyon dolar), TEAŞ (960 milyon dolar), TKİ (12 milyon dolar), TMO (173 milyon dolar), TPAO (2 milyon dolar), THY (1 milyar 257 milyon dolar), TÜGSAŞ (23 milyon dolar), Tüpraş (253 milyon dolar), Divriği Hekimhan Madenleri İşletmesi AŞ (1 milyon dolar), PTT (3 milyon dolar).

BİT deyip geçme
Büyükşehir Belediyeleri'nin Hazine garantisi kapsamındaki borçları ise şöyle: Adana 300 milyon dolar, Ankara 166 milyon dolar, İstanbul 86 milyon dolar, İzmir 303 milyon dolar. BİT olarak tanımlanan Belediye İktisadi Teşebbüsleri'nin 743 milyon dolarlık Hazine garantili borç stokunda ise Antalya, Adana, Bursa, Ankara, Gaziantep, İzmir Su ve kanalizasyon İdareleri, İSKİ, İGDAŞ, Ankara EGO, İzmir ESHOT, İzmit Gaz dağıtım dikkati çekiyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
  Kasko sigortanıza en uygun  
 rakamı ödediğinizden emin  misiniz?
Evet
Hayır
Bilmiyorum
Kaskom yok
Arabam yok
   
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır