kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bir dönemin sonuna 1.5 ay kaldı

Fon kapsamında bulunan ve satılamayan bankaların tasfiyesine yaklaşık 1.5 ay süre kaldı. Sümerbank, Demirbank ve Bank Ekspres'in 'kısmi' satışının ardından Fon'un elinde toplam pazar payları yüzde 10 civarında olan Etibank, Kentbank, İktisat, Bayındır, EGS Bank, Tarişbank, Sitebank ve Türkbank bulunuyor.

18 bankanın sonu
31 Aralık 2001, Türk bankacılık sistemi için bir 'tarih' niteliği de taşıyacak. Daha önce tek çatı altında birleştirenler ve satılanlar da gözönüne alınırsa, sisteminde 18 bankanın isminin tarihe karıştığı sürecin sonuna gelinmiş olacak...Ve bankacılık sistemi, 'çürükler ayıklandı, kalan sağlar bizimdir' diyerek 2002 yılına başlayacak.

Bu operasyonun tamamlanması için Ekim sonu itibariyle 12 milyar dolarlık aktif büyüklüğe sahip bankalarda bir yandan küçültme, diğer yandan da geri kalanların 'parça parça sökerek' dağıtma için çalışmalar sürüyor.

Fon bankalarının toplam müşteri mevduatı yaklaşık 5.4 milyar dolara kadar indi. Bu düşüş, faizlerin indirilerek bilinçli olarak müşterilerin sistemdeki diğer bankalara yönlendirilmesi ve bir kısmının satılmasıyla sağlandı. Geriye kalan mevduat için ilgilenen bankaların katılacağı bir ihale yapılacak. Mevduatla birlikte bilanço denkliği için bu bankalara tahvil de verilecek.

Ancak bu konu henüz netleşmiş değil. Ne mevduatın tanımı, ne verilecek tahvillerin vadesi, ne ihalenin şekli belli. Ancak bilinen bir gerçek var ki, alıcı çıkmazsa mevduatlar, tahvillerle birlikte Ziraat Bankası'na devredilecek.

Piyasa borçları
Tasfiye edilmesi gereken borçların bir kısmı da diğer bankalara ait. Fon bankalarının, interbank para ve döviz piyasalarına olan borçlarının toplamı Ekim sonu itibariyle 1.9 milyar doları aşıyor. Bu tutarın 1.5 ay süre içerisinde indirilmesine çalışıyor. Geri kalan bakiye ise yine mevduat gibi kağıtlarla birlikte Ziraat'e devredilecek.

Krediler Tasfiye İdaresi'ne
Fon bankalarının kredi portöyü de tasfiye hazırlığı nedeniyle küçültülmüş durumda. Ekim sonu itibariyle porföy büyüklüğü sadece 505 milyon dolar. Bu tutar toplam aktiflerin yüzde 4'u civarında.

Asıl Fon yönetimini ilgilendirenler, takipteki alacaklar. Bankaların eski sahibi ve ortaklarından 308 milyon dolar olmak üzere toplam 863 milyon dolarlık tahsilat yapılmış durumda. Ancak Ekim sonu itibariyle sorunlu kredilerin tutarı 2.2 milyar doları aşıyor. Bu krediler Tahsilat İdaresi'ne devredilecek.

Tasfiyedeki en önemli sorunlardan bir tanesi de personel. Bankaların Fon'a devri sırasında 30 bini aşan personel bulunan bu bankalarda halen 9 bin 727 kişi çalışıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır