kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bacasız fabrikanın dumanı

Ekonomik krizin olumsuz etkilerini, "Bacasız Fabrika" diye adlandırılan turizm, bir ölçüde de olsa hafifletti. 218 bin 277 kişiye istihdam yaratan turizm sektörü, doğrudan ve dolaylı olarak, yaklaşık 1,5 milyon insanı besliyor. Ekonomik kriz nedeniyle, 1 milyona yakın kişinin işten çıkartıldığı gözönüne alındığında, turizm sektörünün yarattığı istihdamın önemi, çok daha net olarak ortaya çıkıyor.

Dünya turizmi ve Türkiye
Dünya turizm pastasının büyüklüğü 476 milyar. Türkiye bu pastadan ancak yüzde 1,6'lık bir pay alabiliyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre, 2000 yılında Dünya turizm gelirinin yüzde 17'sini ABD almış. Son olayla birlikte, ABD'nin turizm gelirlerinde, önemli bir azalma bekleniyor.

Rakamlarla dünya turizmi
TurizmPazar
Ülke adıgeliripayı
ABD85.217.9
İspanya32.46.8
Fransa31.46.6
İtalya27.45.8
İngiltere19.34.1
Almanya16.73.5
Çin16.23.4
Yunanistan7.61.6
Türkiye7.61.6

Türkiye'de dahil, bazı ülkelerin 2000 yılı turizm gelirleri tablodaki gibi. 2001 yılında, Türkiye'nin turizm gelirinin 9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Minimum maliyetli döviz girdisi ve istihdam sağlayan, kendisi dışında 37 sektörü doğrudan etkileyen turizmde, Türkiye layık olduğu pazar payına sahip değil. Bunun çok sayıda nedeni var. Nedenlerinden biri de KDV oranları ile ilgili.

Bazı ülkelerde KDV oranı
Ülke adıStandart KDV Otelcilik
oranı (%)(%)
ABD*--
İspanya167
Fransa205.5
İtalya2010
Yunanistan168
Portekiz175
Türkiye1818-26

Not: ABD'de KDV uygulanmıyor. Bunun yerine "Sales Tax" alınıyor. Eyaletlere göre farklı olan bu oran, otelcilik hizmetlerinde Texas Eyaleti'nde % 6 , Colorado Eyaleti'nde % 13, Californiya Eyaleti'nde de % 14'dür.

Görüldüğü gibi, yabancı ülkelerin çoğunda, otelcilik hizmetlerindeki KDV oranı, standart oranın üçte biri ya da yarısı dolayında. Türkiye'de de, otelcilik sektöründe KDV oranlarını düşürmek gerekiyor. Diğer ülkelerle rekabete olanak sağlayabilecek olan oran indirimi, sektörde sağlanacak canlanma ve diğer sektörlere yapacağı olumlu etkilerle, vergi gelirlerinde azalma değil aksine önemli bir artış doğurabilecektir.

Turizm yatırımlarına yönelik parasal teşviklerin tekrar getirilmesi ve yabancı sermayeli turizm yatırımcılarına, yatırımlarını Türkiye'ye kaydırmalarını sağlamak amacıyla bedava arsa tahsisi ve belirli süre kurumlar vergisi istisnası tanınması gibi ilave avantajlar, turizmdeki canlanmayı olumlu yönde etkileyebilecektir.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır