kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

DGM oybirliğiyle

TCK'nın 313 ve 314'üncü maddelerindeki "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve bunlara "Yardım" suçlarının DGM'lerin görev alanından çıkarılmasına ilişkin tasarı oy birliğiyle benimsendi
DGM Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı dün muhalefetin de desteği ve oy birliğiyle benimsendi. Değişiklikte "Geç bile kalındığını" belirten muhalefet partileri sözcüleri ise, yasanın değişiklikten önceki şekliyle hiç uygulanmamış olması gerektiğini söylediler.

TBMM Genel Kurulu, önceki gün görüşmelerine başladığı DGM ile ilgili tasarının maddelerini de dün ele aldı. Yapılan görüşmeler sonucu 7 maddelik tasarı, iktidar ve muhalefetin desteğiyle aynen yasalaştı. Görüşmeler sırasında söz alan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yasa ile DGM'lerin Anayasa'da belirtilen çerçevede görev yapmalarının sağlanacağını ve böylece mahkemelerin de iş yükünün de hafifletilmiş olacağını söyledi. Türk, yapılan düzenlemelerin "kişisel özgürlükler bakımından önemli bir güvence" anlamına geldiğini de vurguladı.

DGM'LER TÜMDEN KALKSIN
Görüşmeler sırasında AKP ve SP, Recep Tayyip Erdoğan ile Necmettin Erbakan'ın siyaset yasağına neden olan TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrasının da DGM kapsamından çıkartılmasını istediler. AKP'nin bu yönde verdiği önerge işleme alınmadı.

DYP'li Sadri Yıldırım, DGM Yasası'nda yapılan düzenlemeyi "Türkiye için demokratik bir adım" olarak nitelendirirken, AKP'li Yahya Akman da, DGM'lerin tümden kaldırılmasını istedi. Uygulanan özel usuller nedeniyle DGM'de yargılanmanın vatandaşlar açısından 2. bir ceza olarak görüldüğünü vurgulayan Akman, "Ceza içinde ceza olmaz. Bir suç için bir ceza verilir" dedi.

DYP'li Ahmet İyimaya, öngörülen düzenlemelerin "yürürlük tarihinden önce işlenen suçlar" için uygulanmaması yönünde bir önerge verdi. Ancak oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, bu önergeyi, kabul edilen maddeler ile tezat oluşturacağı gerekçesiyle işleme koymadı.

SP'li Fahrettin Kukaracı'nın, süren davaların DGM'lerde görüşülmeye devam edilmesi yönündeki talebine ise, DYP'li Mehmet Gözlükaya yanıt verdi. Gözlükaya, "Bu soruşturma ya da davaların biteceği anlamına gelmiyor. Soruşturmalar gereği yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına, davalar da ağır ceza mahkemelerine gönderilecek" dedi.

Görüşmelerin ardından tasarı iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle, oy birliğiyle yasalaştı.

YASA NELER GETİRİYOR?
Türk Ceza Kanunu'nun 313 ve 314. maddelerindeki "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve bunlara yardım suçlarının DGM'lerin görev alanından çıkarılmasına ilişkin yasa bu tür suçlara ağır ceza mahkemelerinin bakmasını öngörüyor. Ayrıca, DGM kapsamına giren suçlarda da, CMUK'un 104. maddesindeki tutuklamaya ilişkin şartların aranması, sanığın kaçma şüphesi veya dalilleri karartma ihtimali bulunması durumunda tutuklanması hükme bağlanıyor.

Çıkar amaçlı suç örgütüne ilişkin tanımda yer alan "zor veya tehdit" kullanılması ibaresi "tehdit, baskı, cebir veya şiddet" şeklinde değiştiriliyor. "Kişileri kendilerine tabi kılmaya zorlamak veya mensupları arasında her ne suretle olursa olsun açık veya gizli işbirliği yapma" ibaresi yasadan çıkıyor.

Ayrıca, yasadaki mal varlığına el koyma konusunda aranan "şüpheler ve şüphe" tanımları"belirtiler" şeklinde düzenleniyor. Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun 11'inci maddesini de değiştiren yasa, bu suçlara birden fazla DGM bulunan yargı çevrelerinde sadece 1 No'lu DGM'lerin değil diğer DGM'lerin de bakmasına olanak tanıyor.

TCK'nın 313 ve 314. maddeleri kapsamına giren fiillerle ilgili olarak DGM'ler tarafından yürütülen soruşturma dosyaları, bulundukları aşamada soruşturmaya devam edilmek ve gereği yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilecek.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   83
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   20
BOŞ   10
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır