kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mecnur para arıyor

Borsada manipülasyon yaptığı iddia edilen Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak'ın 300 milyar liralık rekor bir kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi
Hakkında borsada sürekli olarak işlem yapma yasağı bulunduğu halde başkalarının adına işlem yaparak Borsayı manipüle etmekle suçlanan ve gözaltına alınan Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak'ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi. Yaptığı manipülasyonla yaklaşık 800 milyar lira haksız kazanç elde ettiği iddia edilen Çolak'ın kefalet bedeli olarak istenen 300 milyar lirayı bulması gerekiyor. Çolak, parayı bulana kadar tutuklu kalacak.

ÜNLÜ KURBANLAR
Mali Şube Müdürlüğü'nden Şişli Adliyesi'ne getirilen ve Cumhuriyet Savcısı Altan Günaydın tarafından sorgulanan Çolak, sorgusunda hakkındaki iddiaları ve polis ifadesini reddetti. Daha sonra "dolandırıcılık" suçundan tutuklanması için Şişli Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Çolak'ın 300 milyar lira kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması kararlaştırıldı. Kefalet bedelini ödeyeceğini belirten Mecnur Çolak, kefalet yatırılıncaya kadar tutuklandı.

Daha önce de manipülasyon yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Çolak'ın, yasaklı olduğu için Bulgaristan'dan gelen akrabaları adına işlem yaptırdığı ve yaklaşık 2 ay içinde 800 milyar liralık haksız kazanç sağladığı öne sürülüyor. Eski futbolcunun dolandırdığı kişiler arasında, 350 bin dolarını aldığı şovmen Mehmet Ali Erbil, 600 bin dolarını aldığı eski kaleci Engin ile şarkıcı Orhan Gencebay olduğu iddia ediliyor.

Hukukçular ne diyor?
* Avukat Şeyda Yıldırım: Mecnur Çolak'tan talep edilen 300 milyar liralık kefalet alışılmadık bir miktar. Türk Hukuk sistemine CMUK'la giren kefalet sistemi ABD'deki gibi yaygın olarak uygulanmıyor. Sanığın kaçma, dellileri karartma durumu bulunmuyorsa ve sabit bir ikametgaha sahipse ağır cezayı gerektirmeyen suçlarda kefalet uygulanıyor. Mali suçlarla ilgili hürriyeti bağlayıcı cezaların kaldırılmasıyla birlikte mahkemeler bu nitelikteki suçlarda kefalet uygulamasını arttırabilir.

* Avukat Fatih Volkan: Kefalet de tutuklama gibi bir tedbirdir. Kefalet oranı mahkemenin takdirindedir ve genellikle sanığın servetiyle, ekonomik durumuyla doğru orantılıdır. Mahkeme kefaletle sanığı hapsetmiyor, parasını hapsediyor. Sanık duruşmalara katılmadığında bu para hazinenin kasasına devrediliyor. Mahkemelerde kefaletle tahliye yargılama sırasında da başvurulan bir yöntem. Dolandırıcılık, çek, SPK'ya muhalefet gibi suçlarda kefalet uygulanabiliyor.

KEFALET BEDELİ NASIL BELİRLENİYOR?
Türkiye'de kefalet miktarı hakimin takdirinde. Bu miktar suçun türüne ve sanığın mali durumuna göre değişiyor. Genellikle 1-1.5 milyarı aşmıyor. Bugüne kadar kefaletle serbest kalan bazı isimler ve ödedikleri miktarlar ise şöyle:

* Paraşüt Davası sanığı Yasin Altınbaş:50 milyar,

* Bağdat Caddesi Kazası'nın sanığı Baran Balcıoğlu: 10 milyar,

* Korkmaz Yiğit (Bank Express Davası) : 3 milyar,

* Karapara kuryesi Dilek Örnek: 500 milyon

* Fuhuş patroniçesi Olga Alkan: 500 milyon

* Yazar Metin Kaçan (Güneş K. Davası): 50 milyon.

Hayati KILIÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır