kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

81'lik Top Gu göklere tutkulu

1940 yılında başladığı pilotluğa hâlâ devam eden Mehmet Kum, her haftasonu göklerde turluyor. 81 yaşındaki 'Top Gun', genç pilotlara da 'hodri meydan' diyor
81 yaşında Mehmet Kum. Ama o ekoseli battaniyesini çekip köşede oturanlardan ya da torunlarını alıp parka gidenlerden biri değil... Tabii ki torunları var. Üstelik 8 tane. O, onların ellerinden tutup uçağına bindiriyor ve gökyüzünde kartal gibi süzülüyor... Eşi Nebahat Hanım'ın canı mı sıkıldı? Hemen uçağa atlayıp, şöyle karı-koca gökyüzünde tur atıyorlar... Şaşırmayın. Çünkü 81 yaşındaki Mehmet Kum, 'Türkiye'nin en yaşlı pilotu' unvanına sahip. Kum'un uçuş sevdası geçtiğimiz günlerde Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından da ödüllendirildi. Yaşlı Top Gun Türkiye'de ilk defa "Paul Tissandier" diplomasıyla ödüllendirilen pilot unvanını aldı.

GÖKLERİN İHTİYAR DELİKANLISI
Kum, başarısının sırrını özetlerken "Bir kartal gibi hırslı, düzenli ve disiplinliyim" diyor. 1940 yılında başladığı pilotluğa hâlâ devam eden göklerin ihtiyar delikanlısı Mehmet Kum, her haftasonu 1953 model L-18 Piper marka uçağıyla Ankara'dan Bursa'ya, İzmir'e, Konya'ya ve diğer illere uçuyor. 2 bin saat havada kalan 81 yaşındaki 'Top Gun' performansıyla genç pilotlara da 'hodri meydan' diyor... İşte göklerin ihtiyar delikanlısından başarısının sırrı:

* Gökyüzünde kendimi daha özgür hissediyorum. Heyacan tüm vücudumu sarıyor. Uçmadan yaşayamam. 8 torunum var. Onları uçağımla gezdiriyorum. Eşimin canı sıkılınca benimle uçmaya geliyor. Hâlâ işimin başındayım. Mühendislik yapıyorum. Yediklerime içtiklerime dikkat ederim. Gece 23.00'de yatar, sabahları 6.30'da kalkarım. İçki, sigara, kumar ve çapkınlıktan uzak dururum. Çok şükür tüm organlarım turp gibi! Zaten sağlıklı yaşamanın da sırrı düzenli bir sosyal yaşamdır.

* Paul Tissandier Diploması, Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAİ) tarafından tüm dünyada sivil havacılığa hizmet etmiş insanlara veriliyor. Türkiye'de bu ödülü ilk kez ben aldım. Tören İsviçre'de düzenlendi. Ülkemi temsil ettiğim için mutluyum.

* 1939 yılında İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü'ne girdim. Türk havacılığının duayenlerinden Nuri Demirağ'ın uçak fabrikasında staj yapmaya başladım. Daha sonra pilotaj eğitimi veren 'Gök Okulu" açıldı. Ben de orada pilotluk eğitimi aldım.

BU PAHALI BİR HOBİDİR
Kum, uçuş zevki ve bu işe ayırdığı para için de şu yorumu yapıyor: "Eski uçak yoktur; bakımlı uçak vardır. Uçağın bakımını muntazam yaparsanız sizi yolda bırakmaz. Benim uçağım Esenboğa Hava Limanı'nı hangarında duruyor ve periyodik bakımlarını teknisyenler yapıyor. Hayatımda sadece bir kez motor arızası yüzünden zorunlu iniş yaptım. Uçağımla İzmir'e, Konya'ya Hirfanlı Barajı'na gidiyorum. Yıllık 1000-1500 dolar masrafım var. Ayrıca vergisini de ödüyorum. Uçmak pahalı bir hobidir"

Mert İNAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır