Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, hamur parçalarının içine konulması ve suda haşlanmasıyla yapılan etli hamur yemeği olarak bilinir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirildi. Bazı yörelerde mantıya 'Tatar böreği' denilmesi, mantının göçebelikle ilişkisini doğrular. Mantı, Uzakdoğu'da baozi ve mandu adlarıyla anılan etlisebzeli hamur yemeklerine de benzer. Klasik mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş teryağı dökülerek ve sumak, kuru nane, kırmızıbiber ekilerek servis yapılır. Kayseri başta olmak üzere Kırşehir'den Adana'ya, Sivas'tan Yozgat'a kadar pek çok ilde o yöreye özgü yapılıyor. Ayrıca Rumeli usulü üçgen mantı, Ermeni, Çin usulü mantı da bilinen mantı çeşitleri arasında. Kazak mutfağında buharda pişirilir, karabiber ve doğranmış balkabağı eklenir. Üstüne tereyağı, ekşi krema ya da soğan sosu dökülür.
Yayın tarihi: 3 Mayıs 2009, Pazar Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/05/03/pz/haber,3A58F66F49404BC38C01023190B6405C.html Tüm hakları saklıdır.