İLİŞKİLİ HABERLER
Devlet kredi musluğu açılsın diye şirketlere kefil olacak
Devlet kredi musluğu açılsın diye şirketlere kefil olacak
6. önlem paketinin temelini oluşturan Kredi Garanti Fonu, bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60'ına kefil olacak. Fon'un 10 milyar TL'ye kadar krediye kefalet verebileceği belirtiliyor..
Küresel finansal krizin etkilerini azaltmak amacıyla aldığı tedbirler kapsamında 6. önlem paketi üzerindeki çalışmalarına hız veren hükümet bankaların kredi musluklarını açmaları için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. 6. ekonomik önlem paketinin en önemli ayağı olan ve özel sektör ile bankalar arasındaki kredi akışını düzenleyecek Kredi Garanti Fonu bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60'ına kefil olacak. Devlet bu uygulamayla bankalara "Korkma kredi ver, ben sana garanti veriyorum" diyecek.
VERİME BAKILACAK
Bankalar, kredi talep eden şirketlerin aldıkları teminatı fona bildirecek ve banka kredi verdiği şirketle ilgili dosyayı fona vererek, kefil olmasını isteyecek. Fon da kredi veriminin daha önce belirlenmiş kriterlere uygunluğuna bakacak. Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın fonun belirlediği kriterlere uygun olması halinde fon kredinin yüzde 60'ına kadar bankaya kefalet verecek. Sorun olmaması halinde bu aşamaya kadar fondan herhangi bir kaynak çıkışı söz konusu olmayacak. Ancak kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka bir taraftan krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçecek. Aynı zamanda da fona başvurarak, kredinin yüzde 60'ına tekabül eden miktarı talep edecek. Banka daha sonra takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60'ını fona yatıracak. Böylece fon şirketin krediyi ödeyememesi durumunda şirkete kefil olarak devreye girecek.
10 MİLYAR TL'YE KADAR
Hazine'nin 1 milyar TL karşılığında fona kaynak aktarması bekleniyor. Bu kaynağın yaklaşık 10 katı kadar krediye kefalet verebileceği tahmin ediliyor. Hazine'nin, Kredi Garanti Fonu'na sağlayacağı 1 milyar liralık kaynakla ilgili tek maddelik yasal düzenleme Başbakanlığa gönderildi. Bir torba kanunla birlikte yasalaşacak bu düzenlemenin ardından, Fonun nasıl çalışacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve Hazine ile Fon nasıl çalışacaklarını kararlaştıracak.
Aykut Demiray-İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı:
Herkesin elini taşın altına koyması lazım
DÜNYADAKİ uygulamalara da bakıldığında kredilere yüzde 100 devlet verilmediğini görüyoruz. Kredilerde, bankaların, girişimcilerin, KOBİ'lerin de elini taşın altına koyması lazım. O nedenle tam devlet güvencesini doğru bulmuyorum. Kredilere yüzde 60 devlet kefaleti hiç de fena değil. Bu yolla daha fazla kuruluşa yardımcı olunabilir. Ancak henüz paket hakkında geniş bilgimiz yok. Fonun kapasitesi ve vadesi gibi önemli hususları da görmemiz gerekli.
Mehmet Erten-Eurobank Tekfen Genel Müdürü:
Hayata geçerse tam anlamıyla cansuyu olur
KREDİ garanti fonunun sermayesinin 1 milyar TL artırılması düşünülüyor. Bir de yüzde 60 kefalet getirilirse, bu 10 milyar TL'lik bir kredi imkânı doğurur. Böylesine bir ortamda bu rakam tam da cansuyu uygulaması olur. Böyle bir uygulama çıkarsa, çok olumlu olur. KOBİ'ler nefes alır. Bankalar zaten kredi vermeye niyetli, çünkü ellerinde çok fazla likidite var. Kredilere yüzde 1200 kefalet getirilmesine ise gerek yok.
İLİŞKİLİ HABERLER
Devlet kredi musluğu açılsın diye şirketlere kefil olacak
Yayın tarihi: 27 Nisan 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/27//haber,4E9D67693749416CBC26727135FC9C43.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.