Sonat ve Ömer Bahar’ın oğulları Emre şu an 15 aylık.
Emre'nin anıları dergi oldu
Emre Bahar'ın görsel yönetmen babası ve gazeteci annesi 28 Ocak'ta bir yaşına giren oğullarının bir yılını dergi yaptılar. Türkiye'nin ilk kişiye özel dergisini görenler 'Vay be,' demekten kendilerini alamadı..
Sabah'ın görsel yönetmeni Ömer Bahar ve editör eşi Sonat Bahar'ın geçen yıl doğan oğulları Emre için hazırladığı, el emeği göz nuru dergi, Emre'nin doğumdan başlayarak her aşamasını hem fotoğraflarla hem de anne yüreğinden dökülen sıcacık metinlerle aktarıyor.
- Oğlunuz adına bir dergi yapma fikri nereden aklınıza geldi?
- Sonat Bahar: İkimizin de bebekliğine ait fotoğrafları o kadar az sayıdaydı ki, oğlumuzun böyle bir sıkıntı çekmesini istemedik. Bu nedenle sürekli fotoğraflarını çektik. Emre'nin neredeyse her hareketini kameraya aldık. Ama iş öyle bir noktaya ulaştı ki, bu fotoğraflar CD'lerde ve çekmecelerde saklı kalmaya, hiçbir zaman bakılmamaya mahkûm oldu. Buna bir çözüm bulmak için bazılarını bastırma yolunu seçtik ama bu sefer albüm kirliliği yaşamaya başladık. Bir de tüm bu fotoğrafların arka planında yaşananlar vardı. O anıları hep hafızamızda tutmak ve hatırlamak, her gün bir yenisi eklendiği noktada bir hayli zor olmaya başlamıştı ama hiçbirini de unutmak istemiyorduk. Bu nedenle tüm bu anıları ve fotoğrafları bir dergide toplamaya karar verdik.
- İkiniz de işin bir ayağını oluşturduğunuz için sanırım işinizi son derece kolay olmuş.
- Ömer Bahar: Fikri üretmek kolay ama uygulamaya geçirmek son derece güç oldu. Çünkü akla çok hoş gelen bir fikir olmasına karşın çok da zahmetli. Çünkü onca fotoğraf arasından seçim yapmak, iş yoğunluğu arasında o fotoğraflara ait anıları yazmak, hatta elimizdeki fotoğrafların yetmediği noktada arkadaşımız, aynı zamanda gazetenin fotoğraf editörü Kutup Dalgakıran'dan destek almak durumunda kaldık. Tek kolaylığı, yazan ve çizenin aynı aileden olmasıydı.
Önce hangi anılara yer vereceğiz onun planlamasını yaptık, sayfaları oluşturduk. Gerisi son derece kolaydı.
- Anılarda sansür uyguladınız mı?
- Sonat Bahar: Hayır. Ama bu dergiyi her yıl, oğlumuzun her doğum gününde yapmayı planlıyoruz, ilerleyen yıllarda belki bazı sansürler uygulayabiliriz.
Sadece bazı noktalara çok dikkat ettik, çünkü sonuçta bu dergiyi Emre 18 yaşına geldiğinde rahatça kız arkadaşlarına gösterebilmeli, içindeki hiçbir unsur onu utandırmamalı. Bence tek dezavantajı var bu derginin, ilerde cool bir genç olursa, "Annem ve babam abartmış," diye düşünebilir ama bu da bizim keyfimiz, onun olası ergen kaprisleri yüzünden kendimizi böyle bir projeden uzak tutamazdık. Bence oğlumuza tüm detaylarıyla geçmişini hediye ediyoruz, bundan güzel ne olabilir?
- Bu herkes için yapılabilir bir şey mi?
- Sonat-Ömer Bahar: Aslında bir bebek için üretilen bir proje olsa bile, aileler kendileri için, sevgililer birbirleri için yaptırabilir. Bu, herkese uygulanabilir bir proje. Ama biz bunu ticarete dökmek için yola çıkmadık. Oğlumuza doğum günü hediyesi hazırladık ama etraftan aldığımız tepkiler sonrası derginin haklarını bir ajansa devrettik. Şu anda www.neredennereye.biz adresli bir çalışma içindeyiz.
Yaptığımız şeyi tescil de ettirdik ki, ileride başımız ağrımasın.
- Birçok bölüm var dergide, bu bölümleri nasıl oluşturdunuz?
- Sonat Bahar: Tam bir dergi olsun istedik. Bizim oğlumuza ilişkin düşüncelerimiz, çok yakın arkadaşlarımızın, ailemizin Emre'ye mektupları, Emre'yi büyüten anneanne ve dedeyle röportaj, bizimle röportaj bölümleri derginin ana konuları. Bunun yanı sıra Emre'nin doğumundan itibaren bizimle yaptığı seyahatlerdeki tüm yaşananları da esprili bir dille anlattım. Bu arada çok gezdiğimizi de fark ettim. Bir de işin suyunu çıkarmak adına, teknoloji, dekorasyon ve moda çekimleri ekledik ki, bunlar tam anlamıyla bizim bu dergiyi kendi içimizde bir oyuna çevirmemizden kaynaklanıyor.
- Nasıl tepkiler aldınız?
- Ömer Bahar: Gören bayıldı ama arkamızdan neler söylüyorlar bilemiyorum.
- Sonat Bahar: Abartılı bulabilir insanlar ya da çok ince düşünülmüş diyebilirler. Birileri bir şeyler söylesin, oturup bizi takdir etsin diye yapmadık. Bu bir hediye. Bunun oğlumuza sevgimizi gösterme ölçeği olması gerekmiyor, başka anne babalar böyle şeyler yapmıyor diye çocuklarını az seviyorlar demek değil. Bir şarkıcı nasıl çocuğu için şarkı yazarsa bizimde yeteneğimiz yazmak ve dizayn etmek. Bence bu, doğum fotoğrafçılığının bir sonraki aşaması.
Yayın tarihi: 18 Nisan 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/18/ct/haber,6265B91E91A84EC2B281E9E995356E4A.html
Tüm hakları saklıdır.