kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğru beslenerek formda kalın

İHA
Giriş Saati : 15.04.2009 10:58
Güncelleme : 15.04.2009 22:17
Yeni Haber
Yaza daha sağlıklı ve güzelleşerek girmek için doğru beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, "Yaza girerken metabolizmanın çalışması da değişir. Doğru beslenme ile metabolizma daha çok çalışabilir. Bunun için baharat ve otlardan faydalanılmalı" dedi...
Yaz aylarına girildiği bu dönemde, fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir yaz geçirmek isteyenlerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.

Her insanda farklı olan metobolizmanın sağlıklı çalıştırılması halinde daha formda kalınabileceğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, özellikle sebze ve meyve tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Beslenmenin karın doyurmak olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Akören şöyle konuştu:

BİBERİYE VE KEKİK KANI TEMİZLER

"Metabolizmanın çalışması, yaşa, boya, cinsiyete, gündelik aktiviteye göre değişir. Beslenme karın doyurmak değildir. Beslenme vücudun ihtiyacı olan 40 çeşit besini gün içinde almak demektir. Vücudumuzun metabolik fonksiyonlarını yaza hazırlamak için bu dönemde beslenmemize dikkat etmemiz ve hareket etmeye özen göstermemiz gerekiyor.

Öncelikle mevsim değişikliklerinde baharatlardan ve otlardan faydalanmak gerekir. Otlar ve baharatlar kanımızın temizlenmesini sağlar. Mesela biberiye, kekik gibi baharatlar metabolizmanın çalışmasında çok etkili baharatlardır.

Biberiye et yemeklerine eklenebilir, salatalara konabilir, yağı kullanılabilir. Aynı şekilde kekik yemeklere, salatalara katılabilir. Zencefil de çok önemli bir bitkidir. Depresyondan bağırsakların düzgün çalışmasına kadar pek çok faydası vardır.

Bahar aylarında beslenme listemizde sebze ve meyvelerin olması çok önem taşır. Sebze ve meyveler betakaroten ve mikro besin öğeleri, vitaminler ve antioksidantlar içerir. Betakaroten cildimizin güzelleşmesi ve parlaklığı için çok önemlidir. Dolayısıyla öğünlerimizde gökkuşağı gibi bir salata olması hem sindirim sistemi, hem de cildin yenilenmesi için çok yararlıdır. Baharda çıkan enginar da karaciğerin en iyi dostudur".

Sağlıklı ve doğru beslenme için düzenli ve olması gereken gıdaların tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Akören, beslenme listemizde olmaması gereken şeyler ve yapılan hataları ise söyle sıraladı:

"Öğün sırasında taze sıkılmış meyve sularını içmek doğru değildir. Meyve suları ara öğünlerde alınmalıdır. Çünkü yemekle kalori alınıyor, meyve suyundan ise ekstra kalori alınıyor. Fazla kalori almak hiperglismiye yani kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Fazla yükselen şeker, fiziksel aktivite ile yakılamıyorsa öncelikle karın bölgesinde yağa dönüşerek kilo alımını tetikler. Öğün esnasında enerjisi fazla besin tüketmek yorgunluk halsizlik ve uyku hali oluşturur. Öğünlerde hacim olarak büyük, besin değeri yüksek, enerji değeri düşük gıdaları tercih etmek daha sağlıklıdır.

Gece yatmadan önce kefir, süt ya da yoğurt gibi kalsiyumlu bir gıda almakta yarar vardır. Çünkü kalsiyum emilimi gece fazlalaşır. Ayrıca kalsiyum sinir sistemini onardığından, kalsiyumlu gıda almak, daha derin ve sakin bir uyku sağlar. Beyaz pirinç yerine rafine edilmemiş esmer pirinç ya da kızıl pirinç; beyaz ekmek yerine çavdarlı ekmek tercih edilmelidir. Tabii ki bu öneriler sağlıklı bireyler için.

Kırmızı etli yemekleri özellikle orta yaş grubu üstünün, akşam öğünleri yerine öğlen öğünlerinde tüketmesi tercih edilmelidir. Kırmızı etin sindirimi zor olduğundan, fiziksel aktivitenin daha yoğun olabileceği öğlen öğünlerinde tüketilmesinde yarar vardır. Ancak çok sıcak aylarda kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.

Bol sıvı veya sıvı içeren gıdalar almaya özen gösterilmelidir. Bu daha çok su içmek demek değildir. Su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Aldığımız gıdalarda bulunan su, su ihtiyacımızın önemli bir bölümünü
karşılayabilir".