kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ziyaret bitti yankılar sürüyor

ANKA
Giriş Saati : 08.04.2009 11:54
Güncelleme : 08.04.2009 23:22
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye ziyareti sırasında verdiği mesajlar, yabancı basındaki geniş haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. ..
Washington Post, Obama'nın "maço olmayan bir diplomasi" uyguladığına dikkat çekerken eski ABD Başkanı Rooselvelt'in, dış politikasındaki "Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım" yaklaşımını anımsattı. The İndependent "Türkiye kırsalında laiklik ölüyor" savına yer verirken Financial Times, Obama'nın "soykırım" sözünden dönmeye çalıştığı yorumunu da yaptı. New York Times ise, Türkiye'nin din kimliği konusunda kendi kendisiyle savaşta olduğu görüşünü dile getirdi.

WASHINGTON POST: "OBAMA'NIN MAÇO OLMAYAN DİPLOMASİSİ"

Washington Post yazarı Kathleen Parker, "Obama'nın maço olmayan diplomasisi" başlıklı yorumunda "Şimdi Obama'nın dünyası var" derken eski ABD başkanlarından Theodor Roosevelt'in dış politikasını "Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım" çerçevesine oturduğunu anımsattı. Parker "Obama Türkiye üzerinden Müslümanlara uzanırken Bush'un sayısız kez verdiği mesajının hemen hemen aynısını iletti: ABD İslam ile savaşta değil ancak "bizimle değilsen, bize karşısın' ilavesini yapmadan" diye yazdı.

"Obama'nın göbek adı Hüseyin'in üzerindeki toz alması ve bir arada bir Müslüman ülkesinde yaşadığından bahsetmesinin zararı olmadı" derken "Kreş çocukları, bile en güçlü olanının bir şey kanıtlama zorunda olmadığını bilir. Büyük bir köpek olursanız gülümseme lüksünüz var. Bir palanız olduğu zaten bilinir" ifadesini de kullandı.

INDEPENDENT: "TÜRKİYE KIRSALINDA LAİKLİK ÖLÜYOR"

İngiliz The İndependent gazetesi yazarı Patrick Cockburn da, Obama için "Başkan'ın köprü kurma politikası olumlu ancak selefi tarafından verilen zararın silinmesi için kelimelerin ötesi gerekecek" görüşünü dile getirdi. İslam'a daha uzlaşı bir tutum ilan etmek için İstanbul'un iyi bir mekan olduğunu belirten Cockburn, Obama'nın üniversite öğrencileriyle buluşmasına işaret ederek söyle devam etti:

"Sayın Obama'ya çok akıcı bir İngilizce ile soru soran kısa etekli, başı açık kadın öğrenciler, modern Türkiye'deki laik ve dini unsurlar arasındaki dengeye ilişkin yanıltıcı bir izlem veriyor. Gerçek budur ki laiklik Türkiye'nin büyük şehirlerden uzak kırsal bölgelerinde ölüyor ve İstanbul'da bile geriliyor. Domuz eti satan kasaplar, 20 yıl öncesine göre azdır. Yabancı turistler dışında içki sağlamak şarap üzerindeki yüksek vergi ve lokantalara uygulanan pahalı içki ruhsatı ile zorlaştırılıyor."

FINANCIAL TIMES: "OBAMA, SOYKIRIM SÖZÜNDEN DÖNMEYE ÇALIŞIYOR"

Ekonomi gazetesi Financial Times'in köşe yazarlarından Gideon Rachman da, Başkan Obama'nın TBMM'de konuşması sırasında verdiği mesajların çok azının alkışlandığını, Ermeni meselesine ilişkin sözlerinin ise, sessizlikle karşılandığını kaydederek şu yorumu yaptı:

"Ancak Obama geçmişte ABD'nin 1915 katliamlarını soykırım olarak adlandırılması çağrısını yaptığına göre bu tutum umulabilecek kadar iyi idi. Bazı milletvekilleri kurulu terk etse şaşırmazdım. Ancak Obama, belli ki seçim sırasında uygun olup artık çok münasebetsiz olan soykırıma ilişkin taahhüdünden dönmeye çalışıyor. Bunun için de ihtiyacı duyulan kılıf hazır çünkü Türkiye ile Ermenistan barışmaya doğru ilerliyor."

NEW YORK TIMES: "TÜRKİYE DİN KİMLİĞİ KONUSUNDA KENDİ KENDİYLE SAVAŞIYOR"

ABD'li New York Times gazetesince yayınlanan bir analizde ise, Türkiye'nin Amerika'nın çıkarları açısından birçok cephede kritik önem taşıdığı belirtilirken Irak ve İran ile sınırları olan Türkiye'nin Afganistan'da derin bir etkisini olduğunu, İsrail ile Suriye arasında bir barış anlaşmasının yapılmasına yardım ettiğine işaret etti. Gazete şu görüşleri dile getirdi:

"Sayın Obama, ABD ile Müslüman halkları arasında tesis edilebilir ilişkinin örneği olarak Türkiye'yi seçerken din ile devlet arasındaki ayrımın daha çok kabul görmesi için bastırdığı gibi idi. Türkiye laik bir Müslüman demokrasisi ve son dönemde sanki dini kimliği konusunda kendi kendisiyle savaşıyor. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kökleri siyasi İslam'da ve bu laik Türkleri kaygılandırıyor."

ARAP DÜNYASINDAN YANKILAR

ABD Başkanı Hüseyin Barak Obama'nın Türkiye ziyareti tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu'da da yakından takip edildi. Obama'nın "ABD İslamla hiç bir zaman savaş halinde olmadı olmayacaktır." yönündeki açıklamaları Arap basınında geniş yer buldu. Ziyareti Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Suriyeli vatandaşlar da ABD eski Başkanı Bush'un, İslam dini ile terörü aynı gösteren bir imaj ortaya koyduğunu; ancak Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından bu imajı düzeltilmesini umduklarını dile getirdiler.

Obama ziyaret ettiği ilk Müslüman ülke olan Türkiye'de yaptığı açıklamalar tüm dünyada olduğu gibi İslam dünyasında da yakından takip edildi. Herkes Obama'nın ne tür mesajlar vereceğini merak ederken Obama'nın "ABD hiç bir zaman Müslümanlarla savaş halinde olmadı ve kesinlikle olmayacaktır" açıklaması geniş yankı uyandırdı. Obama'nın bu açıklaması İslam dünyasıyla ABD arasında yeni bir sürecin başlayacağı değerlendirmelerine neden oldu.

Barack Hüseyin Obama'nın Türkiye ziyareti Arap basınında geniş yankı buldu. Komşu ülke Suriye'de ziyareti ilgiyle takip eden ülkelerden biri oldu. Suriye'de yayınlanan El Vatan gazetesi, Obama'nın "ABD Müslümanlarla savaş halinde değildir asla da olmayacaktır" açıklamasını manşetten verdi. Ziyarete geniş yer ayıran gazete Obama'nın Müslüman ülkelere diyalog çağrısını ve yeni süreçte Müslüman dünyasıyla ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki açıklamalarını okuyucularına duyurdu.

Gazete, Obama'nın Bush yönetiminin "Ya bizimlesin ya da bize karşısın" politikasının aksine diyaloga açık yeni bir üslup kullandığına dikkat çekti.

Türkiye, ABD Başkanı Obama'nın ziyaret ettiği ilk Müslüman ülke olduğunun dikkat çekildiği haberde, bu ziyaretle ABD ve Türkiye ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığının altı çiziliyor. Obama'nın özellikle Türkiye'nin AB üyeliğine açık ve tam destek verdiğinin hatırlatıldığı haberde Türkiye'nin ABD ve dünya kamuoyunda artan önemine vurgu yapıldı.

"OBAMA, MÜSLÜMANLARLA SAVAŞI REDDETTİ"
Suriye'de yönetime yakınlığı ile bilinen Teşrin gazetesi ise "Obama, Müslümanlarla savaşı reddetti" başlığı ile gelişmeleri duyurdu. Gazete, Obama'nın "ABD hiçbir zaman İslam'la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Müslüman dünya ile ilişkimiz sadece teröristlerle mücadele kapsamında olamaz. Birbirimizi iyi dinlemeli, iyi anlamalıyız. Birçok Amerikan ailesinde Müslüman üyeler var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim." açıklamalarına yer verdi. Haberde ayrıca ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiği, başta PKK terör örgütü olmak üzere birçok bölgesel konuda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olduğu belirtildi.

"TÜRKİYE, ABD VE DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP"
Lübnan'da yayınlanan El Hayat gazetesi de Obama'nın Türkiye ziyaretini manşetten verdi. El Hayat, diğer birçok gazete gibi Obama'nın "Müslümanlarla savaş halinde değiliz" sözünü manşete taşıdı. Gazete haberinde Obama'nın TBMM'den İslam dünyasına önemli mesajları verdiği belirtilerek, İslam dünyasına diyalog çağrısı yaptığına işaret edildi. Haberde Obama'nın "Türkiye, ABD ve dünya için önemli bir yere sahip" açıklamasına dikkat çekildi.

El Sefir gazetesi ise, birinci sayfadan "Obama, Türkiye ile müşterek İslam dünyasıyla barışçıl ve savaşsız bir bölge resmini çizdi" başlığıyla haberi okuyucularına sundu. Haberde Obama'nın ziyaretiyle beraber Türkiye'nin her geçen gün bölgede artan önemine dikkat çekildi.

ARAP VATANDAŞLAR, OBAMA'NIN AÇIKLAMALARININ SÖZDE KALMAMASINI İSTİYOR

Basında bu tür haberler yer alırken vatandaşlar da Obama'nın tarihi Türkiye ziyaretini yakından izliyor. Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Suriyeli Abdullah Yunus, ABD Başkanı Hüseyin Barak Obama'nın Türkiye ziyaretinin önemine işaret ederek, bu ziyareti yakından ve ilgiyle takip ettiklerini söyledi. Obama'nın Türkiye'yi ziyaret etmesinin İslam dünyası açısından ABD'nin bir imaj yenilemesi olduğunu ifade eden Yunus, "Obama'nın yaptığı açıklamalar gerçekten olumlu. Eski Başkan Bush'un aksine yapıcı bir üslup var. Ancak Obama'dan bu politikanın söylemde kalmayıp eyleme geçmesini bekliyoruz. Haktan yana olıp hakkı söylemesini bekliyoruz." dedi.

Türkiye'nin son dönemde bölgede etkin bir rol oynadığını kaydeden Yunus, "Türkiye her geçen gün önemi artan bir ülke, Türkiye'nin yapıcı rolünü takdir ediyoruz. Bu vesile ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sahsında tüm Türk halkına sevgimizi ve selamlarımızı gönderiyorum." şeklinde konuştu.

Şam Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Öğretim görevlisi olan John Harma ise, Obama'nın Türkiye ziyareti Bush yönetiminin oluşturmaya çalıştığı İslam ile terörü bir arada gösteren imajdan şikayet etti. Harma, "Bush, İslam dini ile terörü aynı gösteren bir imaj ortaya koydu. Bu çok tehlikeli bir durumdu. Umut ediyorum ki Obama'nın tarihi Türkiye ziyaretinin ardından bu imajı düzeltirler. Çünkü bu çok yanlış ve tehlikeli bir durumdu. İnşallah tüm dünyada ve bölgede barış ve istikrar tesis edilir." diye belirtti. Erdoğan'ın Davosta ortaya koyduğu duruştan övgüyle söz eden Harma, "Türkiye stratejik ve siyasi olarak çok önemli bir ülke. Irak, Afganistan, Filistin gibi bir çok konuda önemli roller oynayacağına inanıyorum." diye ekledi.