Mutfak sanatlarının yükselen yıldızı
Giriş Saati : 07.04.2009 16:47
Güncelleme : 07.04.2009 20:07
Kapadokya’nın tam ortasında, bin sekiz yüz nüfuslu Mustafapaşa Beldesi, 2005 yılından beri beklenmedik bir gelişime ev sahipliği yapıyor...
Kapadokya'ya gönül verenlerin, akademisyenlerin, iş adamlarının ve bölge insanının özverisiyle "imece" usulü kurulan bir meslek yüksekokulu var bu beldede; bölge gençlerine meslek kazandırmak ve onları ekmeklerini kazandırmak için uğraş veriyor bu okul.
2005 yılının Kasım ayında açıldığında 68 öğrencisi ve 5 programıyla hayat bulan bu okul, şimdi 16 programı ve 550'yi aşan öğrencisiyle bölgenin yükseköğrenim hamlesinde önemli bir aktör haline gelmiş durumda. Bu okulun gözdelerinden biri de, 2005 yılından bu yana büyük başarılara imza atan Aşçılık Programı.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...
Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, 21-24 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivali'nde kazandıkları büyük başarıyla yeniden gündeme oturdu. Yarıştıkları her kategoride madalya kazanan öğrencileri toplam 1 altın, 1 gümüş, 7 bronz ve 1 merit madalya kazanarak kırılması güç bir rekora imza attılar.
- Pratik - Gençler > JP1 Balık yarışmasında; Ramazan Can Vurar Bronz madalya, Ebru Ünal Altın madalya
- Pratik - Ustalar > SP 14 - Restoran Tatlı Tabağı yarışmasında; Alize Üstkanat Merit madalya
- Ekip - Pratik > JPT 1 - Gençler Pratik Ekip Yarışmasında; Melih İçigen, Ahmet Edip Günlü, Kadir Erkan Önyılmaz Bronz madalya
- Pratik - Ustalar > SP 12 - Asya ve Uzak Doğu Mutfağında; Deniz Zengin Bronz madalya
- Pratik - Gençler > JP 5 - Öğrenci Aşçı Ara Yemek > Sebze Yarışmasında; Ahmet Edip Günlü Bronz madalya
- Pratik - Gençler > JP 6 - Öğrenci Aşçı > Ana Yemek Yarışmasında; Kadir Erkan Önyılmaz Gümüş madalya
- Pratik - Ustalar > SP 11 - Sebze Oymacılığında; Hüseyin Turhan Bronz madalya
Aşçılık Programı Başkanı Remzi Güçlü'nün yönetiminde yarışmaya katılan öğrenciler, kendi geliştirdikleri yemeklerle yarıştılar ve her biri ömür boyu gururla taşıyabileceği madalyalarıyla yarışmadan ayrıldı. Bu kadar kısa sürede bu ve benzeri çok sayıda başarıya imza atan Kapadokya MYO Aşçılık Programının başarısı ise kesinlikle sürpriz değil...
BAŞARININ SIRRI
Aşçılık Programı, kurulduğu günden itibaren böylesi başarılar kazanmaya ve öğrencilerini küresel piyasada rekabet edecek biçimde yetiştirmeye odaklanmıştı.
Ünlü aşçı ve restoran işletmecisi Ece Aksoy'un himayesinde açılan bu program, ilk öğrencilerinden itibaren yaratıcılığı ve üretkenliği teşvik eden bir iklimde yeşerme fırsatı buldu. Kendi uygulama mutfaklarında istedikleri zaman pratik yapma fırsatı bulan, her türlü malzeme ihtiyaçları zamanında teslim edilen Aşçılık Programı öğrencileri aldıkları seminer ve uygulamalı atölye çalışmalarıyla, katıldıkları fuar ve yarışmalarla bilgilerini pekiştirdikler.
Aşçılığı bir zanaat değil bir sanat olarak gören program, daha ilk mezunlarını vermeden 2007 yılında katıldığı Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Fuarı'nda pratik gençler kategorisinde altın madalya kazanarak kendilerine yapılan yatırımların boşa gitmediğini ispatlamış oldular.
Sektörün içinden gelen uzmanlar ve akademisyenler tarafından hazırlanan müfredatı, belki de Aşçılık Programının en büyük avantajı. Zorunlu ortak derslerin yanı sıra malzeme bilgisi, mutfak yönetimi, gıda bilimi ve teknolojisi gibi derslerle bilimsel bir formasyon kazanan öğrenciler, Kültürel Tercihler Yönetimi dersiyle de dünya kültürlerini yakından tanıma fırsatı buluyorlar.
Eğitimlerinin ilerleyen aşamalarında Türk ve Dünya Mutfak Sanatları dersleriyle sürekli uygulama fırsatı bulan öğrenciler mönü planlamayı, yiyecek içecek servisini ve yiyecek-içecek maliyet analizlerini yapmayı öğreniyorlar. Tüm programlarında olduğu gibi Aşçılık Programında da yabancı dile büyük önem veren Kapadokya MYO, dört dönem boyunca haftada 8 saat zorunlu İngilizce dersiyle ve seçmeli ikinci yabancı dil ile öğrencilerine küresel düzeyde bir yetkinlik kazandırmayı amaçlıyor.
Geleneksel mutfağın klasik yemeklerinden çağdaş mutfağın özgün eserlerine kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan bu müfredat, öğrencilerin başarılı birer aşçı olmasını sağlayacak tüm gereksinimleri bünyesinde taşıyor.
TUSİD gibi sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve ELECTROLUX ve UNILEVER FOODSOLUTIONS gibi küresel markaların destekleriyle gelişimine devam eden Aşçılık Programı, 2008 yılında da katıldığı 4 yarışmada 9 madalya kazanarak bölgesinin en önemli aşçılık okullarından biri haline geldi.
Kısa sürede ÖSS giriş puanını yükselterek Kapadokyalı gençlerin hayali haline gelen bu program, mezunlarının kolay biçimde iş bulmasıyla da ününe ün kattı. 2009 yılında kazandığı madalyalarla başarısının bir tesadüf olmadığını bir kez daha ispatlayan Aşçılık Programı, "burslu" ve "%50 burslu" kontenjanlarıyla başarılı öğrencilere de önemli bir imkân sunuyor.
Yayın tarihi: 7 Nisan 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/07//haber,24995ED868914006ACF47410D79EBA6B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.