kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sandık sevinci sokaklara taştı

SAVAŞ AY
SAVAŞ AY
30.03.2009
DTP'nin kazandığı kesinleşince, Diyarbakırlılar yerinde duramaz oldu. Kent caddelerine akan kalabalık, sabaha kadar uyumadı..
Diyarbakır'da seçim sonuçları belirmeye başladığında kıpırdanmalar başladı.
Sabahtan beri ya sokak aralarında, kapı önlerinde ya da merkezi noktalarda kalabalıklar halinde bekleyen Diyarbakırlılar önce bulundukları mahallerde coşup taşmaya başladılar.
DTP'nin büyük bir fark attığı iyice belirginleşince yerlerinde duramaz oldular ve araçlara binip şehir turuna çıktılar. Maçlardaki galibiyetlerden sonra görmeye alıştığımız manzaralar yayılmaya başladı ortalığa... Çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek, sabi, ihtiyar binlerce kişi otomobiller, kamyonlar, kamyonetler minibüsler hatta at arabası ve traktörlerle çarka çıktı kent caddelerinde.
Havaya ateş edenler, kendi yandaşları tarafından engellendi.
DTP il binasında sonuçları değerlendiren parti kurmayları ve Başkan Osman Baydemir kapı önünde biriken kalabalıklara kısa bir konuşma yapıp ardından çekilen halaya katıldı ve Adalet Sarayı'na geçti.
Orada seçim kurulunun çalışmalarına gözlemcilik yapmaya giden kurmaylara yol boyunca kalabalık bir araç konvoyu eşlik etti. Sabahın erken saatlerine kadar orada çalışmalarını sürdürdüler...

AHALI NE DIYOR?
Sonucu DTP "aynen böyle" bekliyordu ama AKP asla.
'Büyükşehir olmasa bile Yenişehir ve Sur belediyelerini alırız' umudunda olan AKP gerçekten de taşa tosladı.
Soruyorum yanıtlar art arda geliyor.
- AKP'deki beklentinin sebebi neydi peki? Özellikle TRT Şeş'in kurulması.
Erbil'de pek yakında yapılacak olan Kürt Konferansı'nın yarattığı demokratlık rüzgârı ve GAP Eylem Planı için oluşturulan eylem planının etkili olacağı düşünüldü.
- Sosyal açılımların da bu beklenti üzerinde etkisi oldu mu? Elbette oldu. Örneğin yeşil kart olayı, sağlık politikalarındaki olumlu değişiklikler çok önemsendi. Bunun yansıması zaten genel seçimlerde kendini göstermişti. Milletvekili seçilenlerin yarattığı potansiyeli yerel seçimlere taşımak için milletvekili aday gösterme ya da bölge milletvekillerinin sözlerine fazla itibar etmek hata oldu.
- Adaylar tutmadı mı yani? Ortada olan, kararsız, yüzer-gezer dediğimiz oyları en çok bu etkiledi.
İsimler halkın gündemine çok yakın olmayan, çok içli dışlı oldukları kişiler değildi. Bu arada AKP adayı Kutbettin Arzu açıklandıktan sonra gidip Ticaret Odası seçimlerine müdahil oldu. Oda seçiminin yapılacağı gün gelip bizzat çalıştı.
Ama onun desteklediği eski başkan Mehmet Kaya yenildi, Galip Ensarioğlu seçildi. O DTP'li değil DP'liydi mesela. Ama gereksiz müdahale insanları rahatsız etti. Ticaret Odası kaybedilince yerel seçimin de ipucu meydana çıkmıştı zaten. DTP o günden sonra sıkı bir çalışma bile yapmadı sayılır. Kendi haline bıraktı ortamı. Kutbettin Bey kendi memleketi Çınar'da bile yenildi. Orada da kendi partisi değil DTP adayı kazandı.

GENÇ GÖRÜŞ
Gençlerle konuştuğumda bir başka gerçek daha çıkıyordu ortaya.
Mesela şu söz çok ilgimi çekiyordu: "Abi bazen Diyarbakırspor kötü oynar kötü yenilir ama biz yine de karşı tarafa 'yuh' çeker kendi takımımızı alkışlarız. Bu seçimde de öyle bir hava oldu. Karşı takım Barcelona da olsa fark etmezdi..."